Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

10 nightwish by martina rusalka sesticNikad nisam pomislila da će Nightwish biti bend koji će rasprodavati velike sportske dvorane diljem svijeta i postati jedan od „onih“ bendova. Ali to se upravo dogodilo. Bend je to, u najmanju ruku rečeno, zanimljive povijesti koja bi skoro mogla postati i predložak kakvoj južnoameričkoj telenoveli. Uz to, Nightwish je i jedan od bendova koji je pomagao u procesu inkluzije žena u metal scenu i micanju imagea žene isključivo kao groupie.

Turnejom „Decades“, koju sam popratila u Budimpešti ovog tjedna, slave svoju bogatu diskografiju svirajući neke starije pjesme s početka karijere pa sve do hitova s posljednjeg albuma „Endless Forms Most Beautiful“.

Zagrijavanje publike je povjereno Beast In Black-u, finskom power/heavy metal bendu koji je u vrlo kratkom roku privukao zavidan broj obožavatelja. I Mađare ovaj bend oduševljava; pomalo i zbog činjenice što bas svira njihov zemljak Maté Molnár koji je nekad bio član domaćeg power metal sastava Wisdom.

2 beast in black by martina rusalka sesticOpušten, pozitivan i presretan bend, da se tako izrazim. Zapravo ponekad i volim vidjeti toliko nasmiješenih lica na pozornici. Svoj su kratki set od devet pjesama odsvirali s takvom lakoćom da sam skoro i zaboravila cirkus koji je promotor koncerta priredio nama stranim fotografima šetajući nas od šaltera do šaltera, od ulaza do ulaza. Ne znam kad sam zadnji put toliko trčala da stignem u fotopit. No, bez obzira na organizacijski propust (bolje rečeno nemar), kolega s Hardwired-a i ja smo stigli dok je bend svirao svoju drugu pjesmu „Eternal Fire“ te smo uspjeli opušteno popratiti ostatak nastupa. Veliko hvala Beast In Blacku za otklanjanje nastalog stresa. Pozitivni ljudi pomažu u tome pogotovo dok sviraju svoj hit „Blind and Frozen“. Nightwish nikako nije pogriješio s izborom predgrupe.

17 nightwish by martina rusalka sesticZvijezde večeri su svoj show započeli kratkim introm (Swanheart) kojeg je odsvirao Troy Donockley dok su polako na scenu stizali i ostali članovi benda. S pjesmom „Dark Chest of Wonders“ i dolaskom Tuomasa i Marca te Floor krenuo je val oduševljenja u publici. A oduševljenje je samo raslo kako je koncert odmicao kraju.
I sada dok pišem, kad su se dojmovi malo slegli, još uvijek osjećam taj trenutak. Kako sam nedavno gledala Tarju, pomalo mi je i drago što više nije u bendu. Onako hladan koncert bez ikakve iskrene emocije uz veliku dozu štovanja kulta ličnosti (odnosno same sebe) je bilo pretjerano.

Floor, s druge strane, ima podjednaku karizmu, ali i s takvom lakoćom pjeva svaku njenu pjesmu dajući joj neku novu boju i dašak svog stila. Ugodno je za uho slušati nekoga tko bez ikakvog problema prelazi kroz nekoliko stilova pjevanja – od čistog gotovo pop vokala, preko rockerskog hrapavog pa do opernih tehnički potkovanih visina.

13 nightwish by martina rusalka sesticNisam ljubitelj ovakvih „best of“ turneja jer me previše podsjećaju na veliki karaoke party, ali mi je bilo drago čuti neke pjesme poput „Wish I Had an Angel“, „Nemo“, „Gethsemane“, „Devil & The Deep Dark Ocean“ i „The Carpenter“. Ono što je bilo najočitije je da bend i te stare pjesme izvodi iz čistog gušta kao da sami sebi rade tribute.

Priča je postala drugačija kad su svirali „Elan“ i neponovljivu epsku kompoziciju „The Greatest Show on Earth“. Pristup odsviranom materijalu je bio potpuno drugačiji, uživljeniji i ozbiljniji te je puno više pažnje uloženo u svaki trenutak izvođenja tih pjesama.
Kolikogod to fanovima bilo teško prihvatiti, Nightwish nije Tarja, nije ni Floor, Nightwish je Tuomas Holopainen bez kojeg niti jedna od tih prekrasnih melodija ne bi postajala. Jako me zanima što Tuomas trenutno kuha u svojoj glavi i kako će zvučati novi album. Do tada, i ova karaoke turneja barem može dobro poslužiti ako vam fali doza nostalgije za nekim davnim vremenima kad ste tek otkrivali svoje prve metal bendove.

10_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg 11_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg 12_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg

13_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg 14_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg 15_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg

16_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg 17_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg 18_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg

1_beast_in_black_by_martina_rusalka_sestic.jpg 2_beast_in_black_by_martina_rusalka_sestic.jpg 3_beast_in_black_by_martina_rusalka_sestic.jpg

4_beast_in_black_by_martina_rusalka_sestic.jpg 5_beast_in_black_by_martina_rusalka_sestic.jpg 6_beast_in_black_by_martina_rusalka_sestic.jpg

7_beast_in_black_by_martina_rusalka_sestic.jpg 8_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg 9_nightwish_by_martina_rusalka_sestic.jpg