Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0107

Jedni bi rekli "Napokon!", a drugi "30 godina prekasno!". Kako god bilo, Scorpionsi su prošlog petka posjetili slovensku prijestolnicu. Nakon prošlogodišnjih peripetija, naime, u prosincu je zbog zdravstvenih problema pjevača Klausa Meinea bend otkazao tj. odgodio nastupe u Ostravi, Ljubljani i Beogradu, njemačke su legende hard rocka u ožujku ove godine ponovno zapalile motore i vratile se na pozornice. Bend u 2018. godini predstavljaju pjevač Klaus Meine, Rudolf Schenker kao pratnja i Matthias Jabs na glavnoj gitari, Paweł Mąciwoda na basu te zadnje pridruženi Mikkey Dee na bubnjevima.

Na pozornicu arene u Stožicama prvi su se popeli Stray Train. Ljubljančani koji uspješno spajaju elemente bluesa sa teškim rockom, a iza sebe imaju dva albuma. Prvi Just 'Cause You Got the Monkey off Your Back Doesn't Mean the Circus Has Left Town iz 2016. godine te Blues From Hell - The Legend Of Courageous Five. A nedavno su nastupili i u Moskvi i St. Petersburgu kao predgrupa kanadskom Nickelbacku.

DSC 0205

Nakon nastupa Stray Traina pozornicu je prekrila velika zavjesa iza koje su se odvijale posljednje pripreme za nastup prvaka njemačkog hard rocka. Scorpionsi su zauzeli pozornicu nešto iza 21 sat sa Going Out With a Bang, singlom sa zadnjeg studijskog albuma koji već ima dobre četiri godine. U tom vremenu Nijemci su vrijedno svirali po svjetskim pozornicama. Nisu se baš posvećivali koncertnom programu, naime, setlista se nije previše mijenjala još od objave albuma Return to Forever. Bogatu produkciju pozornice činio je videozid na kojem su prikazivane grafičke animacije. Na uvodnim rifovima Make it Real na središnjem je zaslonu zavijorila i slovenska zastava. Is There Anybody There? pomalo je usporila tempo koncerta još i prije no što se Klaus obratio publici i ispričao se za prošlogodišnje otkazivanje koncerta i rekao kako je sretan što su večeras napokon ovdje. Smiren tempo produžile su još i The Zoo in Coast te Coast, a zatim su se vratili u svoje ranije diskografsko vrijeme, dok je na mjestu vodeće gitare bio još Uli Jon Roth. U kratkom medleyju slušali smo  Top of the Bill, Steamrock Fever, Speedy’s Coming in Catch Your Train.

DSC 0197

Dok su Meine i Schenker otišli udahnuti sviježeg zraka, Jabs je uz pratnju Deeja i Mąciwode izveo instrumentalno Delicate Dance, što je ujedno bio je svojevrstan uvod u središnji, akustični dio. Njega su činili: Follow Your Heart, Eye of the Storm i Send Me an Angel. Tada se je sa bubnjarske platforme, koja je bila nešto podignuta od glavnog dijela pozornice spustio i Mikkey, kojega su postavili za manji set s tamburinima. Akustični dio slio se je u Wind of Change,  koja je za većinu posjetitelja predstavljala vrhunac večeri. Tempo su opet podigli sa Tease Me Please Me i Rock 'n' Roll Band. Na kraju službenog dijela svojih je pet minuta dobio i Dee kojega su na bubnjarskoj konstrukciji na četiri lanca podigli do stropa gdje je izveo svoj solo nastup. Za kraj smo čuli Black Out i Big City Nights, a točka na i bile su još Still Loving You i Rock You Like A Hurricane u dodatku.

Unatoč tome da posjet ljubljanskim Stožicama nije bio gubitak vremena, Nijemci su dokazali da još nisu za baciti. Dolaskom Mikkey Deeja bend je dobio na svježini i nadam se da će škorpioni kao i prije ponovno ući u studio i narednih nam godina pokazati još nešto novo.

DSC_0065.jpg DSC_0072.jpg DSC_0107.jpg

DSC_0125.jpg DSC_0133.jpg DSC_0197.jpg

DSC_0205.jpg DSC_0209.jpg