Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 3649

Drugi dan Antivalentinova bio je ponešto drukčiji od prethodnog. Noseći se krilaticom za svakoga ponešto, nastupio je jedan mladi i novi riječki bend „Turisti“, zatim beogradski hip-hop trio „Bad Copy“, legendarni „Kojoti“ i zvijezde večeri – „Let 3“.

„Turisti“ su mladi riječki rock-band koji nastupa od 2017. godine, a sastavljen je od glazbenika koji imaju iskustva. Pjevačica Iva Močibob, bila je član ženske riječke skupine „E. N. I.“, gitarist Vava svirao je u poznatom „Lauferu“, a bubnjeve svira Bobo Grujčić (bivši član grupe „Kojoti“, „Grad“, „En Face“ i „Let 3“). Izdali su veliki broj singlica, snimili dva autorska albuma ”Human_esque” (2017.) te dovršili snimanje drugog albuma „Nepobjedivi“ koji je trebao izići početkom ove godine. Materijala, znanja i energije je očito bilo, ali ne i publike u tad još prilično praznom Boćarskom domu, ali to je vjerojatno problem s kojim se mora suočiti svaki bend koji nastupa prvi na ovakvim, u stvari, dugotrajnim koncertima. Već na prvu podsjetili su me na riječku novovalnu scenu s početka osamdesetih, pa čak malo i na grupu „Blondie“. Među mnogim pjesmama koje su svirali bile su i „Žena od pijeska“, „Buket sunca“, „Nepobjedivi“, „Nonsens“, a zatim i „Javna kupatila“, obrada pjesme grupe „Parafi“, koja je u njihovoj izvedbi zvučala žešće. Nakon toga pjevačica Iva predstavila je uz pjesmu „Moj toreador“ sve članove benda. „Zadnja je uvijek najbolja“, najavila je i odsvirali su pjesmu koja je uistinu bila posebno dojmljiva, s orijentalnim prizvukom i ritam mašinom, iz koje se kasnije aranžerski vješto razvila zanimljiva skladba s odličnom solažom Vave na gitari. „Turisti“ su se zahvalili na pozivu i pozdravili publiku koja je još uvijek bila malobrojna.

IMG 3801

Desetminutnu pauzu ponovno je popunio „Studio smijeha“. U međuvremenu se Boćarski dom poprilično ispunio. A nakon nekoliko pošalica, nastupio je hip-hop trio „Bad Copy“ iz Beograda. Rekli su da im je to prvi nastup u Zagrebu i da će svirati samo nove pjesme, što je vjerojatno bila šala. Tročlani bend čine Ajs Nigrutin, Timbe i Skaj Vikler. Grupa djeluje od 1996. godine, s jednom pauzom, a izdali su do sada četiri studijska albuma. Kao što kaže jedna njihova pjesma „Pravi reper“ - pravi su reperi. Puštaju glazbu s laptopa, mašu rukama i uvježbano repaju o životu na ulici, drogi, kriminalu, politici, mamurluku i sexu. Između ostalog, svirali su „Ljubav ili pivo“, „Džastin Biberi“, „Jedna buksna“, „Prestajem da pijem“ i „Vodio sam devojku na soju“. Uspostavili su dobar kontakt s publikom, u jednom trenutku su čak upitali „Kaje?“, a publika je zadovoljno mahala rukama i govorila njihove stihove naizust. Posebno pozitivnu reakciju izazvala je pjesma „Posle deset“ („Mogu da nabavim kokain, vutru, eksere, sve živo/Jedino što ne mogu je posle 10 pivo...“). Dečki su se odlično zabavljali, pozirali su nekome iz publike za fotku i rekli da im baci sliku na MySpace, a njihova publika je uistinu uživala. Među zadnjima bila je melodična „Da l' je ljubav ili pivo?“, nakon koje su se ponovo našalili „Hvala, ljudi, s obzirom da nismo nikad bili, ne znam kad ste čuli ove refrene, sve su to nove pesme…“. Uslijedila je pjesma „Metalac“, koja je najavljena kao pjesma s prve ploče, što je opet dezinformacija jer je s ploče „Krigle“ iz 2013. godine. Završili su svoj nastup „Esi mi dobar?“. Nastup im je bio odličan, za publiku koja to voli. Uljudno su se zahvalili Zagrebu i bio je to kraj njihova nastupa.

