Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

kraftwerk

Industrijsku zvuk, minimalizam glasovnih dionica te izbjegavanje prikazivanja svojih lica, čini Kraftwerk oduvijek posebnim, a glazba koju stvaraju odraz je kreativne scene u kojoj su nastali. Glazba im ne stari, bez ljudskih lica na spotovima, moguće je smetnuti s uma da postoje već 40 godina.

Njemački precizno, Kraftwerk je, prošaran LED trakama na tamnim odijelima, na pozornicu hale Tivoli izašao u točno 20 sati i započeo program - jedan od neobičnijih, obzirom da je šou koristio koncertno netipičnu tehnologiju. Posebnim naočalama, koje su se dijelile na ulazu u dvoranu, moglo se pratiti koncert u 3D izdanju. Na žalost onih koji nisu prisustvovali, slike s koncerta neće prenijeti taj dojam, jer kamere bilježe 2D.

“Man machines” na pozornici stvarali su glazbu pred publikom, u pomalo obnovljenom izdanju, što je pjesmama dalo novu svježinu, a sigurno su time pridobili i mlađe naraštaje svojih obožavatelja. Vrlo razrađene i tematski vrlo usklađene pozadine na velikom platnu iza njih mijenjale su se svakom pjesmom i polako zagrijavale publiku, počevši od vizualno sjajno dizajniranih geometrijskih likova koji se pomiču, sve do prikaza svemirskog broda i fantastično složenih linija koje prate melodiju pjesme te djeluju kao da plešu. Već samo zbog toga, vrijedilo je pogledati ovaj šou, a i prvi bis s Robots donio je možda najdojmljiviji 3D prikaz, prodor ruke u prostor prema publici. Koliki su Kraftwerk perfekcionisti govori i to da su se na pozornici nalazili i tamni  izresci ljudi koji su davali dojam sjena izvođača, kao dodatne optičke varke.

kraftwerk1

Statični u nastupu, Kraftwerk je maštovit u zabavljanju publike, svijetleće trake na odijelima ocrtavaju njihove ljudske, a ne robotske pokrete, dok glazbenici na svojim neonskim konzolama stvaraju glazbu, ponekad namjerno mijenjajući ritam kako se ne bi stvorio dojam albumske snimke. Čak se i na Das Model, koji je izveden na njemačkm jeziku, te ostalim glasovnim dionicama, mogao čuti taj odmak od studijskih snimki. Ta kombinacija ljudskog i strojnog, zaštitni je znak benda. Uz zvukove koji kao da su stvoreni za robotski disko, Kraftwerk pjeva o ljudskosti. Štoviše, on kombinira stroj i čovjeka na način da nijedno ne gubi svoje karakteristike.

Introvertnom nastupu nedostajao je kontakt s publikom, osobito u početku kada su se spjesme brzo redale jedna za drugom, prilično mehanički, pa je i publika bila puno hladnija nego u drugom dijelu koncerta kada se uz dojmljivije 3D projekcije i Krafter vidljivo razgibao. Posebno oduševljenje izazvala je projekcija svemirskog broda na “Spacelab” kada se na kraju NLO spustio na Google Kartu i upravo u - Ljubljanu. Ubrzo je uslijedio i Autobahn. Hit iz 70-tih, tijekom kojeg se prikazivao izgled starinske kompjuterske igre u kojoj auto juri cestom. No, bez vozača za volanom bila je to poveznica prošlosti i budućnosti.

kraftwerk0

Dvosatni koncert, u sklopu kojeg su bila uplanirana i dva bisa, završio je predstavljanjem svakog od četiri člana solažama na svojim instrumentima, uklanjajući bilo kakvu sumnju da su se puštale matrice.

Za sve koji nisu uspjeli doći u Ljubljanu i priuštiti se ovakav rijedak doživljaj koncerta, nastup još stignu vidjeti ovog ljeta u Puli kada Kraftwerk otvara Dimensions Festival.

Hvala agenciji SviKoncerti.eu na osiguranom sigurnom i udobnom prijevozu na koncert Kraftwerka.

Setlista

Numbers / Computer World
It's More Fun to Compute / Home Computer
Computer Love
The Man Machine
Spacelab
The Model
Neon Lights
Autobahn
Airwaves
Geiger Counter / Radioactivity
Electric Café
Tour De France / Prologue / Etape 1 / Chrono / Etape 2
Trans Europe Express / Metal on Metal / Abzug

BIS:
The Robots

BIS 2:
Aéro Dynamik
Planet of Visions
Boing Boom Tschak / Techno Pop / Music Non Stop