Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Iako bi se iz naslova takvo što moglo iščitati, na sreću nije riječ o zdravstvenim problemima članova najpopularnije domaće skupine repera, splitskog The Beat Fleet, već o njihovom koncertu u Dubrovniku koji se održao 27. srpnja ove, jedne od najtoplijih godina otkad je čovječanstvo uskladilo toplomjere. Dubrovkinje od starih vremena njeguju umjetnost đira, odnosno điravanja gori-doli po Stradunu, no taj petak uvečer obitavati u Karanteni definitivno je bio zdravi đir.

Najprije digresija, radi razumijevanja pojmova. Karantena je dubrovački klub u kojem se od 24.7. do 20.8. održava drugo izdanje programa Ljetna kulturna groznica u organizaciji Art radionice Lazareti i zagrebačkog Udruženja za razvoj kulture, koji stoji iza kultne Močvare. Koncert TBF-a je bio prvi mainstream događaj u programu, no sudeći po imenima (Arsen i Matija Dedić, Let 3, Šaban Bajramović, Laibach) ne i posljednji u ta uzbudljiva četiri glazbena tjedna u Lazaretima. Lazareti pak nisu ništa jestivo, već prostor u kojem se u doba Dubrovačke republike provodila karantena, a danas djeluje istoimeni klub.

Na otvorenoj pozornici kluba TBF-ovci su u preko uru i po svirke te s jednim bisom nanizali gotovo sve pjesme s nagrađivanog albuma "Maxon Universal", poput UV zraka, Papilove, Šarenog artikla, Tobogana, Boga i Zemljana te Eseja, no uvršteni su bili i hitovi s prva dva albuma - pomalo funky Odjeb je lansiran, žestoka Pljačka i naravno bezvremenska ST stanje uma. Raznodobna publika, od dice do onih s bafama, doživjela je ekstazu na legendarnu Heroyix, a dvjestotinjak duša posebno je uživalo u Alles Gut i, na kraju, fenomenalnoj Nostalgičnoj.

Svirački je splitska "flota" zvučala besprijekorno, u uigranoj kombinaciji svirke uživo trojca, na gitari (Nikša Mandalinić), basu (Ognjen Pavlović) i bubnjevima (Jan Ivelić), sa sampleovima i scratchevima Luke Barbića i Saše Antića (TBF-ovog istinozborca u stihovima, poznatog u solo-vodama pod imenom Alejuandro Buendija), dok je vokal Mladen Badovinac energično, a ujedno srdačan kao i uvijek, vladao pozornicom.

Iako se nekome ovakav koncert može činiti kao tek jedno od laganini izdanja kakva će se tijekom ljeta više puta odraditi diljem Jadrana, TBF je ovime samouvjereno pokazao spremnost za ulazak benda u punoljetnost iduće godine. O čemu sve progovaraju ne treba pametovati, već treba poslušati i slušati u njihovim pjesmama, a naramak novih u vidu albuma željno očekujemo ove jeseni, i to bez ikakve ironije za kraj.

Fotografija korištena za potrebe članka snimljena je na koncertu TBF-a u Koprivnici.