Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

02

„Disciplina kičme“ ovoga je petka ostvarila odličan nastup u dupkom ispunjenoj “Močvari“. Prezentirali su svoj materijal iz takozvane 'londonske faze'. Jedino što nam je u svemu tome nedostajalo jest, nažalost, prerano preminula pjevačica Marinka Đorđević-Manja.

Postoje bendovi koji su kreirali rock 'n' roll ovih prostora te su kao takvi neizostavni i nezaobilazni u svakom pregledu razvoja scene ovih prostora. Navodit će ih rock enciklopedije, spominjat će ih kojekakvi web-portali i/ili časopisi (ako ih ima), pokušat će im se umiliti organizatori rock festivala i nacimati ih da ondje nastupe.

03

Jedan od takvih bendova svakako je i „Disciplina kičme“ - grupa koja je nastala nakon raspada benda „Šarlo akrobata“, fantastičnog trojca u kojem su svirali Dušan Kojić Koja, Milan Mladenović I VD, gdje je nakon prijepora o tome trebaju li ili ne klavijature došlo do razdvajanja u dva smjera: „Katarina Druga“(ili kasnije EKV) i „Disciplina kičme“. Sa skepsom smo promatrali posebno ovaj drugi ogranak i pitali se je li moguće napraviti bend u kojem će svirati samo bas gitara i bubnjevi. Ali, uvjerili su nas da je to više nego moguće te su nanizali otada mnoga izdanja: „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ (1982.), „Ja imam šarene oči“ (1984.), „Svi za mnom!“ (1986.), „Najlepši hitovi uživo!“ (1986.), „Dečija pesma“ (1987.), „Zeleni zub na planeti dosade“ (1989.) i „Nova iznenađenja za nova pokolenja“ (1990.),. Potom su otišli u London i ondje snimili tri odlična studijska albuma: „I Think I See Myself On CCTV“ (1996.), „Heavy Bass Blues“ (1998.) i „Refresh Your Senses, NOW!“ (2001.). Sve je ostalo povijest.

Sjećam se Koje iz faze albuma „Bistriji ili gluplji čovjek biva kad…“ sa Šarlom akrobatom i to mi je bila jedna od kazeta koje su se u nedogled vrtjele u kazetofonu. Slično je bilo i s LP-jem „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ iz vremena početaka njegove grupe. I onda sam shvatio kako je taj „only drum and bass“ super fora. Ujedno, svakoga glupana koji traži dublji smisao u tekstu pjesme „Nemoj da bacaš betonske table…“ ovim putem još jednom pozdravljam. Jer tekst je fora i zafrkancija i ovdje će nam svaka daljnja analiza ili rasprava stati.

16

Priznajem, osupnula me vijest o smrti pjevačice ovog benda. I izuzetno je hrabro da se Koja sa svojom ekipom bez nje odlučio nastaviti planiranu turneju kojom promovira albume iz londonskog razdoblja. U sklopu navedenog nakon četiri godine nastupili su ponovno u zagrebačkoj „Močvari“, koja se tom prilikom (zahvalno) ispunila do posljednjeg mjesta. Najavljeni koncert, kako saznajemo sa web stranica kluba, bio je promocija „recentnih reizdanja 'londonske faze' benda.“ Naime, albume "I Think I See Myself On CCTV" (1996.), "Heavy Bass Blues" (1998.) i "Refresh Your Senses. NOW!" (2001.) na tržište je ponovo vratio Mascom Records u formi dvostrukih vinilnih izdanja i cd box seta "Ove Ruke Nisu Male… 4". Osim toga, najavljeno je da će se „Disciplin A Kitschme“ na ovom koncertu i samo za ovu priliku, uz neizbježni set najljepših hitova, vratiti i materijalu iz devedesetih kada su svijetu predstavili kombinaciju junglea, drum'n'bassa i bluesa.

Naime, nakon izuzetno zapažene londonske avanture ovoga benda, Koja je u Beogradu s „Disciplin A Kitschme“ snimio još 3 albuma, a ponešto od toga izdala je i zagrebačka „Croatia Records“. Posljednji od albuma "Opet", mnogi proglašavaju jednim od najboljih koji je bend snimio uz novu i izvrsnu postavu koju čine Koja (bas) čine i Vul (Rade Vulić) na bubnjevima, Manja na vokalu (R.I.P.) i Đeke na usnoj harmonici. Ali Manje više nažalost nema, a to se u bendu i te kako osjeti.

Koncert u „Močvari“ bio je odličan. Karizmatični Koja derao je po basu u odličnom dijalogu s preznojenim bubnjarom, a Đeke je svirao usnu harmoniku, što se pogreškom miksera na pultu baš i nije čulo. Ekipa se razbacala na „Ako ti je glasno“ i „Samo disciplina“, pjevala je s Kojom i uživala. Nakon dva sata koncert je završio, pri čemu treba naglasiti da su svi prisutni otišli kući vjerojatno zadovoljni.

Sve u svemu, Koja nam je s bendom upriličio gotovo pa savršen nastup, jedino što nam je nedostajalo jest pjevačica bez koje sav materijal iz londonske faze uistinu izuzetno gubi na značaju. Možda je trebalo presložiti repertoar i staviti više naglasak na same početke grupe. Kako god, Koja je s bendom ponovno dokazao da je neprikosnoven na ovim prostorima. I hvala mu na tome.

Setlista:

Spas je fonk
Bedroom
Queen
Do Not
No Reason
Your Soul
Manitu
Reci ruke
Lizards
Heavy Bass Blues
Envelope
Tehnicolor + This IS
Ako ti je glasno
Samo disciplina

Bis:
Shape shifter
Belgrade House
Oh Why
Neukus

Bis 2:
Onk