Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0843

Zagrebačko kazalište mladih 30. 10. ugostilo je sjajni Cross Currents Trio, a ulaznice su bile rasprodane već 2 tjedna ranije. Ne čudi s obzirom da je riječ o "supergrupi", u kojoj je svaki član veliko ime za sebe, sa snažnom solo karijerom: kontrabasist Dave Holland, tablist Zakir Hussain i saksofonist Chris Potter.

Dave Holland je basist, skladatelj i vođa sastava čije stvaralaštvo obilježava predanost stvaranju inovativnih ansambala, a cijenjen je zbog virtuozne tehnike, osebujnog zvuka i osjećaja za ritam. Surađivao je s legendama jazza, od Milesa Davisa preko Chicka Coreae do Herbiea Hancocka. Tijekom karijere dulje od pola stoljeća zaslužio je brojna priznanja, uključujući nekoliko Grammyja.

DSC 0864

Zakir Hussain je smatran jednim od najvažnijih arhitekata suvremenog svjetskog glazbenog pokreta. Njegovo je sviranje obilježeno nevjerojatnom intuicijom i majstorskom improvizacijskom spretnošću, a surađivao je s najvećim glazbenicima, kao što su John McLaughlin, Charles Lloyd i YoYo Ma.

DSC 0866

Chris Potter, vrhunski saksofonist, skladatelj i impozantan vođa grupe dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada. Godine 2013. Međunarodna udruga jazz novinara proglasila ga je najboljim saksofoniostom, a godinu dana poslije isto je priznanje dobio i od čitatelja uglednog časopisa DownBeat. Nastupao je i snimao s mnogim vodećim jazzerima, kao što su Herbie Hancock, John Scofield, Mingus Big Band, Jim Hall, Ray Brown i mnogi drugi.

DSC 0857

Ovaj se trojac okupio u projektu posvećenom zbližavanju zapadne i istočne glazbene tradicije, istraživanju jazza i indijske glazbe, a zajednički nazivnik našli su u u improvizaciji – koja je važna osobina oba glazbena svijeta, a sva trojica su izuzetno kreativni i maštoviti improvizatori. Uvijek je uzbudljivo kad se niz snažnih glazbenih osobnosti udruži i kad konačno čujete što je proizašlo iz te sinergije, a ovaj su put proizašli fascinantni glazbeni dijalozi ovjekovječeni na recentnom albumu Good Hope, koji su glazbenici predstavili pred zagrebačkom publikom. Trio se prošetao uzbudljivim glazbenim krajolicima Afrike, Bliskog Istoka i Kariba – tehnička virtuoznost snažno izbija u prvi plan, vatromet složenih ritmova impresionirat će i najzahtjevnije slušatelje, ali ova glazba zavodi i na jednoj drugoj razini, senzualnošću koja hipnotizira i prenosi slušatelje u neke mistično-egzotične svjetove. Precizni, geometrijski tonovi jazzera Hollanda i Pottera s jedne strane, te hipnotizirajuća tehnika Indijca Hussaina na tabli s druge strane, rezultirali su očaravajućom sinergijom i beskrajno kreativnim improvizacijama koje čvrsto drže pažnju slušatelja tako da dva sata svirke prolete u trenutku.

DSC 0869

Daveu Hollandu je uoči koncerta uručen Porin - Special Merit Award za posebna postignuća u glazbi, a statuu je Hollandu uručio ugledni jazz glazbenik i član upravnog odbora nagrade Porin, Neven Frangeš.

Bila je to sjajna jazz večer, pravi vatromet virtuoznosti i rijetki tip sinergije u kojem je teško izdvojiti lidera – toliko su kreativni doprinosi trojice glazbenika balansirani. No pored pirotehnike, tu je i "ono nešto", zavodljiva senzualnost sviračke međuigre i strast muziciranja koja nastup izdiže iz sfere "tek" odličnih koncerata u sferu slušateljskog iskustva koje se pamti godinama.