Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bila je ovo godina Kojota. Od siječanjskog uskrsnuća na sceni do sinoćnjeg koncerta u Tvornici za kraj uspješne, ali i veoma turbulentne povratničke godine, Kojoti su se vratili da bi ostali. Aktivni u nastupima tijekom cijele godine, i duž cijele zemlje, publici su pružili puno prilika za nadoknadu svojeg sedamnaestgodišnjeg izbivanja. No, sinoćnji koncert ipak je trebao biti posebniji od drugih. I bio je, i za publiku, i za bend.

Najava predgrupe u liku Erotic Biljana i njegovih heretika nije bilo ni iznenađenje ni senzacija, bio je to jednostavno logičan izbor. Ako su Kojoti kraljevi garažnog rocka na domaćoj glazbenoj sceni, onda su Heretici (ili neprežaljeni The Babies) njihovi bučni susjedi iz obližnje garaže. Kako to obično bude slučaj s predgrupama, publika je pristizala, oni su svirali, garderoba, šank, i bilo je to zagrijavanje uz dobru zvučnu podlogu koja je dopirala s pozornice, ništa više ni manje od toga.

Tvornica nije bila rasprodana, ali je bila puna, taman onoliko da ugođaj bude potpun, bez prevelike gužve i guranja, uz dovoljno prostora za micanje bokovima. U usporedbi s prvim ovogodišnjim nastupom u Boćarskom domu na kojem se nije moglo sa sigurnošću reći tko je više uzbuđen, bend ili publika, Kojoti su sinoć na scenu stupili energično i samouvjereno, nošeni na krilima cjelogodišnjih koncerata i uspjeha. Presjek karijere uz najbolje/najpoznatije stvari s njihova tri albuma bio je očekivan, a setlista pojačana s dvije netom objavljene nove pjesme pokazala je sinoć Kojote u nekom novijem svjetlu. Nema tu više nostalgije, zvuk neprežaljenih devedesetih još uvijek je naravno prisutan ali pomiješan s današnjom zrelom sviračkom energijom benda publici daje najbolje od oba svijeta, onog nekadašnjeg i ovog današnjeg. Dokaz za to su i nove pjesme, do sada objavljene “Nova riječ“ i “Mi ne pripadamo tu“, čiji sami nazivi suptilno govore o novom licu starih Kojota. Treća nova pjesma Kojota iz ovog milenija, premijerno izvedena sinoć također stihovima naglašava temelje benda -  bubanj, bas, gitara, glas.

Prve ozbiljne emocije tijekom sinoćnjeg koncerta izazvala je pjesma “Izgubljen u svemiru“ kada su iz publike niknuli transparenti identični onima koji se pojavljuju u istoimenom spotu iz '96. U svojem malom novinarsko-istraživačkom pohodu kasnije sam doznala da iza tog iznenađenja nisu stajale nekadašnje obožavateljice ili neka starija bendovska ekipa, već generacija koja je devedesetih još bila dovoljno mala da se ne sjeća Kojota iz realnog vremena. Kad sam ih pitala kako su, kada i zašto počele slušati Kojote, izbezumljeno su me pogledale i odgovorile kratko i jasno “Pa to je opća kultura!“. Da se ne lažemo, publika je sinoć mahom bila starijih generacija, na momente statična u tolikoj mjeri da je i sam Alen na fini način pozdravio tu “finu“ zagrebačku publiku. Ipak i ta fina zagrebačka publika zna biti glasna kad treba. Dokaz za to je i vrhunac večeri, pjesma “Mama“, koja je uz ubilački drum solo Bobe Grujčića donijela i trenutak u kojem je vrtlog emocija stvorio energiju koje se ne bi posramili ni prerano preminuli Dan Divjak ni neprežaljeni Robert Bušić Buš, koji su obitelj Kojota tragično napustili ove godine. Njima je naime Alen odlučio posvetiti deset sekundi čiste buke, kao jednu veliku emotivnu pljusku svim izlizanim i lažnim minutama šutnje. Alen, Vanja, Viduka i Bobo u svoju su obitelj sinoć pozvali Danka Krznarića koji je na klavijaturama/gitari nastojao nadomjestiti taj tragičan gubitak mladog, talentiranog i perspektivnog glazbenika Dana.

Dojmovi su se smirivali, pjesme su se redale, i kad se već činilo da su Kojoti došli do kraja i da smo svi skupa za kraj zajahali zmaja, fina zagrebačka publika uspjela je dozvati bend na drugi bis. A bend je na drugi bis dozvao Erotic Biljane i u kaotičnoj improvizaciji savršeno zaključio sinoćnji koncert ali i cijelu ovu kaotičnu godinu. Onako kako su se u siječnju nakon sedamnaest godina ponovno pojavili na pozornici, tako su sinoć s nje i otišli - uz pjesmu Stoogesa “I Wanna Be Your Dog“.