Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

04jpg

Konačno je došao i taj dugoočekivani dan: Goran Bare i Majke prošle su subote nastupili su na SRC Šalati. S obzirom da je koncert bio dugo i vrlo pomno pripreman, a na plakatima je uz Majke najavljen i orkestar, naslućivalo se da će se upriličiti pravi spektakl koji bi trebao označiti krunu njihove karijere. I bilo je tako.

Dok se iz zvučnika puštao cijeli kompilacijski album Johnnyja Casha, a u pozadini prostrane pozornice na velikom video zidu vrtjele reklame sponzora koncerta, tribine i parter su se pomalo popunjavali. Svaka nedoumica glede ispune ovog golemog prostora koji može primiti i do 6 i pol tisuća ljudi, nestale su oko 21h. Dio popunjavanja prostora, Bare je riješio još prošle godine, kada je objavljeno da ulaznica s koncerta u Tvornici Kulture vrijedi i za ovaj nastup. Naravno, Goran Bare i Majke su poznati i na širem prostoru, tako da je dio publike stizao i autobusima iz Slovenije. Znatiželjan, ali pomalo i skeptičan glede spoja rocka i orkestra (premda su takve eksperimente radili mnogi veliki žestoki bendovi i ranije), moram priznati da sam se počeo pribojavati da će se težak rokersko-bluzerski sound tipičan za Bareta i Majke na ovaj način razvodniti do neprepoznatljivosti.

Nešto prije 21.30 orkestar od 25 članova zauzeo je svoja mjesta na pozornici koja je imala dvije razine i pistu, a iza nje se nalazio ogroman video zid. I već prva pjesma "Ljubav krvari" otklonila je sve sumnje: orkestar nije umanjio kvalitete benda, već je upravo naglasio taj nevjerojatan spoj emocija, težine i žestine, a video zid je atraktivno kombinirao scene iz spota, slike oka, krvi i vrtlog prizora s pozornice u boji sepije. Orkestar se povukao nakon ovog velikog otvaranja pa su Bare i Majke nastavili dalje svirati u svojoj trenutačnoj šesteročlanoj postavi koju sam nedavno slušao u „Saxu“, gdje su me već uspjeli uvjeriti u svoju vrhunsku uvježbanost. Bare u kožnjaku i trapericama, s tamnim naočalama, bio je izuzetno raspoložen. Primjerice, pitao je publiku je li na nekoj utakmici i tko vodi, a u drugom dijelu ovog dvosatnog koncerta malo je zajodlao za goste iz Slovenije.

02jpg

Bez prekida, nizali su pjesme s posljednjeg albuma „Nuspojava“ ali i stare hitove od kojih su neki doživjeli potpuno nove aranžmane. Primjerice, „Put ka sreći“ mi je u novom aranžmanu s naglašenim bubnjem i basom bolji od originalne studijske verzije. Video zid je u pozadini podizao doživljaj svake pjesme, a orkestar se još nekoliko puta u tišini popeo i otišao s pozornice. Pri tome pjesme nisu izgubile na žestini, već su, usudio bih se reći, čak dobile na dramaturškoj težini.

Publika je uživala u svakom trenutku ovog velikog spektakla. Gledajući s tribine, vidio sam na stotine mobitela kako snimaju pojedine dijelove koncerta. Posebno su oduševljenje izazvale pjesme „Budi ponosan“, „Mene ne zanima“, a na pjesmi „Iz sve snage“ u publici su upriličili pravu bakljadu. „Dokle god ima vatre u vama, ima nade!“, rekao je Bare nešto kasnije i najavio pjesmu „Fantastična vatra“.

Posljednji uspon orkestra na pozornicu dogodio se nakon pjesme „Mršavi pas“. Nestrpljivi Bare uskliknuo je prema orkestru „Ajde više! Koliko vam treba…“ . A zatim im se ispričao na grubosti i rekao: „Godine su prošle pune muka…“ Tijekom „Depresije“, posljednje pjesme službenog dijela koncerta počela je rominjati sitna kiša. Bila je to odlična podloga za prvi bis koji je uslijedio nakon kraće pauze a to je bila (očekivana) pjesma „Sunce više ne izlazi“. Kiša je uskoro prestala padati i nakon još nekoliko odsviranih pjesama, Goran Bare i Majke su nakon gotovo 2 i pol sata odlične svirke zaključili koncert uz velike zahvale svima i dubok, zajednički naklon publici.

Da, dogodio se spektakl kao što je i najavljivan - iskren, emotivan i ugodan audio-vizualni nastup. I vjerujem da će ga svi koji su mu prisustvovali još dugo pamtiti.
Setlista:

Ljubav krvari
Krvarim od dosade
Skarabej go-go
Zašto
Put ka sreći
Ništa lažno
Budi ponosan
Odvedi me
Grešnik
Daj mi
Pozovi me u noć
Vrijeme je da se krene (s orkestrom)
Mene ne zanima
Iz sve snage
A ti još plačeš
Teške boje
Ja sam budućnost
Bez pameti
Fantastična vatra
Mršavi pas
Depresija

Bis:
Sunce više ne izlazi („The Sun Ain't Gonna Shine Anymore“)
Baretov blues
Da te vidim
Vrijeme je da se krene