Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Prije nego što sam uopće krenuo na koncert Roberta Planta u Kopar jučer iza 16 sati, razmišljao sam kako ću u samom uvodu navesti koliko mi je krivo što sam propustio njegov koncert u Splitu jer, pretpostavio sam, taj koncert bi zbog same veličine grada, njegove povijesti (što Plantu nikako nije nevažna stvar), a i turističke važnosti mogao biti izuzetan.

Naravno da je splitski koncert, prema pročitanom u dnevnom tisku i internetskim medijima, bio daleko od slaboga, no ono što je Plant priredio na gotovo do kraja ispunjenom Titovom trgu u Kopru, bilo je uistinu veličanstveno! Sam početak i nije obećvao, što se organizacije tiče. Naime, prema rasporedu navedenom u službenom letku Festiko festivala stajalo je kako će koncert početi u 20.00 sati, na ulaznicama je kao vrijeme početka bio naveden 21:00 sat, no sam koncert je počeo nešto iza 22:00 sata.

Budući da nije bilo predgrupe koja je (držao sam se ipak informacije s ulaznice) trebala nastupiti u 21:00 sat, okupljena publika imala se prilike sat vremena zagrijavati uz instrumentalnu glazbu orijentalnog štiha išaranu sampleovima preuzetih s posljednjeg albuma Roberta Planta te njegovih vokala. Jedinu iznimku činila je pjesma Safe From Harm grupe Massive Attack koja je, ne znam kako, našla svoje mjesto tamo. Čarolija je večeri na mistično dizajniranoj pozornici započela u 22:04, a otvorena je pjesmom Tin Pan Valley s posljednjeg Plantovog studijskog albuma Mighty Rearranger. Publika je nakon više od sat vremena isčekivanja naprosto eksplodirala dolaskom Planta na stage i prvim taktovima uvodne pjesme.

Međutim, prava euforija nastala je kada je krenuo Black Dog. Plant je na pozornici djelovao vrlo zadovoljno i oduševljeno (što je posebno došlo do izražaja na samom kraju), komunikacija s publikom bila je prilično dobra, a energije mu nije nedostajalo ni najmanje. Baš kao da se vratio koju dekadu unatrag. Maestralne izvedbe veličanstvenih Going To California i Babe I"m Gonna Leave You potvrdila je vječnost pjesama Led Zeppelina i još uvijek veliku moć u Plantovom vokalu. Pred sam kraj službenog dijela koncerta izvedena je još jedna neuništiva i vječna tema Zeppelina, Gallows Pole s uvodom pjesme Where Did You Sleep Last Night. Na bisu su izvedene tri umjesto planirane dvije pjesme. No pravo iznenađenje je uslijedilo kada je Robert Plant na pozornicu pozvao mladu slovensku glazbenicu, flautisticu Tinkaru Kovač (neki je se možda sjećaju sa zagrebačkog koncerta Jethro Tulla gdje je nastupila uz Iana Andersona). Zajedno su izveli jedan od velikih hitova Plantove solo karijere, 29 Palms. Tinkarino umijeće sviranja flaute te glas Planta su do te mjere oduševili da je nakon izvedbe spomenute pjesme insistirao da odsviraju još jednu. Extra pjesma bio je također veliki hit Buffalo Springfielda, politički obojena For What It"s Worth. Nastup s Tinkarom pokazao je da je Plant još uvijek spreman na nadmetanja s instrumentima. Kako je prije često svoj glas na pozornici znao "sukobiti" s Pageovom gitarom, tako je i te večeri u rat ušao s flautom mlade Tinkare i po tko zna koji put te večeri dokazao da u njemu još ima puno snage i velike volje i želje za sviranjem i nastupanjem.

Koncert je zaključen nakon više od 90 minuta neponovljive svirke apsolutnim hitom Wholle Lotta Love. Veličanstvena večer i veliko hvala Robertu Plantu što nam je omogućio da budemo i mi dio nje!

Robert Plant & Tinkara Kovač - For What Is Worth - Video

Planirana set lista:

Tin Pan Valley
Black Dog
Slow Dancer
Friends
Going To California
Four Sticks
Freedom Fries
Gallows Pole
Babe I"m Gonna Leave You
BIS
Palms
Wholle Lotta Love

Izvedena set lista:


Tin Pan Valley
Black Dog
Slow Dancer
Friends
Going To California
Four Sticks
Freedom Fries
Where Did You Sleep Last Night/Gallows Pole
Babe I"m Gonna Leave
BIS
29 Palms
For What It"s Worth
Wholle Lotta Love + medley