Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bozo Vreco 2

Trenutačno jedna od najvećih glazbenih atrakcija na Balkanu, Božo Vrećo, nakon serije ljetnih koncerata po regiji održao je u nedjelju koncert na glavnoj pozornici ovogodišnjeg Špancirfesta, ispred vile Bedeković, promovirajući svoj novi, četvrti studijski album izdan u Bruxellesu, “Pandora”.

Vrećini koncerti su svakako više od glazbe, a publika je dobila ono što je i očekivala - maleni spektakl. Božo Vrećo fenomen je svog prostora i vremena; u kojima se sve manje prihvaća muškarce koji nisu mačo, a u kojima se Božo uspio probiti upravo onim što se tu ne prihvaća - svojom hermafroditskom pojavom.  Njegovi nastupi su svojevrsno slavlje njegove različitosti, nastupajući i kao muškarac i kao žena, (raz)odijevajući se tijekom koncerta.

Bozo Vreco 1

Da muškarac pjeva ženski sevdah nije novost, mnogi interpretatori  nisu se željeli lišti gušta pjevanja prekrasnih pjesama samo zato što su drugog spola, no ovdje sevdah, kao lirika tuge, ono je u čemu se Vrećo prepoznaje, iskusivši probleme drugačije osobe u tradicionalnoj sredini, te je dublje povezan s odjećajima tuge i boli o kojima pjeva.

Sevdah je na ovom koncertu posebno dobro sjeo jer se Božo oporavlja od nedavnog ljubavnog kraha uslijed kojeg je otkazano i planirano vjenčanje. Uz potporu majke i sestre u publici,na pozornicu je izašao u bijeloj vjenčanici i vijencem od ruža u kosi, poigravajući se svojim ljubavnim razočaranjem, no vješto spajajući romantičnost haljine s barokno-renesansnim stilom Varaždina i Koprivnice, koja se spominje u prvoj otpjevanoj pjesmi. Božo ovdje nema premca, teške emocije liječi unutarnjom snagom i nastupima, naglašavajući važnost publike i ljubavi koju ona ima za njega i on za nju.  I tu Božo nastupa kao pronositelj ljubavi i dokaz da ljubav liječi čak i kada boli, a koliko se on prepoznaje u ulozi pokazao je i tijekom koncerta izvodeći mini-striptiz uz trbušni ples pri kojem je publici okrenuo leđa da vidi na njima istetovirana krila anđela.

Bozo Vreco 8

Uvodne pjesme odreda su bile o ljubavnim jadima, svojevrsno Božino traganje za katarzom i publika je odlično primila tradicionalnu podravsku “Čula jesam da se dragi ženi” u stilu a capella sevdaha (pjesmu je nešto ranije snimila još jedna ikona sevdaha i gošća prošlogodišnjeg Špancirfesta, Amira Medunjanin), te za njom “Crne oči” i nešto starija “Negdje u daljine” za koje je na pozornicu izašao i harmonikaš Miro Navračić.

Tada je spori ritam presjekla “Koliko su teška tuđa milovanja” kada je uz brži ritam Božo i veselo zaplesao u haljini te je pozornica nalikovala na svadbeni podij na kojem mladenka slavi ljubav  - još jedan izraz kojim Božo objašnjava sebe, kroz čistu ljubav.

Bozo Vreco 5

Na polovici koncerta došlo je i do zamjene glazbene podrške na pozornici; otišao je harmonikaš Navračić, a popeo se Marko Luis (klavir, tarabuk), koji je korištenjem loopera unio više ritma, no pretjeravši u njegovom korištenju, i sam Vrećo ga je  povremeno znao tražiti da stane ili izmijeni ritam. Luisu, kao i ostalima na pozornici i ispred nje osjetili su nezgodnu jeku koja se odbijala od vile u pozadini i vraćala s odmakom od 1-2 sekunde, no svi su se trudili ne obraćati špažnju na to, koliko je to bilo moguće.

Privodeći koncert kraju, pjesma “Pandora” pokazala se dobrom podlogom za duet Bože i ponešto sramežljive, no raspoložene publike, a nije izostala ni pjesma koju Božo voli otpjevati svojoj majci, “Lejlija”. Sada već samo  u hlačama, u kojima je ostao nakon stripteasea, uslijedio je trbušni ples i skok s pozornice nakon kojeg se prošetao među publikom. Svakako dobar odabir aktivnosti jer je večer bila prilično hladna te je na kraju i Božo na bisu tražio da mu donesu nešto da se zaogrne, dok je publika već odavno se skutrila u svojim vestama i jaknama.

Bozo Vreco 3

Iako je većina publike vjerojatno prvi put gledala i slušala Vrećine pjesme, bilo je tu i obožavatelja koji su predvodili kada se pjevalo u duetu s Božom, a na izlazak na bis, iz publike je tako doprla i molba da otpjeva “Elmu”, pjesmu koju je Božo napisao o svojoj osnovnoškolskoj prijateljici koja je, zajedno s obitelji, ubijena u ratu.

Obečajući ponovni dolazak, Božo je nestao s pozornice, a publika se polako razišla pod dojmom palih predrasuda, što je i sam pjevač ocijenio da se dogodilo na ovom koncertu te tima dobio i velik pljesak.

Bozo Vreco 4

Otvorenost kojom nastupa u komunikaciji s publikom i glazbenicima na sceni stvorio je dojam da smo svi kod njega u dnevnoj sobi i uživamo u druženju uz pjesmu i ples. Božo je i često tražio od publike da ga prati u pjevanju te je tako pojačao dojam druženja, dajući osjećaj prijateljske prisnosti, dijeleći s nama svoje, misli i osjećaje.

Setlista:

Čula jesam
Crne oči
Negdje u daljine
Selim
Koliko su teška tuđa milovanja
Mujo kuje
Rane
Pašana
Kiša bi pala
Pandora
Sahtijan
Lejlija

Bis:
Elma
Đelem, đelem