Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Četiri dana nakon nastupa na festivalu Viva La Pola, srpski trio koji čine basist Koja, bubnjar Buca i pjevačica Manja, pojavio se u utorak 31. srpnja uvečer u dubrovačkoj Karanteni. Razlog tome je koncert u sklopu Ljetne kulturne groznice, a ujedno i promocija njihovog novog studijskog albuma Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?, ponovo na materinjem jeziku nakon Nova iznenađenja za nova pokolenja iz 1991. i tri albuma na engleskom.

Osnivač i konstanta Disciplin A Kitschme (ranije: Disciplina Kičme), basist i vokal Dušan Kojić mijenjao je više puta postave te oblike sastava i teritorije djelovanja, od Londona do Beograda. U 25 godina bend ima iza sebe desetak studijskih albuma, DVD uživo s festivala Exit 2005. godine, a predstoji im nastup na festivalu Sziget u Budimpešti uz svjetska imena The Killers, Tool i Madness.

Neuništiv Kojin vokal u izvedenim pjesmama s minimalističkim tekstovima podržan je glasom pjevačice Manje, koja je kojiput djelovala tek kao dio publike, vidno impresionirana nastupom svojeg frontmena i reakcijom publike na starije pjesme Discipline Kičme. Snažna svirka u Karanteni, oponašajući zvukove drum and bassa i techna, energičnim je Kojinim basom i Bucinim gotovo mantričnim bubnjevima natjerala barem na cupkanje i one najmirnije.


U gotovo dvosatnom nastupu u Dubrovniku ispunjenom sirovom drum & bass energijom izmjenjivale su se stare i nove uspješnice na engleskom i srpskom jeziku, poput Ja imam šarene oči, Bunt, Političari virusi, Nemoj. Točno u ponoć, nakon jednog bisa, a unatoč već ranijem pojavljivanju organa reda i mira koji su dobili prijave o prevelikoj buci, noć teškog ritma bubnjeva i basa završila prkosnom Buka u modi, čiji je refren uzvikivalo gotovo svih stopedesetak posjetitelja Lazareta.

Dušana Kojića stariji bi se mogli sjetiti i po ulogama u nekoliko filmova iz osamdesetih, poput ‘Dečko koji obećava’, ‘Davitelj protiv davitelja’ te po liku Zelenog zuba u kultnom ‘Kako je propao rokenrol’. Oni upoznati s Kojinom biografijom znaju da je, uz Milana Mladenovića koji je kasnije osnovao EKV, bio član Šarlo Akrobata, jednog od najutjecajnijih novovalnih sastava s prostora bivše Jugoslavije.

S iskustvom dva posjećena koncertna događanja (i jednim prisluškivanim) Ljetne kulturne groznice u tjedan dana, treba reći da su Slaven Tolj iz Art radionice Lazareti i Kornel Šeper iz Močvare odlično pogodili kako kulturnu ponudu Dubrovnika, uz već bogati program Ljetnih igara, dopuniti drukčijim glazbenim, filmskim i ostalim umjetničkim sadržajima.