Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 1702

Deveta po redu Vlajternativa je iza nas. Punih devet godina ekipa entuzijasta iz Benkovca uspješno organizira jedan od rijetkih alternativnih festivala na području Dalmacije. Zanimljivo je to što se festival ne održava u 'velikim' urbanim gradovima na obali (valjda su oni predodređeni samo za turističke aktivnosti), već u Benkovcu, malom gradiću u Ravnim kotarima s nešto manje od 3000 duša.

Svakog 10. u mjesecu Benkovac postaje dolazna postaja putnika namjernika, naime 10. u mjesecu održava se Benkovački sajam. Tvrdi se kako se taj Sajam održava više od 100 godina. Nadamo se da će neke buduće generacije proslaviti i 100 godišnjicu Vlajternative. Možda ćemo u toj dalekoj budućnosti imati brza, ekonomična i nadasve ugodna prijevozna sredstva, koja će omogućiti jednostavniji dolazak na Vlajternativu. Iako je jučer temperatura na suncu dosezala nekih 40 stupnjeva, a kolone na autocesti, magistralama i ostalim cestama su bile postojane, ništa nije spriječilo ljubitelje dobre glazbe da se sastanu i proslave Vlajternativu, alternativnu punk i metal umjetnost. Osim ljubitelja vlajternativne glazbe iz ZD županije, na Vlajternativu su pristigli i Puljani, Riječani, Splićani, Šibenčani, Metkovčani, Zagrepčani, Požežani, Primatovčani i mnogi, mnogi drugi. Po gruboj procjeni, skupilo se nešto više od 1000 alternativaca, što pankera što metalaca. U isto vrijeme, u centru Benkovca (iako je mjesto održavanja Vlajternative isto strogi Centar) održavala se „Bukara Benkovac 2019. – Promocija gastro ponude Bukovice i Ravnih kotara“. Dakle isti dan i Benkovački sajam, i Bukara i Vlajternativa – za svakoga po nešto.

Erotic Biljan His Heretics

A Vlajternativa je započela žestoko. Nešto malo poslije devet (21.00), večer su načeli splitski melodični deatheri Ered Lithui. Žestoko, onako u glavu, junački kao što i priliči bendu koji nosi naziv prema planinskom lancu na sjevernoj granici Mordora. Nakon njih, vrijeme je za Erotic Biljan & His Heretics, koji su krenuli punkerski, beskompromisno. Sirov punk, rock zvuk, dobra izvedba, komunikacija s publikom i odličan set sasvim je zadovoljio publiku. Erotic Biljan & His Heretics sviraju 20 godina i ostali su vjerni sami sebi, svom zvuku i glazbi. Iskrenost s kojom sviraju vidljiva je iz njihovog live nastupa kojim potvrđuju kako su jedan od najboljih bendova u svom fahu. Nakon Biljana, stigoše legendarni Pankrti. Punk djedice su pokazali kako za pravi punk nisu bitne godine nego da se punkerom postaje i ostaje. Dobrih sat (i nešto) Pankrti su prašili na bini uz zadovoljnu publiku ispred. Za kraj je ostavljena jedna od najpoznatijih radničkih pjesama, pjesma koju su Punkrti obradili davne 1984. – „Bandiera rossa“.

Pankrti1

Nakon njih su na binu uletjeli istarski Ča-Metaici Po' metra crijeva. Bum! Genijalno! Rastur do bola. Prvi put sam Po' metra crijeva gledao uživo i oduševljenje. Po' metra crijeva su sigurno najpotentniji hrvatski metal band. Glazba je mješavina death/thrash, ali ima tu i punka, dooma i black metala i to sve u istarskom stilu, sopile, istarske melodije, uz tekstove s crnim humorom, malo osvrta na političku situaciju, malo istarske mitologije. Sve skupa odlično. Uživo je to moćno, efektno, ni Wacken Open Air ih se ne bi zasramio. Na bini je i Frane, čudovište koje se povremeno spušta među publiku sa svojim ogromnim nožem. Bez ustručavanja – najupečatljiviji i najbolji nastup na ovogodišnjoj Vlajternativi. Nakon njih, njemački punk veterani Pöbel & Gesocks. Solidno odrađen koncert, malo zalijevanja publike pivom, prava punk svirka, na par pjesama dvije pozadinske pjevačice sa zanimljivim natpisima na majicama i za kraj „Für immer Punk“. U to vrijeme satnica se već razdužila, tako da je Mašinko svoj nastup započeo nešto iza 2.30. Svojim nastupom Mašinko su pokazali kako zaslužuju sve pohvale koje se lijepe za njih. Punk publika je bila i dalje neumorna. Last but not least, na pozornicu su izašli riječki thrasheri Krematorium. S obzirom na nagovještaj zore, šest bendova prije i ipak primjetni umor kod publike, dečki su bili sasvim dobri. Na trenutke su podsjećali na kanadski Anhilator, tamo s početka karijere. S Krematoriumom je završila ovogodišnja Vlajternativa.

krematorium1

Deveta Vlajternativa, kao što će i deseta, ispunila je sva očekivanja. Dobri nastupi zanimljivih i pomno odabranih bendova. Sve zahvaljujući entuzijazmu i ogromnim naporima organizatora. Malo punkije malo metala. Za svakoga po nešto. Prilika da se publika ovih krajeva upozna i s domaćim snagama punka i metala. Osobno, Po' metra crijeva su me oduševili, ovo je bend koji ima potenciju napraviti nešto puno šire od Istre, pa i Hrvatske, pa i EU-a… Hvala organizatorima i nadam se da se vidimo dogodine. Nadam se da će u doba kad se bude slavilo 200 godina održavanja Benkovačkog sajma, tamo negdje 2119. godine u 109. Vlajeternativi uživati naši potomci.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima