Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 6274

Po treći put u Hrvatskoj, a prvi put u Zadru, Pet Shop Boys su u sklopu svoje Super turneje ove subote nastupili na Jazine Open Air. I bilo je odlično. Fenomenalan, kristalno jasan zvuk, synthovi, beatovi, laseri, vizuali i ostali efekti tvorili su lijepu sliku u kojoj su posjetitelji raznih uzrasta mogli itekako uživati.

Zanimljivost je da ova turneja nije samo promocija aktualnog „Super“ albuma, već i njegovog prethodnika „Electric“ iz 2013. godine. A kako je set lista u velikoj mjeri različita od njihovog posljednjeg nastupa u Zagrebu iz 2009. godine, te da na ovoj turneji izvode masu pjesama iz ovog stoljeća, moram priznati da mi je kao dugogodišnjem pokloniku glazbe koju stvara ovaj dvojac, takav omjer došao k'o kec na desetku. Usputnom znatiželjniku koji je nazočio koncertu, možda bi bilo draže više klasičnih 80's stvari, no Pet Shop Boys unazad par godina furaju neku retro 90's briju, u kojoj u značajnoj mjeri koketiraju s euro dance i techo rave komponentama. No kad čujete prepoznatljiv Tennantov vokal, nepogrešivo znate o kojem se izvođaču radi, i priča koja neprekidno traje od prve polovice osamdesetih nastavlja se do današnjih dana uz gomile odličnih pjesama.

IMG 6202

Kuriozitet je i to da na ovoj turneji po prvi put nakon sto godina Pet Shop Boys nastupaju s pratećim bendom. Afrika Green, Simon Tellier i Christina Hizon s raznim udaraljkama, sinthovima i back vokalima ovaj put zamjenjuju teatralne plesače. Posebno se istakla Christina Hizom, koja je u nekoliko navrata asistirala Tennatu u vokalima, što je bilo najbolje vidljivo u pjesmi „Burn“. Veći dio koncerta prateći bend proveo je s vanglama na glavi čime je teatralnost Pet Shop Boys održala svoju konstantu, a plesači i plesačice preseljeni su na raskošni video zid.

Treba još pošteno priznati da je koncertni prostor parkirališta pored košarkaške dvorane bio tek napola pun, no istovremeno su zidine oko parkinga bile nakrcane znatiželjnicima. I svi su mogli biti očarani fenomenalnim laserskim projekcijama i vrhunskom vibrom, do te mjere da je u nekoliko pjesama sav auditorij pjevao pjesme kao na karaokama. Dečki su bili vidno ganuti i Tennat se u nekoliko navrata zahvalio Zadru i publici na Super atmosferi. U takvim trenucima zaboravite veliki propust Pet Shop Boys menadžmenta koji na koncert nije ponio nikakav merchandise. Eh, to je već hendikep.

IMG 6169 2

Na koncertu smo imali prilike čuti i nekoliko novih verzija starih pjesama kao što su „Home and dry“, „Left to my own devices“ i „Domino dancing“, od kojih je nabolje prošla potonja koja je i ionako već besmrtni hit. Treba pohvaliti i zanimljivi set kojeg nam je samostalno odvrtio Chris Lowe, a koji se za potrebe ove turneje zove „The Enigma“. Nakon njega i nastavno s „Vocal“ cijeli koncert je otišao u višu dimenziju. Zapanjuje me i to kako Chirs Lowe s godinama sve više liči na senatora Palpatinea. U slučaju da se nešto dogodi glumcu Ianu McDiarmidu, komotno bi Chris Lowea mogli iskoristiti kao hologram Imperatora u najpoznatijoj zvjezdanoj sapunici.

Od ostalih pjesama lijepo se moglo uočiti koliko npr. „Pop Kids“ i „In The Night“ imaju isti ritam pa je prijelaz između njih potpuno prirodan. I nikako da shvatim zašto na svakoj turneji izvode „Love comes quickly“. Razumijem da je dvojcu ta stvar jako draga, no pjesma nikada nije postala značajna, čak niti među Pet Headsima (naziv za fanove. op.a.).

IMG 6241

S druge strane „Sodom and Gomorrah Show“ i „It's a sin“su bili pravi pogodak. A „Go west“, s „Heart“ navlakušom, bez problema je natjerao publiku da traži još. Uvijek kada čujem „Go West“ se iznova sjetim kako je neobično da se baš ta melodija tako lako udomaćila u navijačkoj subkulturi i da je često možete čuti među navijačkim pjesmama.

A navijački je publika otpjevala i „Always on my mind“. Siguran odabir za kraj koncerta, svi znaju sve riječi, svi sretni, svi zadovoljni, osmijeh na licima, love etc. Uz reprizne odjavne taktove „The Pop Kids“, Tennat i Lowe posljednji put su nam mahnuli i sišli s pozornice.

Bila je to jako lijepa ljetna večer u Zadru. I dok nas je kroz noć pouzdani Art Travel vozio nazad za Zagreb, osmjeh mi je na lice vraćalo Tennatovo višestruko zazivanje Zadra, koje je u njegovom nespretnom izgovoru zvučalo kao „Saaddaam!“

Pet Shop Boys, bili ste Super!

Zahvaljujemo se ART Travelu na ugodnom prijevozu na koncert Pet Shop Boysa. Hvala!

Setlista:

1. Inner Sanctum
2. Opportunities (Let's Make Lots of Money)
3. The Pop Kids
4. In the Night
5. Burn
6. Love Is a Bourgeois Construct
7. New York City Boy
8. Se A Vida É (That's The Way Life Is)
9. Love Comes Quickly
10. Love Etc.
11. The Dictator Decides
12. Inside a Dream
13. West End Girls
14. Home and Dry
15. The Enigma? (Chris Lowe set)
16. Vocal
17. The Sodom and Gomorrah Show
18. It's a Sin
19. Left to My Own Devices
20. Go West (s „Heart“ uvodom)

Bis:
21. Domino Dancing
22. Always on My Mind
23. The Pop Kids (outro)



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere