Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Europe

Radni tjedan najbolje je započeti dobrim koncertom odnosno večeri s Alice Cooperom. I Europe. Budući da u Hrvatskoj nažalost ne bi bilo velikog interesa za ovakvim šouom jer mnogi smatraju da je vrijeme Alice Coopera i Europea davno prošlo, otišla sam do bečkog Stadthallea. Srećom, tamo je situacija drugačija pa su još oko 18:00 sati (a početak koncerta Europa je najavljen za 19:30) vidjeli poprilični redovi za ulazak u dvoranu. Ulaznice za naš standard i nisu bile jeftine. Kretale su se od 60 eura pa na više. Svejedno, ljubitelje ova dva benda to nije smetalo da napune dvoranu tako da je Europe kad je izašao na pozornicu imao što i vidjeti.

Šveđani su žarili i palili osamdesetih, kada su s „The Final Countdown“ osvojili svijet, a ove godine izdali su album „Walk The Earth“ pa su s istoimenom pjesmom i otvorili koncert. Publika u prvim redovima je odlično reagirala, kako na nju tako i na „The Siege“ s istog albuma, ali kada je krenula „Rock the Night“ situacija je postala još življa. Joey Tempest je komunicirao s publikom te najavljivao kako starije pjesme, tako i pjesmu s novog albuma koju su prvi put uživo izveli – „GTO“. Ispričavao se što bi je eventualno mogli zeznuti, no, Europe je bend koji ima previše utakmica u nogama da bi se takve greške dogodile pa je najavu njihove moguće nespretnosti publika doživjela simpatično.

Europe a

Iako ima mlađih bendova koji se i danas isfuravaju frizurama i krpicama na glam osamdesetih (a bome i onih malo starijih kao Steel Panther) Šveđani su se prilagodili današnjoj modi pa su skratili i dotjerali čupave kose i pristojno se obukli. U osamdesete su nas ipak vratili izvedbama „Superstitious“, „Wasted Time“, „Cherokee“ te „The Final Countdown“ uz koju se najviše skakalo i pjevalo. I to je bio kraj. Nakon sat vremena odlične svirke, falilo mi je još. Prebrzo je završilo. Kako mi se nastup svidio i kako mi je trajao prekratko, iduće godine sigurno idem na njihov headlinerski koncert – bilo gdje.

Europe set lista:
Walk the Earth
The Siege
Rock the Night
Last Look at Eden
GTO
Superstitious
Wasted Time
Cherokee
War of Kings
Hole in My Pocket
Days of Rock 'n' Roll
The Final Countdown

Za nastupa Europa vidjelo se da je dvorana bila puna, da je ozvučenje dobro, čekao se Alice Cooper da provedemo noć s njim a i on s nama. Zastor je pao a uz moćni „Brutal Planet“ Alice Cooper izlazi na stage. Za razliku od momaka iz Europea, on nije odbacio svoj „dress code“ po kojemu je prepoznatljiv i kojim je pokrenuo lavinu sličnih „izvedenica“ kojima je prethodnik i inspiracija. Obilježja teatralno/mađioničarskog dijela njegovog šoua su luđačka košulja, „medicinska sestra“, Frankenstein, lutke, giljotina, sve ono što smo vidjeli i što ćemo sigurno i na njegovim idućim turnejama gledati. Ono što bih istaknula je solo gitaristice Nite Strauss koja je prije „Poison“ zasvirala sasvim poseban „valcer“ nimalo sličan najpoznatijemu valceru njenog prezimenjaka skladanom 150 godina prije i solo bubnjara Glena Sobela kojim je posebno začinio „Halo of Flies“. Krcati Stadthalle je vrio cijelo vrijeme, bend niti jednog trenutka nije spuštao ljestvicu pa je energija samo rasla i rasla. Šou za pamćenje!

Alice C

Onima koji misle da su na koncert došli nostalgičari za vremenima kada su ova dva benda bila na vrhuncu mogu poručiti da griješe jer bilo je dosta mlađe ekipe koja se tada nije ni rodila a nije da su došli u pratnji svojih nostalgičnih roditelja koji su im pričali priče kako su začeti uz „romantiku“ Cooperovih pjesama. Voljela bih i ja da sam mogla vidjeti Coopera kada se zategnuo u kožne hlače kada je imao 30 godina a ne 69 kao danas, ali eto, zavoliš glazbu pa shvatiš da si se prekasno rodio i „loviš“ bendove u najboljim godinama. Alice Cooper je naprosto razvalio bečku Stadthalle, šou je bio izvrstan, predvidljivost mi nije smetala pa ću s užitkom otići pogledati Mr. Nice Guya i četvrti put.

SoundGuardian zahvaljuje agenciji SviKoncerti.eu na sigurnom, udobnom i profesionalnom prijevozu na koncert!

Alice Cooper set lista:

Brutal Planet
No More Mr. Nice Guy
Under My Wheels
Department of Youth
Pain
Billion Dollar Babies
The World Needs Guts
Woman of Mass Distraction
Poison
Halo of Flies
Feed My Frankenstein
Cold Ethyl
Only Women Bleed
Paranoiac Personality
Ballad of Dwight Fry
Killer
I Love the Dead
I'm Eighteen
School's Out