Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nakon tri-četiri održavanja možemo reći da je nešto tradicionalno, a ukoliko neki događaj ili nešto donese veliku prekretnicu postaje povijesno. Za Rock & Off nagrade ćemo morati malo pričekati, jer ovo je tek drugo održavanje, ali ako pojedinac u dodjelama ove nagrade glazbenih novinara i kritičara odnese čak tri nagrade (u kategorijama albuma godine, Velikog praska godine i Rock & Off izvođača godine) talentiranog J. R. Augusta, možda ćemo njegov uspjeh jednoga dana moći nazvati povijesnim.

No, krenimo redom. Okupljanje ljudi odjevenih u rasponu od casual kombinacije do večernjih haljina započelo je oko 20 sati. Koža, u raznim ekološko-sintetičkim varijantama skaja dominirala je prostorom. Veseli žamor i lica koja kao da su ispala iz neke domaće rock enciklopedije ili odšetale s glazbenih portala popunjavala su Tvornicu. Sve je bilo dobro organizirano; na stolovima je pisalo tko će gdje stajati: žiri, izvođači, novinari… Napeto iščekivanje prekinulo se u pola devet kada se na pozornicu popelo desetak izvođača, a zatim nam je glas iz zvučnika poželio dobrodošlicu. Nakon milozvučnog intra na gitari su na poluzamračenoj sceni krenuli su zvuci pjesme "Crucify Me" u pratnji njegova zbora. Bio je to talentirani glazbenik Nikola Vranić, poznat pod umjetničkim imenom J. R. August, nominiran na ovoj dodjeli za pet nagrada.

Kroz program nas je vodila šarmantna i duhovita Martina Validžić. Premda je na početku naglasila da je planirano što više svirati a što manje pričati, nije propustila objasniti kako se rodila ideja dodjele ove nagrade. Naime, nakon „Rock & Off festivala“ počelo se izvođače puštati na radiju pa su utemeljitelji festivala odlučili da će ubuduće dobitnike nagrada nominirati i određivati upravo novinari. Tako se, eto, jučer u četvrtak 30. siječnja po drugi put održala dodjela nagrada za glazbena postignuća tijekom 2019. godine. Bio je to rezultat rada stručnog žirija koji je sastavljen od 77 novinara iz preko 40 medija. Ocijenili su autore-izvođače u sud, a izvođači su slavili u 10 kategorija.

Nominacije u „Pop i off“ kategoriji pročitali su Dajana Orić iz T-portala i netko iz Rezervi, a nagradu je dobila Irena Žilić koja se simpatično i kratko zahvalila svima. Nakon toga uslijedila je najava mlade osječke kantautorice Akleje Neon koja je otpjevala ritmičnu pop stvar pomalo orijentalnog štiha. Osobno me se više dojmio odličan žestok nastup pripadnika grupe Overflow, koji su izveli pjesmu sigurnog vokala s izvrsnim i preciznim savršenim ritmičkim prekidima. Završili su uz duhoviti dijalog Žike i voditeljice na engleskom. Natalie Dizdar i Denyken su najavili kategoriju „Velikog praska godine“ u kojoj je nagradu dobio Jay R. August. Voditeljica mu je prigodno uz dodjelu nagrade otpjevala „Sretan rođendan“. Potom je svirala grupa Pocket Palma u vokalnoj kombinaciji muškog baritona i ugodnog ženskog glasa popraćen electro-pop sinth zvukom i ritam mašine.

U kategoriji za koncert godine pobijedila je grupa Jonathan. Nakon nastupa Portafona i Vojka V, objavljene su još neki pobjednici. Primjerice, Goran Bare & Majke dobili su Iskonovu nagradu godine (sda čak 20 tisuća glasova!), na čemu se sam Bare zahvalio s nekim od članova Majki.

Sun U je u svom nastupu sasvim dobro zvučala. Nino Kuščević i Maja Trstenjak su čitali nominirane za nagradu rock izvođača koju je dobio Jay R August, a nominirane u kategoriji za nagradu za najbolji elekcro-rock album pročitala je Remi iz Elementala Bili su to Siids koji su se toplo zahvalili svima koji su glasali za njih, a ujedno su i nastupili. Boris Jokić, vjerojatno svima poznat kao čovjek eksponiran po pitanju kurikularne reforme, najavio je kategoriju izbora za pjesmu godine. Po odabiru žirija dobila ovogodišnju je nagradu dobila pjesma "Iskra" Damira Urbana & 4, koji nije osobno došao preuzeti nagradu, već ju je preuzela Jana Sienna Mikić, zvijezda spota nagrađene pjesme i kratkim govorom zahvalila svima te raznježila publiku., ali se obratio nazočnima preko velikoga ekrana.

Uslijedio je nastup legendarnih KUD Idijota koji su izveli „Ja sjećam se“, Njima je pripala najveća čast i nagrada Rock&Off, nagrada za životno djelo koju im je uručio legendarni Davorin Bogović. Nagradu su preuzeli Diego Bosusco – Ptica i Nenad Marjanović - Dr. Fric, dok su u ime Branka Črnca – Tuste nagradu preuzeli sin Ivan i kćer Maja Črnac. Mnogima vjerojatno odličan nastup priuštili su i Porto Morto sa svojim već standardnim kućama na glavi, a iznenađenje večeri bio je izvrstan reper Vojko V. Nakon službenog završetka u pola 11 uslijedio je party kroz kojega nas je vodio DJ DABI.

Najveći dobitnik J. R. August je poslije nastupa i dodjele rekao: „Jako sam sretan i počašćen nagradama, a u isto vrijeme mi je i malo gorak okus u ustima jer sam želio da se nagrade više rasporede među kolegama po kategorijama. Posebno mi je draga nagrada za Album godine jer sam dao cijelog sebe u taj album. Još jednom zahvaljujem svima koji su radili na tom albumu, koji rade sa mnom i koji me prate i pomažu“.

Kako ne bih nekoga propustio, nastupili su Chui, J. R. August, Porto Morto, Sun U, The Siids, Aklea Neon, Overflow i Pocket Palma. Pokazalo se da je bojazan organizatora kako se neće moći nadmašiti prva godina Rock&Off-a bila vjerojatno suvišna, jer je na ovogodišnjem nastupu po njihovim ocjenama bilo još više publike i atraktivne glazbe. Veselimo se idućoj godini i dodjeli nagrade koja će tako pomalo postati i tradicionalna.