Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Baroness 16 of 20

Oko 21h i 35min, Baizley zadnji put štima gitaru prije nego što se pjesma “A Horse Called Golgotha" popraćena odličnim soundom i produkcijom počela oriti Vintage klubom. Prvi dojam za jednog još uvijek nezrelog obožavatelja Baroness-a poput mene jest da je bend veoma uigran i da će moćni rifovi popraćeni mnogobrojnim efektima vladati cijelim nastupom.

Na prve note druge pjesme po redu, „March to the Sea“, publika glasnim ovacijama jasno cijeni ovaj nježan uvod jedne od poznatijih Baronessovih pjesama, a ista glasna situacija prati izvedbu do samog kraja. Interakcija Gine Gleason i Johna Baizleya definitvno nastupu Baronessa daje ono nešto čime se mnogi bendovi ne mogu hvaliti, a to je jedinstvena energija koja se razvije iz odlične svirke, iz nježnih, ali istovremeno dinamičnih pokreta i pogleda jedne djevojke koja na prvi pogled izgleda mirno i bezazleno. Cura praši kao velika…

Baroness 13 of 20

Osim perfektne sinergije na gitarama, Gleason i Baizley savršeno uspijevaju udružiti glasove što najviše dolazi do izražaja na pjesmi „Tourniquet“. Solo dionica se na ovoj pjesmi možda pretvorila u najintenzivniji trenutak koncerta. Divna je to bila melodija koja me uspjela prebaciti u nekakvu drugu, tamnu, ali i nježnu dimenziju Baronessovog umijeća. Bass raspoloženog Nicka Josta uvodi nas u slijedeću pjesmu „Can Oscura“, a moćna ritmika Thompsonovog bubnja ubacila je nastup u petu brzinu, kojom sada koncert uvjereno teče dalje. Uvodni Rif pjesme „Front Toward Enemy „ moćno se nametnuo nad publikom koja sada već opuštenije skače i divlja. Atmosfera se ponovo smiruje uvodom u pjesmu „Eula“: „Settle down, this won't last long“ pjevušio je Baizley popraćen finim delayem gitara, a dio „And I can't forget the taste, Can't forget the taste of my own tongue“ bio pjevan punim glasom svih prisutnih.

Morao sam primijetiti da je ponovo došao trenutak kada se tutuban iz trećeg reda derao „sviraj mejdene“, što je postao neizbježan uzvik na nekoliko zadnjih koncerata na kojima sam bio prisutan…

Baroness 5 of 20

Polako dolazimo do neizbježne pjesme svakog Baronessovog koncerta: "Shock Me". Važno je prisjetiti se kako je Baroness dobio Grammy nominaciju za ovu pjesmu (s albuma iz 2015, "Purple") u kategoriji "Best Metal Performance". "Purple" je dobio burne kritike diljem svijeta, a Pitchfork tvrdi da sadrži "neke od najvećih i najmoćnijih pjesama koje su Baroness ikada napisali", dok je Mojo izjavio da su "Baroness napravili svoje remek-djelo". Album je dobio brojne nagrade za na kraju godine, uključujući "Shock Me" na 10. mjestu na Entertainment Top 40 Songs 2015. Album je stao na 6. mjesto Pitchfork ljestvice najboljih metal albuma u 2015. i zauzeo 7. mjesto na ljestvici Rolling Stone-ovih 20 najboljih metal albuma.

Brojne su pjesme izvedene sa „Purple“ albuma, dok su također mnogobrojne pjesme izvedene sa albuma „Gold & Gray”, najnovijeg u opusu, objavljenog je 14. Lipnja ove godine.

Baroness 18 of 20Jedan od najiščekivanijih rock izdanja godine, album sa 17 pjesama prikupio je mnoga priznanja, a obožavatelji i glazbeni kritičari oduševili su se produkcijom Davea Friedmanna (The Flaming Lips, Mogwai). Consequence of Sound album je nagradio s "A", opisujući ga kao "vrhunac sve njihove strasti i discipline", dok je MetalSucks tu ideju proširio rekavši "Točno je da je kromatska serija započela s Crvenim albumom koji je zatvoren dubokom samoanalizom poput ove. Spontano melankoličan i okrepljujući, Gold & Grey savršeno bilježi način na koji se Baroness ističu za postizanje sjajnih vrhova i spuštanje u mračne doline“.

Pjesme sa “Gold” & “Gray i “Purple” obilježile su jučerašnji nastup Baronessa u Vintage-u.

Nakon sat i dvadeset minuta svirke, ekipa se povlači u backstage i vraća nakon gromoglasnog “we want more” koji je na binu donio zadnje tri pjesme: “The sweetest curse”, “Isak” i “Take my bones away”.

Baroness 10 of 20

Koncert je trajao nešto više od sat i trideset minuta, a hype i energija koji su među publikom vladali za vrijeme nastupa bili su znatni. Bio je to odlično odrađen koncert Baronessa koji su napustili Vintage sa obećanjem kako im ovoga puta neće trebati ludih trinaest godina da se ponovo vrate u Hrvatsku.