Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0923

U petak je u Zagrebu održan jedan doista izuzetan koncert - The Mystery of the Bulgarian Voices uz gostovanje Lise Gerrard, i to u Laubi – koja se za ovu priliku transformirala u koncertnu dvoranu sjedećeg tipa s numeriranim ulaznicama. Koncert nije bio pretjerano razglašen, no karte od 200-ak kn su se gotovo u cijelosti rasprodale.

The Mystery of the Bulgarian Voices postali su senzacija sredinom 80-ih – i to ne samo na području etno glazbe, već u okviru mainstreama. Osvojili su Grammy za world music album godine i vjerojatno doprinijeli usponu world musica – odjednom je etno postao "in", bugarski zbor obožavale su i hvalile svjetske pop zvijezde poput Davida Bowieja i ostalih.

DSC 0965

Zbor je prvi snimio švicarski etnomuzikolog Marcel Cellier, na albumu iz 1975. naziva Le Mystère Des Voix Bulgares, koji je bio rezultat 15 godina istraživanja bugarske etno baštine. Isprva prodaja nije bila impresivna, no sve se promijenilo kad je Peter Murphy, pjevač grupe Bauhaus, Ivu Wattsu-Russellu, osnivaču diskografske kuće 4AD, dostavio snimke Marcela Celliera. 4AD je ubrzo objavio reizdanja albuma, od kojih je Volume Two osvojio spomenuti Grammy.

Zanimljivo je da su članice zbora prvotno plaćane kao „državne zaposlenice" u komunističkoj Bugarskoj, kao dio vladine kulturne strategije da se "suzbiju anti-socijalistički utjecaji" na bugarsku glazbenu scenu, i da stvori novu progresivnu glazbu nadahnutu bugarskim etnom. Tako žene nisu pjevale samo tradicionalne pjesme, već i sofisticirane moderne zborske kompozicije. Nakon pada komunizma i gubitka garantiranih državnih plaća, zbor je odlučio nastaviti svoju glazbenu misiju. Zadržali su isti stil, s rafiniranim aranžmanima, neobičnim ritmovima i tzv. pjevanjem otvorenog grla – tehnika koja se uči od djetinjstva i koja može ošteti glasnice ako se ne koristi pravilno.

DSC 0934

A što se tiče suradnje sa slavnom Lisom Gerrard, vokalisticom benda Dead Can Dance, sve je počelo kad je Lisa čula zbor i napisala krajem 80-ih pjesmu The Host of Seraphim, nadahnutu zvukom bugarskog zbora.

Bugarski zbor je tijekom cijele karijere težio povezivanju autentične glazbene tradicije sa suvremenim izričajima (tako je npr. nastup u Laubi začinio beatboxer – koji je izazvao iduševljenje publike) i suradnji sa svjetskim zvijezdama - poput Lise Gerrard, koja dolazi iz jednog sasvim drukčijeg glazbenog backgrounda. Lani su zajedno snimili hvaljeni album “BooCheeMish” (odnosi se na bučimiš - bugarski narodni ples), koji su zapravo promovirali na zagrebačkom koncertu.

DSC 0978

Naizgled "unlikely" kombinacija, Lisa i bugarski zbor imaju fantastičnu sinergiju koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Više se može reći da je Lisa uplovila u njihov "glazbeni univerzum" nego obrnuto, ali postignut je savršen omjer dva glazbena izričaja. Rezultat je hipnotizirajuća glazba koja snažno drži pažnju slušatelja – rafinirani, elaborirani aranžmani bugarskog zbora, impozantna snaga samih vokala (pjevanje otvorenog grla), Lisine impresivne vokalize (na izmišljenom jeziku) stvaraju jedan novi glazbeni univerzum, malo pomaknut, hipnotizirajući i sanjiv. Bio je tu i prateći bend vrsnih instrumentalista (koji je zapravo otvorio koncert) te već spomenuti beatboxer. U prvom je dijelu bugarski zbor nastupio uz prateći bend, a u drugom dijelu mu se pridružila Lisa Gerrard. Bila je to uzbudljiva glazbena večer rijetko viđene sinergije.

DSC 0989

DSC 0995