Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Green Day

Kako prenijeti intimnu atmosferu kluba na prepunu arenu? Kako natjerati svakog posjetitelja da skače i luduje na svaku izgovorenu riječ? To zna Billie Joe Armstrong. Ili možda ne zna, najvjerojatnije nije ni svjestan toga, jer je to naprosto dio njegovog karaktera. Svjesno, sigurno i, najvažnije, nesebično upravljanje masom koje je gotovo nemoguće doživjeti kod bilo kojeg drugog benda. I to nije ništa nepoznato, o tome se govori, o tome se piše već godinama, desetljećima, otkako je Green Day poharao svjetsku glazbenu scenu.

Njihovi prijatelji i veliki uzori, kultni punk bend Rancid, bili su posebni gosti turneje. Kako je sada to postao popularan i pristojan izraz za predgrupu, svirali su samo pola sata. Punkeri mogu i tri albuma ugurati u pola sata, Rancid su napravili povoljnu kombinaciju najvećih hitova i odsvirali nekoliko novih pjesama. Šalu na stranu, za vrijeme njihova nastupa parter je bio u potpunosti pun, a najviše im se obradovao "stariji" dio publike. Nezahvalna riječ, ali nisu baš svi tinejdžeri bili nabrijani na Rancid. Kratko i slatko, dečki su se zabavili na velikoj bini, no nisu dali odgovor na pitanje - kako svirati punk u velikoj areni.
"Bohemian Rhapsody" je raspjevala ekipu, "Blitzkrieg Bop" nasmijala performansom rozog zeca, a "The Good, the Bad and the Ugly" najavljuje očito samo najveće. Na binu nije stala Metallica već Green Day. Osim tri (četiri) stalna člana - Armstronga, Dirnta i Coola, bendu su se pridružili gitarist Jason White, saksofonist i klavijaturist Jason Freese te back vokal i gitarist Jeff Matika (ime zadnjeg je iz Wikipedije, stoga možda i nije korektno, ostala imena probudila su nostalgiju jer svaki zagriženi superfan u jednom je trenutku znao vjerojatno i imena roadieja).
Dvosatnu svirku otvorili su "Know Your Enemy" na kojoj je Billie izvukao fana iz publike kako bi otpjevao završni refren s njim, nakon čega ga je stagedivingom poslao opet u nabrijanu rulju.
Količina osiguranja ispred same bine bila je poprilično velika, a predvodila ju je mrcina od, pretpostavljam, osobnog zaštitara koji je ispod bine pratio svaki Billijev korak.

Green Day

Album "Revolution Radio" donio je nekoliko radijskih hitova, no izgleda da nisam jedina koja je stala nakon detaljne analize "American Idiota". Zato je atmosfera eksplodirala na prve riffove "Holiday" nakon čega su napravili fantastičan presjek karijere. Od "2000 Light Years Away", jedne od najromantičnijih punk pjesama, preko "Longviewa" i "When I Come Around" do spektakularne izvedbe "Minority". Tome je prethodila emotivna izvedba "Boulevard Of Broken Dreams", u Mišo Kovač stilu. Slično je bilo i s "Are We The Waiting" koji se tematski nadovezuje s energičnom "St. Jimmy"; a osim pjevanja, jedna je djevojka dobila priliku i zasvirati gitaru koju joj je Billie poklonio.
I kad pomisliš da se koncert približava kraju, oni oderu "Basket Case" i "She", nakon čega slijedi prepoznatljiv performans s "King for a Day" i "Shout" u koje su ukomponirali neke od velikih pop hitova te dali saksofonistu Jasonu Freeseu da dokaže svoje virtuozne sposobnosti. Poruka ljubavi i jedinstva nije nedostajalo.
Na prvom su bisu razvalili s "American Idiot", glasno se protiveći slovenskom zetu, nakon čega su razvalili s epskom "Jesus Of Suburbia". Drugi bis bio je akustičan, uz "Ordinary World" i, naravno, "Good Riddance (Time Of Your Life)".
Nakon trideset godina karijere benda, dolaziš spreman da koncert možda i neće biti najbolji mogući. Ipak se radi o velikim svjetskim zvijezdama koje redovito razočaraju. I kada shvatiš da si u krivu, ne možeš vjerovati svojim očima. Je li se ovo zaista dogodilo? Produkcija je svedena na minimum, nije bilo video zidova, nije bilo masivne scenografije, samo natpis s nekoliko različitih logotipova benda koji su se izmjenjivali tijekom nastupa i pokoji pirotehnički efekt, samo da dodatno naglasi euforiju i bunt njihove glazbe. Bez imalo kiča, bez imalo pretjerivanja, sve je podređeno sirovoj energiji i glazbi. Sve što ste ikada o epskim razmjerima koncerata ovog benda čitali istina je. Uživo doživjeti takvo što i više je od toga.

Setlista:
Know Your Enemy
Bang Bang
Revolution Radio
Holiday
Letterbomb
Boulevard Of Broken Dreams
Longview
Youngblood
2000 Light Years Away
Hitchin' A Ride
When I Come Around
Minority
Are We The Waiting
St. Jimmy
Knowledge (Operation Ivy cover)
Basket Case
She
King For A Day
Shout Medley
Still Breathing
Forever Now
---
American Idiot
Jesus Of Suburbia
---
Ordinary World
Good Riddance (Time Of Your Life)