Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 6741 2

Tri sata vrhunske glazbe, tri sata odličnog glazbenog spektakla, tri sata nezaboravnog koncertnog iskustva, 38 izvedenih pjesama, 5 vanserijskih muzičara i jedna ikona glazbe. Moglo bi se tako sažeti sir Paul McCartneyevo ukazanje na prvom od dva koncerta u austrijskoj prijestolnici sudbonosne srijede 5. prosinca. Moglo bi se, ali neće. Napisat ću još koji red, možda i odlomak, možda se to protegne i na karticu teksta, ali neka. Ne treba štedijeti riječi. Previše mjesta u medijima zauzima sivo i crno, blijedo i mračno da bi se sada štedilo na bojama. Slabo ih se, ionako, koristi u ovo vrijeme.

Ne sjećam se kada sam posljednji put vidio tolike nepregledne redove pred nekim ulazom za koncert. Svaki ulaz u dvoranu Stadthalle tvorio je predugačak red i da se, siguran sam u to, prizor snimao iz zraka podsjećao bi na hobotnicu s ogromnim krakovima. Stoga i ne čudi da je koncert, inicijalno najavljen za točno 19:30, kasnio s početkom. Kontrole su bile stoge, a Stadthalle rasprodan do posljednjeg mjesta. No, kada je sve živo što je trebalo sjelo na svoje mjesto Paul je izašao na pozornicu i jednim beatlesovskim zicerom pogodio točno u epicentar naših emotivnih osjetila. Parter je ustao i tako je ostao manje-više cijeli koncert, otežavajući posao onih 10-ak sirotana s objektivima koji su s pristojne udaljenosti trebali ovjekovječiti izvedbe prve dvije pjesme prvog od dva Paulova koncerta u adventskom Beču.

IMG 6716

Bilo je te večeri izvedeno pjesama raznih glazbenih imena.. slušali smo i Beatlese i Wingse i McCartneya. Ma gdje još imate prilike čuti tri glazbene institucije u jednoj večeri interpretirane od jedne osobe koja je presudan dio oba benda te vrlo živopisne samostalne karijere, a da nisu obrade? Stvarno, na čijem koncertu? Rijetke su takve večeri i turneje. Nema ih previše, a osobito ne takvih u kojoj se radi o bendu koji je izvršio apsolutan utjecaj na hrpetine bendova nastalih do danas, na horde najutjecajnijih glazbenika koji su stasali nakon njih. Puno mi se toga motalo po glavi te večeri, puno se razmišljalo, ali sam nastojao ostati fokusiran na koncert jer tamo se, na prostoru od nekih stotinjak kvadrata, slušala lektira popularne glazbe, rock 'n' roll koji je u u nekoliko navrata više zvučao kao punokrvni čistokrvni rock nego nevini rock 'n' roll kojeg su Beatlesi izvodili. Kometnirali su neki od fanova, poneseni emocijama na kraju koncerta, da samo prave neznalice mogu tvrditi da su Beatlesi neki tamo sladunjavi klinci jer je ono što smo čuli preteča je heavy metala. Oke, možda se ne bih mogao sasvim složiti s konstatacijom, ali jednako tako nije netočno da je ono što je McCartney s onom ubojitom ekipom izveo daleko od sladunjavih i nevinih melodija.

IMG 6838

Udarati ljude tamo gdje su najranjiviji može jedino pravi sadist. A McCartney se takvim ponio dva puta. I to kada nas je prvi puta poučio da onima koje volimo moramo svoje emocije izraziti odmah. Da ne trebamo odlagati jer će možda biti kasno. Pjesmu Here Today napisao je 1982. za Lennona, a u srijedu se u najavi njega i prisjetio te mu ju je i otpjevao. Još više su emocije proradile kada je izveo pjesmu Something posvećenu Harrisonu. Emotivna balada pojačana fotografijama Paula i Georga od početaka karijere pa sve do posljednje fotografije jedinog preživjelog Beatle trojca pogodila je i najčvršće te večeri.

Bilo je još posveta u srijedu, no ništa nije kao ove dvije toliko snažno doprijelo do publike. Ništa, pa čak niti trenutak kada je momak iz SAD-a zaprosio djevojku iz Kanade na sveopće oduševljenje publike. Iako se radi o otrcanom klišeju napisat ću, i neka je. Neka se ljudi vole, neka se ne boje svoju ljubav iskazati javno i neka se takvoj ljubavi kliče i daje joj se podrška.

IMG 6753

I dok je veći dio koncerta šarao i prolazio kroz razne faze svoje karijere, sam kraj Paul je ipak ostavio za Beatlese i dva super masivna hita Wingsa. Spektakularan light i priotehnika na Live And Let Die naprosto su ostavili bez daha, a svevremenske uspješnice Beatlesa (Hey Jude i Live And Let Die) natjerale na kolektivno pjevanje. Na bisu je izvedeno bruto 6 pjesama, dok realno 3. Ali tko broji? S tri sata čistog glazbenog šuta nitko ne bi smio biti nezadovoljan. Što je izvedeno? Što nije? Ma sve je bilo na svome mjestu. Ništa nije nedostajalo i ništa nije bilo viška. Bilo je taman kako treba. U sekundu dovoljno dugačko i u broj dovoljno izvedenih pjesama.

IMG 6894

A na koncu, ne smeta što nisam u slobodno vrijeme do koncerta pogledao adventski Beč. On je tu svake godine, manje-više isti. Ovakvi trenutci su jedinstveni i ostaju za cijeli život. Pa makar oni bili unaprijed definirani, osjeti se da su iskreni. To se ne može izrežirati niti odglumiti, ma koliko akteri bili iskusni i talentirani.

SoundGuardian se zahvaljuje agenciji SviKoncerti.eu na osiguranom kvalitenom, sigurnom i udobnom prijevozu na koncert Paula McCartneya u Beč. Hvala!

Setlista

A Hard Day's Night (The Beatles song)
Save Us
Can't Buy Me Love (The Beatles song)
Letting Go (Wings song)
Who Cares
Got to Get You Into My Life (The Beatles song)
Come On to Me
Let Me Roll It (Wings song) (followed by "Foxy Lady" jam)
I've Got a Feeling (The Beatles song)
Let 'Em In (Wings song)
My Valentine
Nineteen Hundred and Eighty-Five (Wings song)
Maybe I'm Amazed
I've Just Seen a Face (The Beatles song)
In Spite of All the Danger (The Quarrymen song)
From Me to You (The Beatles song)
Dance Tonight
Love Me Do (The Beatles song)
Blackbird (The Beatles song)
Here Today
Queenie Eye
Lady Madonna (The Beatles song)
Eleanor Rigby (The Beatles song)
Fuh You
Being for the Benefit of Mr. Kite! (The Beatles song)
Something (The Beatles song)
Ob-La-Di, Ob-La-Da (The Beatles song)
Band on the Run (Wings song)
Back in the U.S.S.R. (The Beatles song)
Let It Be (The Beatles song)
Live and Let Die (Wings song)
Hey Jude (The Beatles song)

BIS
Birthday (The Beatles song)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise) (The Beatles song)
Helter Skelter (The Beatles song)
Golden Slumbers (The Beatles song)
Carry That Weight (The Beatles song)
The End (The Beatles song)IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici