Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

23

Velikim koncertom u zagrebačkom Domu sportova Zabranjeno pušenje jučer je obilježilo 35 godina od izlaska svog legendarnog albuma „Das ist Walter“. Kao podrška nastupila je zagrebačka grupa Mašinko koja se pokazala kao odličan izbor za zagrijavanje publike.

Predgrupa je u nastupu koji je obilovao pozitivnom energijom, rasplesala publiku željnu „života punim plućima“. Mašinko je nizao pjesme sa svojih samostalnih albuma „Mašinko“ i „Svugdje je doma, ali lijepo je najljepše“ te albuma ostvarenih u suradnji s bendovima Fraktura mozga i Debeli precjednik („Frakturko“ i „Godina majmuna/Majmun godine“). Ovaj uvježbani šesteročlani punk-bend svojih je četrdeset i pet minuta nastupa završio pjesmom „Kada vjetar kaže stani“ i pokupio ogroman aplauz.

02

A zatim su nastupile zvijezde večeri - Zabranjeno pušenje, sarajevski bend koji je obilježio mladenaštvo mnogih generacija i značio pojam kvalitetne zafrkancije, političke provokacije, ali i odlične svirke. Premda su brižljivo odabranim repertoarom težište stavili upravo na ranu fazu rada grupe, u trosatnom nastupu nisu propusti odsvirati i svoje novije uspješnice.

Njihova prva dva albuma „Dasi st Walter“ i „Dok čekaš sabah sa šejtanom“ upisana su zlatnim slovima u antologiju glazbe ovih prostora. Vjerojatno će zadrti čistunci i štovatelji lika i djela ovog sarajevskog benda rezignirano zaključiti da sadašnja postava baš i nema pretjerano veze s onom iz osamdesetih, s obzirom da je od nje ostao samo Sejo Sexon, upravo je sadašnje izdanje Zabranjenog pušenja skupina vrlo kvalitetnih glazbenika, čiji je scenski nastup obogaćen video zidom i brojnim reflektorima doveden do savršenstva. Nije jednostavno iz ove svirački odlične i uvježbane postave izdvojiti bilo koga, ali treba spomenuti multiinstrumentalisticu Lanu Škrgatić, koja znalački i vješto tijekom nastupa izmjenjuje sintesajzer, saksofon i flautu te pjeva glavni ženski vokal u pjesmama „Kupi nas Ali“ i „Piccola storia de grande amore“. Impresivan je bio i solo Tonija Lovića na pjesmi „Počasna salva“, a s lakoćom je i precizno na gitari odsvirao i Bumbarov let. No, i svi ostali članovi benda imali su svoje briljantne solo točke, primjerice solo-bubnjevi na „Lutki s naslovne strane“ ili solo-violina na „Ibro dirka“.

18

Sejo Sexon, koautor antologijskog opusa grupe, bio je opušten i simpatičan. Predstavljao je drage goste, najavljivao pjesme uz dodatna pojašnjenja i ubacivao ranije pripremljene kratke viceve između pjesama te tako ostvario prisnost s publikom. Dobro, možda je malo bio predugačak vic o plavuši koja se zaljubila u mornara na putu u Ameriku trajektom Split-Brač, ali najdopadljivija pošalica bila je vjerojatno najava pjesme „Guzonjin sin“ koja govori o čovjeku koji je sve u životu ukrao, samo je diplomu i vozačku kupio. Kao gosti tijekom koncerta nastupili su Dražen Žerić-Žera iz Crvene jabuke („Možeš imat moje tijelo“), zatim basist Predrag Bolić Bleka („Fikreta“) i legendarni Mujo Snažni, gitarist prve postave Zabranjenog pušenja („Pamtim kao da je bilo danas“ i „Zenica Blues“). Stare, dobre pjesme u svježim i novim aranžmanima oduševile su publiku, posebice „Bos ili hadžija“, nezaobilazna „Zenica Blues“ i „Ibro dirka“. Prije i tijekom nastupa obožavatelji su mogli kupiti majice „Das ist Walter“ i Mašinka, te album „Majmun godine“ po vrlo prihvatljivim cijenama.

13

Nije jednostavno u tri sata nastupa odsvirati sve pjesme koje su obilježile gotovo 40 godina dugu i kompleksnu karijeru i možda je nekome ponešto i nedostajalo, ali koncert u Domu sportova pokazao je Zabranjeno pušenje u izrazito snažnom izdanju. Nakon koncerata u Splitu i Zagrebu kreću na turneju po Australiji i Europi na kojoj definitivno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

01.JPG 02.JPG 03.JPG

04.JPG 05.JPG 06.JPG

09.JPG 10.JPG 11.JPG

12.JPG 13.JPG 14.JPG

16.JPG 17.JPG 18.JPG

20.JPG 21.JPG 23.JPG

24.JPG 27.JPG 28.JPG

30.JPG 31.JPG 32.JPG

33.JPG

Setlista:

Pos'o, kuća, birtija
Stanje šoka
Kažu mi da novog frajera imaš
Selena, vrati se, Selena
Javi mi
Lutka s naslovne strane
Balada o Pišonji i Žugi
Pišonja i Žuga u paklu droge
Djevojčice kojima miriše koža
Boško i Admira
Možeš imat moje tijelo
Karabaja
Guzonjin sin
Abid
Srce, ruka i lopata
Bos ili hadžija
Neću da budem Švabo
Jugo 45
Dan Republike
Počasna salva
Lijepa Alma
Kupi nas, Ali
Fikreta
Pamtim kao da je bilo danas
Zenica Blues
Piccola storia de grande amore

Bis:
Ibro dirka
Šeki is on the road again
Fildžan viška