Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 2496

Bečka je Arena prošle srijede pucala po šavovima. Pitate se zašto? Australski Airbourne vratili su se u austrijsku prijestolnicu s najnovijim albumom “Boneshaker” koji je objavljen 25. listopada u izdanju finskog labela Spinefarm Records, a koji su snimili u legendarnom studiju RCA u Nashvillu. Producentska palica ovog je puta bila u rukama Davea Cobba, koji je poznatiji po suradnji s izvođačima country scene poput Chrisa Stapeltona, Brandi Carlile, Jasona Isbella itd. U produkcijskom procesu nastajanja novog albuma sudjelovao je i Harri Harrison, koji je nedugo nakon objave prethodnog albuma “Breaking Outta Hell” na mjestu ritam gitarista naslijedio dugogodišnjeg gitarista Davida Rhodsa.

Airbourne su na prvom dijelu europske turneje pozornice dijelili s Supersuckersima koji su prvi nastupali. Bend iz Arizone pod vodstvom karizmatičnog Eddieja Spaghettija postoji još od davne 1988. i u džepu ima već 11 studijskih albuma. Amerikanci rame uz rame s Australcima promoviraju svoj zadnji studijski album “Suck it” koji je objavljen prošle godine. Trio, u sastavu Eddie Spaghetti vokal, bas gitara, Marty Chandler - gitara i Chris Von Streicher - bubnjevi stvaraju mješavinu energičnog rocka koji je na trenutke začinjen s malo melodike. Amerikanci su Airburne pratili dobar dio europske turneje, a Beč je bio njihova posljednja zajednička postaja. Uz presjek svoje diskografije u ovoj su prilici izveli i obradu klasika AC/DC-jeve “Rock 'N' Roll Singer”, a na pozornici im se pridružio i Airbournovec Harri Harrison na gitari. Bend se sada vraća u domovinu, a u Europu će ponovo sljedeće godine kada će u sklopu turneje 18. ožujka posjetiti i zagrebački Hard Place.

DSC 0191

U već nabrijanom ozračju, koje je ostavio trio iz Tuscona, napetost u Areni sve je više rasla sve do trenutka kada je počela naslovna pjesma iz Terminatora. Ova, već tradicionalna pjesma otvara njihove turneje još od turneje “No Guts. No Glory”. Airborne je nešto nakon devet sati, kada je iz osam blokova Marshalla zagrmila “Raise the Flag”, dočekala do posljednjeg kutka ispunjena dvorana. Naravno glasno, kako je i red za Airbourne. I ovog su puta odsvirali pjesme u bržem tempu no što smo navikli na studijskim snimkama što je još više zapalilo već i onako zagrijanu publiku. Dečki ništa ne prepuštaju slučaju, provjerene pjesme i energični nastupi grade njihov renome. Uz čvrsti repertoar ovog je puta ostalo vremena za još samo dvije pjesme s novog albuma. Naslovnu “Boneshaker” te “Burnout The Nitro” koja je uživo zvučala bolje nego na albumu na kojem se nedefinirani glasovi gube zbog nabrijanih gitara.

DSC 0322

Dvorana, koja može primiti oko 900 ljudi, manja je od Gasometera u kojem su Australci nastupali prošlih godina na svojoj bečkoj stanici, i atmosfera je puno intimnija. To se osjetilo i kod posjetitelja i kod benda. Za vrhunac nastupa nesumnjivo je zaslužan bio Joel O’Keeffe, koji se sa svojom gitarom zaputio u publiku. Za vrijeme “Girls in Black” čuvar ga je podigao na ramena te ga, pod budnim okom njegova tehničara Adama Wattsa, nosio po dvorani dok je Joel solirao i razbijao limenke piva na glavi i njome zalijevao publiku. Za kraj su na pozornicu pozvali i Supersuckerse i nazdravili i sa Jack-colom kako i priliči teškim rifovima. Zatim je Ryan O’Keeffe bubnjarske palice dao Von Streicheru, i s njim odbubnjao “Cheep Wine & Cheaper Women”. Nakon toga su malo smirili ritam nastupa sa “Ready To Rock” i produženom “Runnin’ Wild” u koju su ukomponirali i dio klasika “Let There Be Rock”.

Lijepo je kroz godine pratiti bend i biti svjedok njihova napretka. Unatoč tome da ne mora svaki studijski proizvod biti bez greške, momci brzih rifova nisu došli do točke kada bend počne stvaralački mirovati. Kroz godine samo rastu i potvrđuju svoj položaj na sceni koji im možda, u ne tako dalekoj budućnosti prepuste legende Aussie rocka, AC/DC, Rose Tattoo, The Angels…

SUPERSUCKERS

1. All of The Time
2. The History of Rock 'N' Roll
3. Dead Inside
4. Breaking My Balls
5. The Evil Powers of Rock and Roll
6. Rock ’N’ Roll Records (Ain't Sellin' This Year)
7. Get the Hell
8. 'Til I Die
9. Dead, Jail or Rock 'N' Roll
10. Rock 'N' Roll Singer
11. Pretty Fucked Up
12. Born With a Tail

AIRBOURNE

1. Raise the Flag
2. Too Much, Too Young, Too Fast
3. Burnout the Nitro
4. Girls In Black
5. Cheep Wine & Cheaper Women
6. Bottom of the Well
7. Breakin’ Outta Hell
8. It’s All For Rock 'N' Roll
9. Boneshaker
10. Live It Up
11. Stand Up for Rock 'N' Roll
————————————————
12. Ready To Rock
13. Runnin’ Wild