Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Na otvorenoj pozornici zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, u subotu 8. rujna nastupila je etno grupa Kries, predvođena pjevačem Mojmirom Novakovićem, jednim od osnivača i članova poznate grupe Legen.

Nakon prošlotjednog nastupa na European Broadcast Union festivalu u irskom gradu Corku, grupa se vratila u Zagreb kako bi nastavila rad na novom albumu u suradnji s britanskim glazbenim producentom Martinom Swanom. Tjedan dana potpune izloacije u prostoru Studentskog centra, Mojmir Novaković i Kries zaključili su odličnim koncertom na Sceni Amadeo, gdje se okupilo dvjestotinjak ljubitelja hrvatske tradicijske kulture i glazbe.

 

Bez sumnje, grupa je svojim izvanrednim nastupom uspjela zapaliti iskru među okupljenom publikom koja je u više od dva sata uživala u melodijama i tekstovima tradicijske glazbe pomiješane modernim sintetiziranim zvucima po čemu se ova grupa izdvaja i zbog čega je mnogi smatraju predvodnikom hrvatske glazbe na etno/world muzičkoj sceni.

 

Početna suzdržanost publike brzo je prevladana, budući da se nemoguće oduprijeti čudesnoj energiji koja je sadržana u nastupu Kriesa. Narodna pjesme koje su spašene od potpunog zaborava (Pala tana, Izvir voda izvirala, Konji vrani, Livere, travere, Moj javore...), Mojmir Novaković i Kries uskrsnuli su na svom albumu prvijencu "Ivo i Mara" (2004.), a izvedene su i na ljetnoj pozornici scene Amadeo. Riječ je o glazbi prožetoj melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, markirana zvucima lijerice, gajda i ostalih tradicijskih instrumenata, silovitog ritma i suvremenog elektroničkog zvuka, koji naprosto poziva publiku na ples. Upravo zato, sjedeća mjesta koja su bila i ovog puta postavljena za potrebe koncerta, bila su potpuno suvišna jer publika nije dugo izdržala, a da konačno ne zapleše u ritmu zajedno s raspoloženim Mojmirom.

 

Nakon sporazumnog raskida Legena, Mojmir Novaković okupio je oko sebe sjajne glazbenike koji danas čine Kries, među kojima su stalni članovi Ivo Letunić (lijerica, gitara) i Krešimir Oreški (perkusije) te Andor Vegh (gajde, diple, tradicijski instrumenti), Erol Zejnilović (električna gitara), Konrad Lovrenčić (bas gitara) i Ivan Levačić (bubnjevi). Zajedno sa svojim kolegama, Mojmir Novaković pokrenuo je "Ethnoambient", godišnje okupljanje ljubitelja tradicijske glazbe i kulture iz čitavog svijeta.

 

U travnju 2003., grupa je završila rad na glazbi za film "Konjanik" Branka Ivande, nakon čega su počeli raditi na svom prvom albumu "Ivo i Mara". Uslijedili su brojni zapaženi nastupi i izvan Hrvatske (Austrija, Češka, Mađarska, Njemačka, Slovenija, Velika Britanija...), gdje je grupa stekla veliku naklonost strane publike i kritike, što ne čudi s obzirom na to da većina domaćih etno glazbenika značajnije uspjehe prije postiže na stranom, nego na domaćem tržištu.

 

Subotnjim koncertom na otvorenoj pozornici u Zagrebu, grupa Kries još jednom je potvrdila da je riječ o izuzetnom glazbenom doživljaju koji spaja prošlost i sadašnjost, kroz stare običaje, glazbenu kulturu, instrumente, plesove te moderne elektroničke zvukove. Zbog toga, pozitivne reakcije publike koja nije odustajala od bisa i ponovnog povratka Kriesa na pozornicu, što je na kraju i dobila, nisu samo rezultat odlične izvedbe, već i entuzijazma i iskrenosti koje grupa ne skriva u svom pokušaju spajanja tradicionalnog i modernog.