Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

NIck CaveHiperbole u recenzijama i osvrtima su oznake neinventivnog i derivativnog uma.

Nick Cave je mesija rock'n'rolla.

Ljubljanski koncert koji se trebao održati u hali Tivoli preseljen je na Stožice usred velikog interesa, a nakon jučerašnjeg performansa jasno je zašto su Slovenci, Hrvati i ostali nahrupili vidjeti Bad Seedse.

Više nema Caveovog notornog odnosa sa publikom gdje ih tjera u tri krsne materine – sad su svi stari prijatelji. On silazi među njih, grli ih, naslanja se na njih. Zove ih da pjevaju s njim. Publika na sve njegove pozive oduševljeno reagira, pozorno promatra svaki njegov pokret, i kad Cave pokaže da svi ušute, dvoranom zavlada muk. Kad daje do znanja da trebaju pljeskati, oni pljeskaju.

Kad se naslanja na njih, čini to bez najave. U jednom trenu se nagnuo preko ruba bine u prve redove ne prestajući pjevati, viseći pod 45 stupnjeva, znajući da će ga prvi redovi održavati u zraku. Kad ulazi među publiku, balansira na rubovima ograda u skliskim cipelama (stil prije svega), skače na tribine, pjeva ljudima dok ih gleda u oči. On i publika su jedno. Ne priča među pjesmama, osim da se zahvali na oduševljenom pljesku, ali niti ne mora. Sve što želi reći kaže kroz pjesmu, pogled i osmijeh.

„Skeleton Tree“, najnoviji album Bad Seedsa, predstavljen je kroz više pjesama, počevši sa „Anthracene“ i „Jesus Alone“ koje su otvorile koncert u krasnim, emotivnim aranžmanima. Svojih nekoliko minuta dobile su i „Girl in Amber“, „Distant Sky“, „I Need You“, i neke zaista stare stvari poput „From Her to Eternity“ i „Tupelo“, dok su „Red Right Hand“ i „Mercy Seat“, popularni klasici koje redovito sviraju, izvedeni sa iznenađujućim elanom. Sam „Skeleton Tree“ je završio regularan dio koncerta, nakon kojeg je bis izbrisao svaki privid granice između benda i publike.

 „Stagger Lee“ je uvijek drag gost na koncertima, s time da su ovaj puta Cave i ekipa otišli korak dalje u izvedbi – Cave se ponovo prošetao kroz publiku, popeo kraj jednih od kamera i od tamo dirigirao. Dok je prolazio, mase su ga rukama dirale ali ipak se micale da može proći, a jednom kad se našao na povišenom usred publike, nečijim šalom je obrisao teško zarađeni znoj sa čela. Šal je vjerojatno već uokviren na nečijem zidu.

Još bitnije, pri povratku na binu sa sobom je povukao veću količinu ljudi i sastavio improvizirani zbor koji je posjeo između sebe i Bad Seedsa. Taj čin, kao i njegovo silaženje među puk, stvarale su dodatan posao zaštitarima koji su se morali nagurati kraj ruba ograde da spriječe fanove koji su pokušali masovno nahrupiti do svojih glazbenih junaka. Tri sekunde su me dijelile od toga da mazim Ellisovu bradu dok svira. Možda bolje da me nisu pustili.

Setlista se svodila na nekoliko mirnih pjesama koje su slijedile rasturačine koje su pozivale na bacanje i skakutanje, i tako par sati. Na kraju niste mogli osjećati noge, teško ste disali, ali ogroman cerek se nije skidao s lica. Bad Seedsi znaju svaku notu koju sviraju, no to ne znači da sviraju reda radi. Svaki udarac o bubnjeve, svaki akord, svaki potez gudalom je pažljivo odabran i pun ljubavi, taman onoliko slab ili jak koliko je potrebno da bi se prenio upravo onaj osjećaj koji bend želi prenijeti.

Ovo mi je treći Bad Seeds koncert. Prvi je bio izvrstan, a svaki sljedeći sve bolji i bolji. Ako volite glazbu, priuštite si da ih odete vidjeti kad ćete sljedeći puta imati priliku. Nećete požaliti. Ako ste fan Cavea i njegovih izvrsno odabranih suradnika, obavezno se uputitite na najbliži koncert koji možete pronaći. Sve one prekrasne pjesme koje opsesivno slušate u studijskim verzijama live dobivaju sasvim novu dimenziju i postaju, koliko god je to moguće, još bolje.

Eto. Originalni plan mi je bilo kao osvrt predati dvije strane caps-lockanog slova „A“ i završiti sa srčekom. Koliko god to isfurano zvučalo, ovoliko dobro koncertno iskustvo teško je prenijeti koherentnim rečenicama. Dabogda Bad Seedsi svirali još trideset godina.

SoundGuardian zahvaljuje agenciji SviKoncerti.eu na sigurnom, udobnom i profesionalnom prijevozu na koncert!

Setlista

Anthrocene
Jesus Alone
Magneto
Higgs Boson Blues
From Her to Eternity
Tupelo
Jubilee Street
The Ship Song
Into My Arms
Girl in Amber
I Need You
Red Right Hand
The Mercy Seat
Distant Sky
Skeleton Tree

Bis
The Weeping Song (Nick Cave in audience)
Stagger Lee (Audience on stage)
Push the Sky Away (Audience on stage)