Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 0556

Do prije svega nekoliko godina Zagreb je bio regionalna koncertna prijestolnica. Slijevale su se tu svakojake glazbene zvijezde: Lady Gaga, Beyonce, Lenny Kravitz, Sting, Mark Knopfler, Robbie Williams, Red Hot Chili Peppers, Bon Jovi, U2,..., a, eto, ove godine još nismo svjedočili niti jednom koncertu toga ranga. Da se razumijemo, ne mislim pritom na odlična klupska gostovanja i koncerte u manjim dvoranama, poput Tvornice kulture i Močvare u kojima smo uživali, već na prave punokrvne koncerte za dvorane kapaciteta preko 10.000 posjetitelja. U redu, do kraja godine nas očekuju Michael Buble i Enrique Iglesias, a prosjek popravljaju i Whitesnake te Skunk Anansie, zasigurno, posebnim koncertima na Šalati, ali mislim da i sami shvaćate poantu podvlačenja ove crte.

Ovaj uvod imao je svrhu apostrofiranja činjenice da su se koncertne aktivnosti arenskog karaktera razmjestile cca 150 km zapadnije od naše metropole tako da smo nedavno u Ljubljani gledali Lennya Kravitza, u utorak Stinga, a krajem mjeseca u ljubljanskim Stožicama nastupit će i Mark Knopfler. Krvna slika Ljubljane po tom pitanju dobro je popravljena. Kažu organizatori kako tamo bolje prolaze rock koncerti, a da izvođači istočnjačkog melosa koji kod nas, karikiram, u jedno prijepodne rasprodaju zagrebačku Arenu, u ljubljanskim Stožicama prodaju tek nekoliko tisuća karata pa dvorana zjapi prilično praznjikava.

IMG 0505

Da je tome tako imali smo se prilike uvjeriti u utorak 4. lipnja kada je Sting dobro napunio Stožice. Bilo je tu pregršt zagrebačkih, riječkih, i inih hrvatskih tablica, a da pritom nikome nije smetalo što je Sting prije dvije godine nastupio u ne pretjerano dalekoj Puli i Klamu i što će uskoro održati svoj koncert u Austriji. Publika ga je očito željna. Iako ima mnogih koji mu spočitavaju kvalitetu i značaj, ovaj "englishmen" i dalje dobro prolazi kod nas i to je sasvim u redu. Dok god ima interesa, imat ćemo prilike kod nas ili u susjedstvu gledati kvalitetne koncerte, a nećemo morati za njih potezati do Beča, Milana, Minhena ili dalje.

IMG 0650

Prije Stinga je kao predizvođač nastupio James Walsh. Sjećate se njega? Vodio je sasvim solidan bend Stasrsailor s pomalo depresivnim i sanjivim pjesmama, a njegova specifična vokalna interpretacija polarizirala je publiku koja ih je ili prepoznala i zavoljela ili ignorirala. Najveći uspjeh su ostvarili debi izdanjem "Love is Here" s kojeg je skinut istoimeni singl te pjesma Alcoholic koja je, možda i ostala njihova najprepoznatljivija. Nastupio je sam s gitarom i setom od nekih pola sata skratio vrijeme do dolaska Stinga. Dao je dobar dio sebe u prilično kvalitetnom nastupu u kojem je izveo nešto svojih pjesama i nešto obrada.

IMG 0609

Stingov izlazak na pozornicu popraćen je gromoglasnim ovacijama. Mogu reći da čak i začuđujuće euforičnim. Možda su čak slovenski fanovi na samom početku i dali svoj maksimum jer publika je, barem ona u golden ringu gdje bi trebali biti najveći fanovi, bila prilično anemična i statična. A nije bilo razloga za to. Sting je iz rukava izvlačio same adute, vesele reggae-rock plesalice Policea i krasne balade solo karijere, a bend ga je odlično pratio. Sve je bilo kako treba, no očito nije došlo bolje povezanosti s publikom u fan pitu.

IMG 0697

Nakon glavnog bloka uslijedio je prvi bis s četiri pjesme da bi cijela priča bila zaključena nakon cca 2 sata pjesmom Next to You.

Rezime. Organizacijski je sve dobro štimalo, koncert je bio vrlo dobar s odličnim izborom pjesama jedini minus koji možemo dati je onaj publici, no ne mora i ne može baš uvijek sve štimati. U svakom slučaju, kvalitetno provedena večer početka radnog tjedna u Ljubljani.

Setlista

Message in a Bottle (The Police song)
If I Ever Lose My Faith in You
If You Love Somebody Set Them Free
Englishman in New York
Every Little Thing She Does Is Magic (The Police song)
Brand New Day
Fields of Gold
Seven Days
Waiting for the Break of Day (Sting & Shaggy cover)
Shape of My Heart
Fragile
Wrapped Around Your Finger (The Police song)
Walking on the Moon (The Police song) (With "Get Up, Stand Up”)
So Lonely (The Police song)
Desert Rose
Roxanne (The Police song)

Bis
Can't Stand Losing You (The Police song)
Demolition Man (The Police song)
King of Pain (The Police song)
Every Breath You Take (The Police song)

Bis 2
Next to You (The Police song)