Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Samir Ceric Kovacevic 9532

Nakon sjajnog koncerta na varaždinskom Špancirfestu prije dvije godine, Gogol Bordello vratili su se u Hrvatsku i održali još jedan impresivan nastup, ovaj put u zagrebačkoj Tvornici kulture, u sklopu turneje na kojoj predstavljaju aktualni album Seekers and Finders. Ovaj otkačeni "gypsy punk" bend iz New Yorka (kako ga najčešće opisuju, iako je njihovu glazbu teško utrpati u neke standardne kategorije) poznat je baš po dojmu koji ostavljaju njihovi live nastupi, koji su uvijek nezaboravno iskustvo. Odlazak na njihov koncert je pravi "safe bet" – zabava je doista zagarantirana.

Samir Ceric Kovacevic 9670

Gogol Bordello izašli su na pozornicu nešto iza 22h i odmah pokazali zašto su tako sjajan live band – njihova svirka od prve note ima onu zaraznu energiju i intenzivnost, do koje drugi izvođači obično dođu pred kraj koncerta ili na bisu. Gogol Bordello kao da cijelo vrijeme svira jedan produljeni bis, energija naprosto ne jenjava niti na trenutak, kao u nekoj vrsti glazbenog Blitzkriega. Koncert je otvorila "Break into Your Higher Self" s aktualnog albuma, i tulum je odmah počeo, publika je odmah ušla u stanje ekstaze koje je trajalo do kraja koncerta, plesanje i skakanje nije prestajalo. Čuli smo miks pjesama s novog albuma i starih hitova s "Gypsy Punks: Underdog World Strike", "Super Taranta!" i ostalih albuma. Karizmatični frontmen Eugene Hütz svojim je akrobacijama predvodio u stvaranju atmosfere kabarea i cirkusa, izgledalo je da se ne može zaustaviti niti na sekundu. Pred kraj koncerta je čak završio na bubnju, ploveći na "valovima" oduševljene publike.

Samir Ceric Kovacevic 9446

Nastupi Gogol Bordella su uvijek i vizualni spektakl – na pozornici je uvijek više muvinga nego što dva oka stignu pratiti, glazbena ekstaza popraćena je maničnom, kaotičnom koreografijom, a na Hützu je bilo sve manje slojeva odjeća. Nema mnogo komunikacije s publikom, pjesme frenetično prelaze jedna u drugu, nema odmora niti čekanja pljeska. Otkačeni vrtlog rocka, punka, istočno-europskih ritmova, kabarea i tko zna čega sve jednako je šaren kao i ekipa čiji članovi vuku porijeklo sa svih strana svijeta: Ukrajina, Rusija, Etiopija, SAD... Ovaj eksplozivni nastup završio je čak četverostrukim bisom i trajao oko 2 i pol sata. Koncert je inače već neko vrijeme bio rasprodan, što znači da je hrvatska publika već shvatila da Gogol Bordello znači zagarantiranu zabavu, što je nastup u Tvornici još jednom potvrdio.