Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

unnamed

U četvrtak, dana 14. 11. 2019 u sklopu 42. Interlibera je predstavljena monografija glazbenoga velikana Gorana Bareta „Budi Ponosan“, autora Aleksandra Dragaša, jednog od najznačajnijih domaćih glazbenih kritičara, kao i Baretovog dugogodišnjeg prijatelja. Monografija je objavljena u nakladi Croatia Recordsa, kojoj je ovo treća knjiga o glazbi ove godine, uz „Tvornicu Glazbe 2“ Siniše Škarice i „Rock u Vikovcima“ Želimira Ivkovića, čija je knjiga također prožeta s protagonistom ove monografije jer je i sam Bare iz Vinkovaca.

Predstavljanje je bilo u paviljonu broj 6 uz pratnju velikih lica glazbene scene, poput Želimira Babogredca; direktora Croatia Recordsa, Nikoline Mazalin, kreativne direktorice istoimene idavačke kuće; Siniše Škarice, bivšeg dugogodišnjeg glavnoga urednika Jugotona i Croatia Recordsa; Hrvoja Horvata, vrlo poznatoga kiritičara i novinara; Sanje Bachrach Krištofić, grafičke urednice koja je uz supruga Marija urednica monografije i na poslijetku fotografa Zorana Marinovića, koji nije mogao odbiti fotografiranje Gorana Bareta, iako nije nužno povezan s glazbenim svijetom koliko s svijetskom fotografijom.

unnamed1

Predstavljači su prenjeli svoje shvaćanje knjige pred publikom koja je zauzela sva mjesta oko pozornicea kojoj je Siniša Škarica dao uvod. Nikolina Mazelin je natuknula da je ova monografija najbolje izdanje Croatia Recordsa, vjerojatno jer je Goran Bare toliko fascinantan stvaratelj za kojega kako sam pisac govori kako je potrebna biografija da bi se dočarala sama dubina glazbenika. Hrvoje Horvat, poznat po svojim radovima i kritikama je dao vrlo lijep opis značaja monografije o glazbeniku koji već preko 30 godina stvara i oduševljava svojom glazbom.

Goran Bare, kao kontroverzna pojava, ali možda i najveći rock stvaratelj ovih prostora je zaslužio imati svoju prvu knjigu u kojoj se prikazuje njegov životni put koji malo koga ostavi ravnodušnim. Njegovo stvaralaštvo je obilježilo „mladost mnogih generacija“ kao što je i do današnjega dana cijenjeno. Aleksandar Dragaš je napomenuo kako je njegov stvaralački put „po rubu ili glavom kroz zid“ sličan Barinom što je i pridodalo zajedničkoga stvaralaštva i štoviše prijateljstvo.

unnamed2

Dragaš knjigu pisao godinu i pol, sastavljajući mnoge tekstove, slike, kritike i recenzije u jedno izdanje što čini srž novonastale monografije. Priču o neshvaćenom stvaratelju se može naći u slobodnoj prodaji po 99 kn, uz download code za kompilaciju „Baretov Blues“ sačinjenu od 15 pjesama po odabiru Aleksandra Dragaša, uz koju sam pisac napominje da se monografija treba čitati, jer „glazba nije samo za slušanje, nego i obrazovanje, te razumijevanje.“ Također je i dostupno fizičko izdanje kompilacije po cijeni od 69kn.