Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 3269

I bez naznačenog naslova, po prvim rečenicama ovog teksta, lako je zaključiti na čijem smo koncertu sinoć bili. Vrhunske i moćne pjesme, sugestivan vokal i nadahnuta izvedba isprekidana lošim forama u off-u i nepotrebnim baljezganjima između pjesama. I još dodatno i sustavno prekidana nekakvim greškama koje valjda čuju samo izvođači na sceni, ali to mu nije zapreka za rezanje pjesama i rezanje flowa. Ovaj izvođač ti ne da da se uživiš i opustiš.

Dugo, dugo, dugo nisam bio na koncertu Urbana i njegove četvorke. U međuvremenu su napravili sijaset novih genijalnih stvari, izdali nekoliko fenomenalnih albuma, pobrali hrpe apsolutno zasluženih nagrada i ostali na pijedestalu domaće glazbe gdje im je i mjesto. Urban je jedan od top 5 najboljih hrvatskih glazbenika, umjetnika mainstream popularne glazbe. Normalno je da vam ide na živce da u preko 30 godina nastupanja nije naučio kako izvesti fluidan koncert.

DSC 3782

Čitajući izvještaje s nekih drugih njegovih koncerata, navodno postoje i neki koji su protekli bez ekscesa, koji su dozvolili publici da uživa u izvedbi bez zadrške, ali ja na tom koncertu još nisam bio. I ovaj sinoćnji, drugi po redu (rasprodani) koncert u Tvornici, je bio tradicionalno urbanovski. Super pjesme i sve je super, ali Urban će već naći načina da svojom spikom i svojim doživljajem pokvari zabavu, nama, prosječnim pohoditeljima njegovih koncerata. Sviraj brate mili, imaš svjetske pjesme, imaš super publiku, imaš sve sastojke za biti najbolji. Olabavi malo Damire.

Ok, lako je to reći. Vjerujem da se i on sam zbog toga grize. I picajzli je teško biti picajzla. Ali kad bi barem bio robot iz svoje stare pjesme, koncert bi imao nužni fluid. No to valjda više ne bi bio Damir. A možda je samo bio nenaspavan? Treće dijete dobio je prije manje od mjesec dana (čestitke roditeljima!!). Veliki glazbenik slijedi svoji muzu od Moje vode, preko Otrovne kiše, preko Kundere do Diva. Osim ove zadnje, sve su sinoć bile izvedene. I sve do jedne su strašne, hipnotizirajuće, okupirajuće i ljepljive. Damir je tu da ih otrgne iz vaših emocija i podsjeti vas da su to njegove pjesme iz njegovog kreativnog fundusa i da vaše mogu biti samo ako ih slušate u svojoj intimi. Uživo nikada ne postajemo jedno.

DSC 3766

Urban je na kraju koncerta poentirao ipak jednu istinu. Nevjerojatno je da oni, u zemlji koja broji manje od 4 milijuna ljudi, žive od glazbe. Da, uistinu je nevjerojatno da višedesetljetni top 5 glazbenik u Hrvata još nije u stanju izvesti fluidan koncert bez poteškoća. You know his name! To dosta govori o njemu, ali i o nama.

Set lista:

1. Intro (recitacija)
2. Otrovna kiša
3. Odlučio sam da te volim
4. Kundera
5. Dirigent
6. Ruke
7. Parlov
8. Otporan na život
9. Ako se napijem do smrti
10. Kuća sjećanja
11. Glas jeka
12. Moja voda
13. Iskra
14. Sutra ćemo pričati
15 Mjesto za mene
16.Mala truba
17. Astronaut

Bis

1. Moja
2. Nebo
3. Kornjača

Bis bisa

1. Ocean