Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Emma Ruth Rundle Mocvara 02720

Sjajni program Začarana Močvara sinoć je predstavio suradnju Emme Ruth Rundle i benda Jaye Jayle, koji su ove godine izdali zajednički EP naziva "The Time Between Us". Začarana Močvara, projekt pod umjetničkim vodstvom Nine Romić i održan uz potporu HDS ZAMP-a, tako je nastavila tradiciju organiziranja koncerata intimnog ugođaja i predstavljanja mladih kantautora i indie bendova koji se zvukom uklapaju u ideju glazbene "začaranosti".

Emme Ruth Rundle je američka kantautorica, gitaristica i vizualna umjetnica. Karijeru je započela s bendom The Nocturnes, nastavila u postavi post-rock tria Marriages, a posebno su hvaljeni njezini solo albumi "Electric Guitar: One" iz 2011., "Some Heavy Ocean" iz 2014. te aktualni "Marked for Death" iz prošle godine. Nakon toga uslijedila je suradnja s bendom Jaye Jayle, koji predvodi Evan Patterson iz Young Widows, a koju predstavlja na aktualnoj turneji, u sklopu koje je održan i ovaj nastup u Močvari.

Emma Ruth Rundle Mocvara 02748

Koncert su otvorili Jaye Jayle kratkim setom u kojem su miksom indie rocka, bluesa, metala i psihodelije stvorili atmosferu za ostatak večeri. Nakon kratke pauze na pozornicu je izašla Emma Ruth Rundle, koja je oduševila svojim markantnim, atmosferičnim vokalom i emotivnom izvedbom. Zatim su joj se pridružili Jaye Jayle i fokus koncerta bio je na njihovoj zajedničkoj izvedbi. Iako se njihovi izričaji na prvi pogled čine dosta različitima (kod Jaye Jaylea više prevladava rock-blues i bogate instrumentacije, a Emma je više na tragu folksy kantautorica minimalističkih aranžmana s gitarom), njihova se suradnja pokazala kao pun pogodak – novonastala sinergija je donijela složeniji i instrigantniji izričaj. Prevladavaju mračni tonovi i melankolične melodije, a tekstovi govore, kako Emma opisuje, o porazu i osnovnim ljudskim temama ljubavi i gubitka, ali bez pretendiranja na visoku umjetnost, već iz prizemljene perspektive. Osim pjesama s aktualnog EP-a, izveli su i jednu posve novu stvar, koju navodno još nisu počeli izvoditi, pa je ovo bila svojevrsna premijera. Na kraju je Emma imala još jednu priliku za solo nastup, a publika, u kojoj je, čini se, bilo pravih oduševljenih fanova, izmamila je i jedan bis.

Emma Ruth Rundle Mocvara 02766

Jaye Jayle i Emma Ruth Rundle kvalitetni su glazbenici zanimljivog kreativnog puta, ali teško je reći koliko se izdvajaju u današnjem moru indie bendova, često sličnog zvuka. Ipak, svaka čast Začaranoj močvari što imamo priliku redovito pratiti međunarodnu indie scenu i mlade glazbenike na početku glazbenog razvoja.