Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Evo ih napokon i kod nas. U nedjelju 1. srpnja 2007. legendarni goth/doom metal band Type 0 Negative stigao je u Zagreb, gdje je u klubu Boogaloo održao svoj prvi koncert u Hrvatskoj. Newyorška četvorka, Johnny Kelly (bubnjevi), Josh Silver (klavijature), Kenny Hickey (gitara), predvođeni frontmanom Peterom Steeleom (bas gitara/vokal), predstavili su hrvatskoj publici svoj najnoviji album Dead Again koji se u prodaji pojavio u ožujku ove godine.

Koncert je počeo ruskom narodnom junačkom pjesmom iz tog razloga što je na coveru tog albuma slika Rasputina, poznatog ruskog plemića i čudotvorca iz vremena carske Rusije. S tog albuma odsvirali su dvije pjesme, i to These Three Things i Profits Of Doom.

U nastavku koncerta počastili su nas sa svojim starim hitovima sa svih svojih albuma: "Slow, Deep & Hard" (1991), "Bloody Kisses" (1993), "October Rust" (1996), "World Coming Down" (1999), "Life Is Killing Me" (2003), poput Christian Woman, Black No.1, We Hate Everyone, Anesthesia, te ostalima, koje je hrvatska publika pjevala iz sveg glasa.

Pjesma Love You To Death izazvala je pjevanje uglavnom ženskog dijela publike. Koju su pjesmu izveli najbolje, osobno mi je teško prosuditi jer sam na sve pjesme oduševljeno pjevao; moja se supruga izjasnila za Black No.1.

Počeo sam ih slušati s 15 godina još kao gimnazijalac, a njih sam prve puštao na rođenju Srkyeve i moje rubrike "HC uho, grlo, nos" u sklopu emisije "Rock-oko" Radio Križevaca.

Dečki iz Brooklyna koncert su odradili majstorski, unatoč tome što je Peter Steele imao nekih sitnih problema s kablovima gitare. No, to je brzo sređeno i Typovci su počeli prašiti u svom prepoznatljivom stilu.
Kenny je apsolutno dokazao da je majstor gitare, Josh je miješao fenomenalne "typovske" zvukove na klavijaturama, a Johnny je lupao po bubnjevima kao da najavljuje nekakav vojni napad.

Prvi redovi publike bili su kršteni vinom koje je Peter Steele kratko lijevao po publici. Namjerno kažem kršteni jer se Peter, po najnovijim informacijama, preobratio na katoličanstvo.

Na njihovoj sam newsgrupi pročitao da je Peter bio dosta dugo bolestan, ali sudeći po dubini i jačini njegova glasa, ne vidim da mu je bolest ostavila posljedice.

Pozornica je bila ukrašena golemim minusom u krugu, te barjakom zemlje Vinnland, vodoravni crni križ na zelenoj podlozi (Vinnland je inače zemlja u Sjevernoj Americi koju su 1000. god. otkrili Vikinzi).


Type 0 Negative je svoj prvi hrvatski koncert održao pred cca 550 fanova. Pretpostavljam da bi fanova bilo i više da je npr. to bio open-air koncert ili da su fanovi bili malo bolje informirani.
Iako je bilo najavljeno da će se koncert održati na terasi Boogalooa, to se nije dogodilo, već je koncert održan u klubu, unatoč lijepom vremenu.
Prije koncerta, na terasi su Johnny i Kenny dijelili fanovima autograme, te se slikali s njima.

Također je najavljeno da će koncert početi u 19:00 sati, a grupa Type 0 Negative počela je u 22:00 sata.

Kao predgrupa svirala je stara zagrebačka dark grupa Phantasmagoria, makar okupljeno mnoštvo baš i nije pokazalo zanimanje za njih. Koncert je završio u 23:30.
Zagreb je bio pretposljednja stanica njihove europske turneje. Opće oduševljenje publike izazvao je Peter Steele kad je u ime cijelog svog banda rekao: "Definitivno opet dolazimo u Hrvatsku…..bili ste sjajna publika. Bez vas i mi smo nitko i ništa!".

Sve u svemu, moja supruga i ja osobno smo bili fascinirani jer je po meni, svaki pravi Type 0 Negative fan dugo čekao njihov dolazak u našu zemlju, a nadam se da će ubuduće redovito gostovati u Hrvatskoj.

foto: Tomislav Franjković