×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
{mosthumbviewer: iimages/SGkoncerti_interviewi/2007/10/04/1.JPG, images/SGkoncerti_interviewi/2007/10/04/1mala.jpg, Punk Rock O" Clock, Left} Tko nije bio prisutan te subote 29. rujna 2007. godine, koncertu Zelene radosti, Grupe tvog života i Crom Dubha u Križevcima, neće mu biti svejedno. Naime, bio je to jedan od najneobičnijih i najzanimljivijih događaja u križevačkoj koncertnoj povijesti. Mjesto radnje bio je Klub kulture, akteri – pedesetak znojnih panker(ic)a teške katetegorije i stotinjak lightweight posjetitelja.

I dok se vani lagano mračilo, a bendovi se «zabavljali» na tonskoj probi, ispred kluba počela se skupljati publika gladna dobrog punk rock koncerta jer se zadnji koncert takvog i tomu sličnog žanra odsvirao prije par mjeseci, a bio je to nastup Six Packa ako me pamćenje ne vara.

Priliku da otvori ovaj koncert dobio je đurđevački bend Zelena radost, tri momka i jedna djevojka za bubnjem koji praše pravu pankčinu na tragu osamdesetih po uzoru na kejos pank bendove tipa Casualites, Chaos U.K., Vandals i njima slične. Bend je svirao solidno, pravo pankerski nabrijano iako je očit nedostatak više nastupa uživo i bolje uvježbanosti, a niti pomoć vokalu ne bi škodila. Naime, dok se Markina iz petnih žila trudio otpjevati i staviti svaku riječ na svoje mjesto, izostala je pomoć bekvokala što znatno podiže dojam i zvučnost benda. Da li je to njihov stav da samo vokal pjeva ili jednostavno su još nedovoljno razvijeni kao bend, ne znam jer ih dosad nisam slušao. No, za takav bend i njihovu muziku, odsvirali su solidan gig i zadovoljili mnoštvo svojih fanova koji su pristigli ponajviše kao podrška svojim frendovima. I sve je bilo krasno i bajno dok se nije dogodilo ono što je obilježilo tu večer.

{mosthumbviewer: iimages/SGkoncerti_interviewi/2007/10/04/2.JPG, images/SGkoncerti_interviewi/2007/10/04/2mala.jpg, Punk Rock O" Clock, Center}

Dogodilo se sljedeće. U Klub kulture krišom je unešen protupožarni aparat od strane jednog mladića iz publike. Iako je rekacija organizatora (upravo moje malenkosti koja ovo piše) bila brza, mladić se jednostavno oglušio na pristojan zahtjev da preda aparat u moje ruke. I naravno, dogodilo se ono što je i priželjkivao, usred svirke aparat se otvorio i Klub kulture se u par sekundi našao u oblaku dima, a ekipa se razbježala prema izlazu. Svirka je naravno bila prekinuta, ozlijeđenih nije bilo, tehnički ništa nije potrgano. Iakoje krivac ulovljen, voditelj Kluba odlučio je ne prijaviti ga policiji što bi vjerojatno bio i kraj koncerta, već nastaviti sa svirkom, što je oduševilo sve okupljene.

Nakon pola sata čišćenja i prozračivanja, koncert se mogao nastaviti i na scenu je stupila osječka punk rock skupina Grupa tvog života. Njih ne treba posebno predstavljati, odličan izdanak osječke glazbene škole koji je svoj nastup odradio vrlo energično i zabavno, natjeravši većinu da barem na trenutak zaborave što se dogodilo par minuta ranije. Kao što to inače rade na svojim koncertima, i na ovom su publiku počastili rakijom iz malenih čašica, kako bi atmosfera bila još vatrenija. Odsvirali su većinu svojih hitova poput Voda leti, Tvoji idoli i Muflino kolo, a čula se i pokoja nova stvar.

{mosthumbviewer: iimages/SGkoncerti_interviewi/2007/10/04/3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2007/10/04/3mala.jpg, Punk Rock O" Clock, Center}

Nakon Osječana, na pozornicu popeo se karlovački sastav Crom Dubh koji je odlično sjeo za sam kraj koncerta. Njihova glazba temelji se na irskim narodnim stvarima odsviranim u punk i rock ritmu. Bilo je tu i par obrada bendova poput Cocksparrera i Dropkick Murhpysa te par vlastitih pjesama. Od instrumenata karakterističnih za irske bendove imaju samo violinu, iako je u prvotnoj verziji postojala i irska frulica (tin whistle). No, bend je zabavio publiku koja odlično reagirala od početka do kraja svirke pjevajući i plešući uz mnoge poznate pjesme.

Eto, kao zaključak mogu dodati kako je koncert uistinu bio odlično posjećen što je stvarno obećavajuće za buduća događanja koja se pripremaju do kraja godine u Križevcima. Nadalje, bendovi su ispunili sva očekivanja organizatora, odsvirali su na razini svojih mogućnosti i zabavili publiku. Zbog incidenta sa protupožarnim aparatom, mogu samo najaviti mnogo rigoroznije preglede na upadu sličnih kada će biti slični koncerti većeg rizika te redare koji više neće biti popustiljivi prema pojedincima iz publike koji sebe stavljaju u prvi plan na ovakvim koncertima. Sve ostalo ide u korist Kluba kulture koji se laganim, ali vrlo sigurnim koracima pretvara u ponajbolji koncertni prostor u Hrvatskoj.