Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

03. Fire In Cairo„Fire in Cairo“ prošloga je četvrtka 13. lipnja u zagrebačkom KSET-u uistinu izvanredno promovirao svoj prvi album. Slutilo je da će tako i biti: savršeno odrađena najava koncerta, gosti iznenađenja (prateći vokali i brass sekcija), priprema preko Facebooka na kojem imaju preko tisuću sljedbenika, mogućnost besplatnog skidanja kompletnog materijala na internetu… Sve u svemu, ni najmanje ne čudi da su nastupili pred gotovo potpuno ispunjenim KSET-om u kojega stane i do 300 ljudi. A u prvom redu se preznojavalo 5-6 fotografa i novinara. 

„Fire In Cairo“, četveročlani alternativni indie/grunge rock bend iz Zagreba kojega neki uspoređuju s „Nirvanom“, RHCP i „Alice In Chains“, svoj je autorski materijal snimio u slovenskom studiju RSL Production u suradnji s Matijom Gobcem, trenutačnim producentom mnogih velikih imena poput „Majki“, „Laibacha“ i Tihomira Pop Asanovića. Nije im to bio prvi nastup u KSET-u, jer su ovdje svirali su i ranije, u travnju prošle godine zajedno s Cooliom Jackom, kantautorom s Krka. Osim toga, članovi benda i vjerna publika pamte dobre svirke na „Exitu“, Demofestu, pa i one manje dobre na Jabukovcu.

Jednom su u nekom intervju rekli da su mogli biti cover band „Metallice“, ali su se, srećom, odlučili otisnuti u autorske vode. Za svoje svirke vole reći da su „snažne koncertne izvedbe visokog emotivnog naboja i prepoznatljivog zvuka“, a za pjesme da su „aranžirane tako da slušatelju pričaju priče što u njemu izaziva poistovjećenje kroz vlastita iskustva“.

09. Fire In CairoS koncertom su započeli nešto prije 22 sata. Nakon što je četveročlani bend samostalno svirao kojih pola sata, pri čemu je gitarist i pjevač odlično komunicirao s publikom, najavili su i goste iznenađenja. Tako su se na pozornicu popele tri ženska prateća vokala i odlična brass sekcija. Zvuk je tako dobio na profinjenoj usklađenosti, koja je nadopunila raniju povremenu žestinu tipičnu za neke momente nastupa. Mnogobrojna publika je doslovno uživala, znala tekstove pjesama i pokazivala elemente ushita i zadovoljstva.

Službeni kraj nastupa dogodio se nešto prije 23 h, ali su na opće oduševljenje publike, izveli još nekoliko biseva. Moj osobni favorit je pjesma „8 Rounds“, ali publika je izuzetno dobro poznavala cijeli materijal, posebice ranije objavljene singlove.

Na prvom bisu, gitarist nas je impresionirao izuzetno kvalitetnom solo dionicom, a na kraju se pjevač svima zahvalio na dolasku kako publici, tako i gostima. U zadnjoj pjesmi „Anyhow“, svoj nastup su vizualno ojačali projekcijom nekih video clipova te izuzetno dojmljivo odsvirali posljednju stvar, u kojoj su evidentno dali i sebi i publici gušta. Na kraju, nakon nešto više od sat vremena za mnoge prisutne odlične svirke, zajedno sa svojim gostima duboko su se poklonili zadovoljnoj publici.  

Zanemarimo li da je pjevač u hodu davao neke dodatne upute mix-pultu, te da je netko od pratećih vokala u jednom trenutku zavapio ton-majstoru da ništa ne čuje, sve je bilo savršeno: temeljito i pomno pripremljena promocija u potpunosti je uspjela.  I na kraju, treba reći da „Fire In Cairo“ ove godine svoj debi album nastavljaju promovirati svirkama u Grazu, Ljubljani, Novom Sadu i Beogradu. S ovakvim pedantnim pristupom radu, zagrebački „Fire In Cairo“, mlad i perspektivan bend, svakako će ostvariti mnogo uspjeha u regiji i šire.


Setlista:
Intro
Pirate
Disclosure
All In All
Spin My Mind
Show Me Fire
Shallow
Butterfly
8 Rounds
Heavy Lift
Bis:
Love And Desire
I Wanna Know
Anyyhow