IMG 4137

Treći su nastupili „Kojoti“, zagrebačko-vinkovački sastav, kojega je utemeljio 1992. godine bivši član grupe „Majki“ Marko Viduka. Snimili su tri albuma „Kojoti“ (1995.), „Halucinacija“ (1996.) i „Seks Disco Kung Fu“ (1998.), zatim se uključili u političku kampanju i prestali djelovati do 2000. godine. Nakon povratničkog nastupa 2017. godine i odlične reakcije publike, odlučili su se ponovno aktivirati, nastupati i svirati te su tako pripremili i novi materijal, koji će ugledati svjetlo dana 1. ožujka 2019. Koncert su otvorili pjesmom „Zajaši zmaja“, a nakon toga su svirali „Lud od slobode“. Publika je najbolje reagirala na njihove starije pjesme: „Izgubljen u svemiru“ i „Hodala je pola metra“, ali „Kojoti“ su svirali i novije pjesme „Sto milja daleko od nje“ i „Trese, lupa, udara“, s dugačkim brejkom na bubnjevima i izvrsnim solom. Dio nastupa posvetili su predstavljanju i najavi svog već spomentog novog albuma „Sve je pod kontrolom“. U izvedbi novih pjesama pridružio im se reper „MC Kandžija“. Novi materijal kao i „Kojoti“ zvuči svježe, energično, moderno i mladoliko. Koncert su zaključili pjesmama „Halucinacija“ i „Moćan san“, te posljednjom pjesmom „Razuzdan i lud“. Bio je to kraj jednog odličnog nastupa grupe koja nam još i te koliko toga može pružiti.

IMG 4206

Nakon preslagivanja pozornice uz glazbu iz razglasa (pjesma „One“, grupe U2) pripremila se scena za zvijezde večeri – riječku grupu „Let 3“, legendarni i kontroverzan sastav koji aktivno djeluje od 1987. godine. Na pozornicu su došli u šarenim kostimima, djelomično i fosforescentnim te perjanicama, u pratnji sa ženskim zborom. Koncert su otvorili pjesmom „Imaš dobar parfem“, a već u prvih petnaestak minuta publiku su oduševili starim hitom „Vjeran pas“. Nastavili su pjesmama „999“ i „Kontinentio“ („Mi možemo gasiti svjetla i paliti mrak/a vrijeme je naše i samo za nas/Novac je fuj, on ne treba nam/Ne želi ga nitko, ne poznaje ga…“). Uslijedile su „Dijete u vremenu“ (s tekstom „Sad kada nismo mi mladi k'o nekada/ dođi da ostarimo zajedno…“) s publikom koja je dala sve od sebe i dužim solom na gitari, te nastavili brzom pjesmom „Omađijaj me“ u kojoj su se svi rasplesali i jednoglasno pjevali „Oj-oj-oj“. Odsvirali su i novu pjesmu „Tišu“, svoju obradu pjesme „Šuti, moj dječače plavi“, prevedenu na šatrovački. Publiku je posebno oduševila iduća pjesma „Izgubljeni“, nakon koje ih je Let 3 posebno pozdravio, te predstavili mariachi band „El Combo“ i najavili posebnu gošću Marinu Perazić, koja je s njima otpjevala pjesmu „Riječke pi*ke“. Nakon nastupa oni su se zahvalili Marini, a Marina njima na preko 35 godina prijateljstva. Ovo je pripremilo teren za iduću pjesmu „Drama“, koja je ponovno raspjevala i rasplesala publiku. Nakon toga objasnili su da su iduću pjesmu „Ero s onoga svijeta“ trebali otpjevati s posebnim gostom Vucom, ali da nije mogao doći zbog smrtnog slučaja u obitelji, pa su ovu i slijedeću „Golub Vaso“ posvetili Vuci i njegovom ocu Luki te pustili jednog bijelog goluba s pozornice. Prlja se zahvalio svim gostima, predstavio članove benda i pozdravio publiku. Ali okupljeni su željeli još i skandirali uskoro složno „Riječke pi*ke!“, na što su se dečki vratili i odsvirali žestoku „Ženu varam“, a nakon toga su se toplo zahvalili zagrebačkoj publici na podršci i odsvirali za kraj prekrasnu ambijentalnu i laganu stvar „Sam u vodi“. Tako su „Let 3“ završili koncert u 1:15 i ponovno se dokazali kao odlični šoumeni, te uvježban, iskusan bend, žestoke i čvrste svirke, oštrih riffova, s provokativnim i duhovitim tekstovima.

Bio je to kraj još jednog uspješnog, dinamičnog, dobro organiziranog i zanimljivog „Antivalentinova“. Nadamo se i veselimo sličnim koncertima i idućih godina.