Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

rw

Kad su se sredinom 1980-ih "Pink Floyd" raspali na dvije frakcije, Watersovu i Gilmourovu, pri čemu je Gilmour izborio pravo zadržavanja imena grupe, sve je izgledalo da ćemo u Hrvatskoj vjerojatnije prije i češće viđati dobroćudnog i raspoloženijeg Gilmoura nego strogog, nepristupačnijeg i zlovoljnijeg Watersa. Desilo se međutim baš suprotno, pa je tako Waters svojim drugim dolaskom u Zagreb 6. svibnja poveo "protiv" Gilmoura s 3:1.

Imajući iskustva s nekoliko davnih kocerata "Pink Floyda", a nakon toga obje frakcije, te čak i cover bandovima "Pink Floyda", doimao me se prilično obeshrabrujuće prizor koji sam promatrao visoko s tribina pod krovom "Arene" samo desetak minuta prije najavljenog početka koncerta: relativno mala pozornica na kojoj su postavljeni samo instrumenti, bez ikakvih dodatnih zagonetnih atrakcija, obično filmsko pravokutno platno (čak ne niti okruglo), te jedva na pola ispunjena "Arena".

IMG 6135

No, ako se već činilo da će koncert u tehničkom smislu biti prilično asketski, iako je najava turneje obećavala raskošnu predstavu, pokazalo se bar da publika ipak neće iznevjeriti, samo što se dvorana punila sporo i zbog toga je koncert kasnio dvadesetak minuta.

Roger Waters i devetorica pridruženih glazbenika svirali su u dva navrata po sat vremena s odmorom od dvadesetak minuta, koliko je trajao i bis na kraju. Ova turneja, "Us and Them" koja je počela još prije otprilike godinu dana i trajat će još do kraja ove godine, ustalila je svoju set listu na 21 stalnu pjesmu i nekoliko promjenljivih na bisu. Najstarija po nastanku je s albuma "Pink Floyda" "Meddle", čak devet je s albuma "The Dark Side Of The Moon" (samo dvije nisu), dvije s "Wish You Were Here", dvije s albuma "Animals", ali zato traju čak pola sata, tri su s "The Wall" i četiri s novoga solo albuma Rogera Watersa "Is This the Life We Really Want." Bis je iznijela pjesma "Mother" i neizbježna "Comfortably Numb", obje s albuma "The Wall". Dakle, uz samo četiri pjesme iz samostalnog opusa Rogera Watersa sve ostale su iz najpopularnije faze stvaralaštva "Pink Floyda", iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su još Waters i Gilmour bili zajedno.

IMG 6305

Za vrijeme koncerta imao sam priliku izmijeniti dva oprečno različita mjesta u dvorani: prvi dio, do pauze, s tribina visoko pod krovom dvorane odakle se mogao doživjeti kompletan ugođaj u dvorani ali se slabije čula glazba i u nastavku ispred pozornice, gdje se mogla dobro doživjeti glazba ali sam propustio dosta vizualnih efekata koji su vladali čitavom dvoranom. Kako je prvi dio koncerta bio vizualno skromniji, trebao sam obrnutim poretkom mijenjati promatračka mjesta. Za kompletan opis ove predstave trebalo bi postaviti više izvjestitelja na različita mjesta u dvorani.

U prvom dijelu koncerta atmosfera se prema njegovom kraju postepeno zagrijava sve do himnične "Another Brick in the Wall" kada, kao i na prošlom koncertu prije sedam godina, na pozornicu utrčavaju zagrebački školarci, "oslobađajući se okova škole". U pauzi na velikom ekranu iznad pozornice iščitavamo Watersove poruke kojima nas poziva na "otpor" moćnicima iz svijeta politike i biznisa. Početak drugog dijela koncerta kulminacija je Watersove društvene angažiranosti i njegov i "naš" obračun s "njima" kroz dugačke psihodelične pjesme s albuma "Animals" koje su dovele do kulminacije dramatičnosti, pojačane vizualnim efektima. Uzduž dvorane, po sredini, proteže se dugački video zid s modelom monstruozne elektrane Battersea Power Station koja krasi omot albuma "Animals" a oko nje dvoranom leti svinja baš kao i na tom albumu. Nakon toga slijedi katarzično smirivanje koncerta koji završava kao i album "The Dark Side of the Moon".

IMG 6270

Dugotrajne ovacije publike nakon službenog dijela koncerta ganule su Rogera Watersa više nego što je bio na to spreman, pa mu je, dok se držao za srce u oku zaiskrila i suza, a nakon toga se neočekivano dugo raspričao o svom davnom mladenačkom iskustvu s Hrvatskom i Jugoslavijom kada je prolazio našim krajevima o čemu možemo čitati i u biografiji "Pink Floyda" "Pigs Might Fly" Marka Blakea.

Uz Rogera Watersa (bas, vokal, gitara) na pozornici su bili: Dave Kilminster: gitara, glasovni efekti, prateći vokal; Jonathan Wilson: gitara, vokali; Bo Koster: klavir, klavijature, Hammond orgulje; Jon Carin: klavir, klavijature, elektronički efekti, gitare, vokali; Ian Ritchie: saksofon; Joey Waronker: bubnjevi, udaraljke; Jess Wolfe i Holly Laessig: vokali i udaraljke.

Set lista:

Prvi dio:
Speak to Me
Breathe
One of These Days
Time
Breathe (Reprise)
The Great Gig in the Sky
Welcome to the Machine
Déjà Vu
The Last Refugee
Picture That
Wish You Were Here
The Happiest Days of Our Lives
Another Brick in the Wall Part 2
Another Brick in the Wall Part 3

Drugi dio:
Dogs
Pigs (Three Different Ones)
Money
Us and Them
Smell the Roses
Brain Damage
Eclipse

Bis:
Mother
Comfortably Numb