Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Umjetnost muziciranja, umjetnost stvaranja glazbe, umijeće stvaranja umjetnosti i ljepote zvuka u kojem možete uživati i potpuno se prepustiti, samo su neki od načina na koje se može pokušati dočarati nedjeljni koncert Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića i njihovih gostiju u prekrasnom ambijentu Trsatske gradine na riječkom gornjem gradu.

Rijetki su trenutci kada se toliko lijepih stvari poklopi na jednom mjestu i učini vam jednu večer nezaboravnom. Te večeri na Trsatu posebnu magiju stvarali su zvuci savršeno usklađenih gitara naših domaćina i instrumenata njihovih posebnih gostiju. Dojam je dodatno pojačavao prostor staroga grada u kojem je koncert održan te pogled na cijeli Kvarner koji je izgledao kao da vam se pruža na samom dlanu.

Koncert je započeo nešto malo nakon predviđenog vremena, a otvorili su ga glavni protagonisti večeri. Samostalno su izveli tri pjesme (Dafino vino crveno, Izlezi Vido i Jovano Jovanke), a nakon toga su im se na pozornici pridružili, prvo Theodosii Spassov, gost iz Sofije, te nakon njega i Pandit Chapan Chaudhuri, kako je Vlatko rekao, fizički iz San Francisca, a duhovno iz Indije.


Obojica su eminetni i vrlo cijenjeni glazbenici, virtuozi u svojem glazbenom području djelovanja. Spassov na kaval flauti, a Pandit na tabla udaraljkama. I dok je kaval zvukom srodan tradicionalnoj makedonskoj glazbi koju Stefanovski i Tadić izvode te se kao takav idealno uklapa u pjesme koje interpretiraju, tabla je, pak, instrument koji u nekoj tradicionalnoj makedonskoj ili balkanskoj melodiji ne nalazi svoje mjesto. No, spoj dvije različite kulture, dva različita zvuka te njihovo stapanje u jedno dodatno je pojačao dojam i začinio ovu magičnu glazbenu večer.

Redom su se nizali biseri Eleno ćerko, Kasapsko oro, Prošeta se Jovka Kumanovka.. i svaki put na novo oduševljavali prepunu gradinu. Improvizacija je bilo mnoštvo, a bile su nezaobilazni dio svake pjesme. I upravo su improvizacije jedan od ključnih elemenata po kojima se dalo vidjeti sve majstorstvo, talent i silno umijeće sviranja sve četvorice, ali i njihova međusobna uigranost.

Koncert su zaključili nakon devedeset minuta muziciranja, a nakon koncerta u kuli gradine održali su press konferenciju.


Set lista:

01. Dafino vino crveno
02. Izlezi Vido
03. Jovano Jovanke
04. Ej ti momče ohridjanče
05. Eleno ćerko
06. Kasapsko oro
07. Prošeta se Jovka Kumanovka
08. Ne si go prodavaj Koljo
09. Pajduško
10. Kaleš Andjo
11. Anadolu