Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Osnovani krajem 70-tih u Birminghamu, Duran Duran obilježio je to novovalno razdoblje britanske i svjetske glazbe. Danas, gotovo 40 godina kasnije i 16 godina nakon posljednjeg nastupa u Hrvatskoj, Duran Duran stigli su na zagrebačku Šalatu koja je imala sreću biti jedno od malobrojnih mjesta na “Paper Gods” turneji (koja traje još od kraja 2015. kada je i izašao istoimeni album) na kojem se svira maksimalno dugačka setlista. Kuriozitet je i da je Duran Duran jedan od rijetkih dugoživućih bandova koji još nastupa u izvornoj postavi:. Simon Le Bon glasom, Nick Rhodes na klavijaturama, John Taylor na basu i Roger Taylor (nisu u rodu) na bubnjevima.

Duran Duran nastao je u vremenu glamura i od početka ih je obilježila sklonost modi, kao i druge bandove iz tog razdoblja (Depeche Mode, A-ha). Izašavši u hlačama i majicama kratkih rukava preko kojih se sako zadržao tek nekoliko pjesama, oni i dalje drže do mode i izgleda, izgledajući zapanjujuće dobro u svojim kasnim 50-tima, Le Bonov glas i dalje je srčan i besprijekoran kao i svi segmenti koncerta. Band je bio vidljivo uigran, i po pozornici su se svi kretali kao po dnevnom boravku, dogovarajući se i ležerno šetajući, a sam Le Bon pokazao je da mu prikupljenih 58 godina ne smeta da ima energiju 40-godišnjaka. I band je svakako u puno boljoj formi od dobrog dijela publike na tribinama koja se tek u drugom dijelu koncerta razgibala, ali zato se parter uopće nije prestajao gibati u ritmu.

Uz bljeskove pozadinskih reflektora i snažnu buku nalik grmljavini  band se popeo na pozornicu, a uskoro im se pridružio i pjevač Simon Le Bon, izranjajući iz svjetlosne magle.  Kao i na prethodnoj turneji, koncert otvara pjesma s posljednjeg albuma, tako je koncert započeo pjesmom po kojoj je nazvan posljednji album, a zatim i turneja.
Paper Gods kritika je društva i vremena u kojem živimo, slaveći prazninu ljepote i nekritičnosti (Bow to the paper Gods in a world that is paper thin… The fools in town are ruling now).  Za lakše praćenje pjesme i razumijevanje,  u pozadini pozornice vrtile su se i stilski oblikovane riječi koje su pratile pjesmu poprilično obojanu elektronikom što su Duranovci očito prepoznali kao smjer u kojem se glazba kreće.

Da stavim u kontekst: glazbenim veteranima teško je ostati relevantan i poigravanje s elektronikom dobra je odluka kojom stare pjesme dobivaju novu zanimljivost što je i publika na Šalati dobro prihvatila, a još bolje je prošao i ritam funka na “Pressure Off”.

Vizualno osjetljivi perfekcionisti, Duranovci su za svaku pjesmu imali posebnu animiranu pozadinu koja je odgovarala temi i atmosferi pjesme. Tako je u drugoj pjesmi, “Wild Boys” pozornicu osvijetlila crvena boja koja se odsijevala od ekrana i bacača vatre koji su u ritmu označili početak pjesme.

Uz stereotipno pitanje publici je li gladna, nastavio se set hitova iz 80-tih pjesmom “Hungry like a wolf”. Iako ne previše komunikativni s publikom, “Le Bon, Simon Le Bon”, stereotipno je najavio “View to a Kill” dok se u pozadini vrtila uvodna špica poznata svima koji su barem jednom odgledali neki od filmova iz serijala, no više truda posvetio je najavi “Ordinary World” pričom o nastanku pjesme koju je napisao nakon gubitka drage osobe te pjesmu posvetio svima koji razumiju što to znači. Bio je to najemocionalniji trenutak koncerta u kojeg je publika prvo slušala u tišini, a zatim pljeskom podržala. Iako je to bio sure shot jer je većina publike dovoljno stara da iskusi i dobro i loše u životu, pozadina stvaranja pjesme i izražavanje emocija nije nešto na što je lokalna publika navikla, pa se pucanje na emocije svakako isplatilo. A obzirom da na koncertima ne politiziraju niti kritiziraju, time se podrazumijeva da neće pričati o stvaranju barem polovice pjesama.

U drugom dijelu koncerta postalo je jasno koliko su Duran Dobar i uigran band kada su izveli neprekinuti splet nekoliko pjesama, u drugačijim aranžmanima od originalnih, a sve je zvučalo toliko savršeno da biste se vjerojatno zapitali je li to stvarno ili je puštena matrica.

Disko-kugle,  2 punjenja kofeta ispaljenih u publiku, napuhane velike lopte, sve se to izredalo po publici praćeno zarazno plesnim ritmovima, stvarajući nadrealne prizore i dižući raspoloženje u publici koja je u ta dva sata zaboravila na život i zabavila se.

Bogata i raznolika setlista koju su Duranovci odsvirali nije bila dovoljno duga da se čuju svi hitovi iz dugogodišnje karijere, no nije ni za zamjeriti jer na ovako dugoj turneji, oni često mijenjaju raspored pjesama te poneke i zamijene kako bi očuvali svježinu nastupa. Svima željnima čuti uživo  npr. “The Reflex”, “Union of a Snake” preostaje samo da posjete još koji koncert na turneji.

Jedina zamjerka kaju se može naći koncertu je da je sve savršeno, izvrsno izbalansiran niz pjesama u kojima nakon sporog ritma obavezno slijedi “podizač”,  opet tako tipično duranovski, bez greške. To je djelomično i razlog što Duran Duran često djeluje previše proračunato, a premalo emocionalno prisutno, čak i kada je očita ležernost na pozornici.

Vjerojatno jednako promišljeni glavni set na ovoj turneju završava jednom od starijih pjesama “Girls on Film” koja je opet kritika društva i tematski je povezana s prvom pjesmom, “Paper Gods”. Već poprilično rasplesana publika pjevala je u glas sa Simonom. Vrijeme je sinoć na Šalati prohujalo i sat i pol svirke nije se činilo dovoljnim, osobito publici koja je zamjetno slabije reagirala na stvari s posljednjeg albuma, čekajući provjerene hitove svoje mladosti.

Još jedna od neupitnih stvari na koncertima Duranovaca je da, kada odsviraju “Rio”, tada je koncert završio i nema još jednog bisa. Zagreb nije bio iznimka. No Zagreb je dobio što je htio i u tome uživao. A Duranovci su pokazali da su još uvijek divlji dečki i da im to dobro stoji.

Setlista:

Paper Gods
Wild Boys
Hungry Like The Wolf
A View To A Kill
Come Undone
Last Night In The City
What Are The Chances
Notorious
Pressure Off
Hold Back The Rain
Ordinary World
I Don't Want Your Love
Sunrise/New Moon On Monday
White Lines
Girls On Film (Segue Edit)

Bis
Universe Alone/Save A Prayer
Rio