Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC09175

Vintage Industrial Bar miriše na lavandu dok u pozadini čujemo zvukove alter jazz orkestra Mimika Orchestra. Nestrpljenje i znatiželju (obzirom da su umjesto očekivanih 21:30 prebacili početak pola sata kasnije) je uskoro zamijenio zvuk tišine, a potom koračanje orkestra što je službeno označilo početak dugo očekivanog putovanja stazama jazza i tradicionalne gazbe, progresivog rocka, elektronike i improvizacije, ali pomalo i psihodelije koja se osjeti do kosti.

Klinci koji su vjerojatno morali ispraviti loše ocjene da bi im roditelji dali dozvolu za odlazak na koncert i odrasli su napunili Vintage. Ozvučenje je na početku bilo loše pa se tek otprilike na trećoj pjesmi mogao razumjeti jezik na kojemu pjevaju. Možda se moglo započeti i energičnijom pjesmom zbog podizanja atmosfere, no cijenimo dosljednost posebno jer se atmosfera ubrzo zahuktala.

DSC09160

Mimika Orchestra je osnovao saksofonist i skladatelj Mak Murtić 2010. godine, a do sada su izbacili već nekoliko albuma; From Scratch to Structure (World Local Records, London, UK, 2012.), A Place Glowing a Brilliant Red (World Local Records, London, UK, 2015.), Mak Murtić & Jazz Orkestar Hrvatske Radio Televizije feat. Maja Rivić & Anabela Barić – Antarctica and Other Destinations (World Local Records, London, UK, 2015.), Divinities of the Earth and the Waters (PDV records, Zagreb, Cro, 2018.). Uskoro najavljuju i Altur Mur koji, vjerujem, svi nestrpljivo iščekujemo.

DSC09180

Pjesme su im neočekivano duge i dok se čovjek uživi u ritam koji ne završava, počinje sljedeća izvedba. Za nekoga tko ih nikada nije poslušao, najboljeg opisa nema jer definitivno neće čuti ono što očekuje, ono što misli da će čuti, a pogotovo ne zvuk sa kojim se svakodnevno susretao.

Uskladiti toliko različitih ljudi i instrumenata, stopiti ih sa glasom Maje Rivić i napraviti odličnu atmosferu je nešto zaista izvanredno, a svaka sljedeća izvedba nepredvidiva.

Mimika Orchestra je poziv na ples, poziv na život, poziv na putovanje.

DSC09198

DSC09260

DSC09156

DSC09198