Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zagrebački KSET nije samo okupljalište studenata elektrotehnike već je i mjesto na kojem se mogu čuti odlični koncerti. Osim tradicionalnih „Brucošijada“ koje u pravilu začine mnoga zvučnija imena, u ovome se klubu često mogu čuti najraznovrsnije glazbene vrste i podvrste rocka, alernative, indieja, progressive, dance ili electro-popa. Ove nedjelje KSET su ispunili zvuci norveškog electro-dvojca Aiming For Enrike, a podršku im je dao odličan splitski VIS Rolo.

Klub se počeo popunjavati iza 21h uz vesele zvuke Fratellisa, Strokesa, čak i dobrog, starog Franka Zappe. Prvi su nastupili VIS RØLØ, eksperimentalni, elektronički tročlani indie-rock bend iz Splita koji čine Mišo Komenda (električna gitara, vokal), Karlo Kazinoti (bubnjevi) i Dinko Vranjičić (bas gitara). Prije tri godine izdali su istoimeni album prvijenac, a prošle godine i drugi album „Høøp“ koji se može čuti i kupiti na njihovu bandcampu. Premda su naziv bendu dali po riječi „rolo“, splitskom nazivu za snare-drum, tzv. „doboš“, sastavni dio svakog bubnjarskog seta, znak Ø u nazivu označava prazni skup te, kako kažu, „koriste jer svojom glazbom pokušavaju popuniti sve praznine u životima svoje publike“. Osim glazbom kojom se bave, Mišo i Karlo su i poznati dizajneri koji su između ostalog osmislili i pobijedili na natječaju za novi vizualni identitet vukovarskog Vodotornja.

IMG 6010

Glazba im je pretežito instrumentalna i čini je zanimljiva kombinacija elektronskih i klasičnih bubnjeva koja zvuči ritmično, plesno i svjetski. Ne umanjujući kreativnost, umijeće i izvedbu gitarista i basista, jasno je da je bubnjar nositelj benda. Naime, mogu njih dvojica izvoditi „kerefeke“, poigravati se, melodično ispreplitati i dopunjavati se, ali zna se tko drži konce cijele priče u svojim rukama. Prije pjesme "Siesta" pozdravili su publiku, a potom skromno najavili "Zva' ću te" kao veliki hit na youtubeu s preko 20 tisuća klikova. Osobno, od spomenutaga hita, mnogo mi je bolja bila ona pjesma prije. U opuštenoj i plesnoj atmosferi, pri kojoj su pjesmu „Stadium“ najavili kao skladbu koju su napisali za Festival Ultru, ali ih na njega nikada nisu zvali, dečki su nam priuštili sat vremena odlične svirke, a nakon udarne stvari „Rolo“, kao završnu stvar odsvirali su nadasve zanimljivu „Miami“.

IMG 6095

Nakon njih, nastupile su zvijezde večeri, Aiming For Enrike, electro-dvojac iz Osla koji čine Simen Følstad Nilsen i Tobias Ørnes Andrsen. Premda postoje gotovo deset godina za kojih su izdali čak četiri albuma „Mao Miro“, „Segway Nation“, „Las Napalmas“ i najnoviji „Music For Working Out“ u posljednje su vrijeme u kratkom roku stekli velik broj fanova. Možda ih je netko imao prilike čuti prije dvije godine na MENT festivalu u Mariboru. Zvuk im se može opisati kao spoj elektronike, alternativnog rocka, disco ritma i jednostavne žestine, a u najkraćim crtama kao kreativno istraživanje mogućnosti koje nudi gitara, looper i bubanj uz pregršt energije. Svirali su sat vremena gotovo bez predaha, rasplesali publiku i doslovno je ostavili bez teksta, jer osim kratkog pozdravljanja sredinom nastupa, nisu izgovorili niti jednu jedinu riječ.

IMG 6304

Dečki su svirali uvježbano, progresivno i ritmički. Oni koji se razumiju razaznali su da vladaju i parnim i neparnim ritmovima, a drugi su mogli uživati u simulacijama zrakoplova, vlakova i ostalih prijevoznih sredstava. Bilo bi ovdje boja i bez reflektora. Uvjeren sam da je publika bila zadovoljna uvježbanim i minucioznim nastupom obje grupe koja je svaka odsvirala pomno pripremljen koncert od po sat vremena.

IMG 6209

Majice, torbe, vinili i cd-eji grupe Aiming For Enrike izložene i okupane prigušenim svjetlom reflektora tijekom oba nastupa na neku veliku rasprodaju ovdje će ipak malo pričekati, a što se tiče grupe RØLØ, prema dostupnim informacijama, momci imaju flomaster za tekstil te za simboličnih 200 kn vlastoručno ispisuju svoj logotip na majicu koju im sami donesete.

VIS ROLO – setlista:
The Whitest Girl
Splito
Wanda Why
Siesta
Zva' ću te
Sol i postole
Luda gitara
Trucker
Bliski susreti
Bebo ja te volim
Stadium
Rolo
Miami

AIMING FOR ENRIKE – setlista:
Diving Within'
Christmas Eve
Queens
Front Runner
Spice Girls
Steam
Infinity Rider
Ponzu Saiko
Marion Jones
Flat Beats
Don't Hassle the Hoff