Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bryan Ferry

Kada netko tako dugo nosi imidž mladića, nekako postane pomalo nevjerojatno gledati ispred sebe sramežljivog 70-ogodišnjaka, no to se upravo dogodilo na pozornici otmjenog Stefaniensaala u Grazu.

U gledalištu, koje može primiti otprilike tisuću posjetitelja, ispod kristalnih lustera Bryan Ferry otvorio je koncert s "The Main Thing" uz potporu svog deveteročlanog pratećeg benda. Publika ga je odmah dočekala uz salve pljeska, a on je nastavio sa najpoznatijom iz svoje solističke karijere "Slave To Love".

Uhvaćen na raskrsnici između Roxy Music ere i solističke karijere, sudeći prema izvedenom repertoaru, Bryan Ferry se i dalje priklanja svom matičnom bendu. Jasno evocira posebno razdoblje i ne libi se skretati u jedan neviniji period, no današnje izvedbe nekadašnjih hitova zasigurno zvuče bogatije jer pomalo umoran glas daje jednu posebnu težinu i patinu cijelom koncertnom repertoaru.

U "Windswept" prvi put je zablistala saksofonistica Jorja Chalmers koja je par brojeva kasnije posve briljirala na "Tari", elegantnoj i besprijekornoj, a zatim kroz ostatak koncerta dostojno parirala glavnoj zvijezdi večeri. Ferry se ne trudi oživiti svoje mlađe dane, ali polaže prava na svoj sofisticirani pop. Obrade "Where or When" koje u originalu izvode Rodgers & Hart, "Simple Twist of Fate" Boba Dylana, "Like a Hurricane" Neila Younga i "Jealous Guy" Johna Lennona dodatno su oraspoložile publiku, a neizostavne "More Than This" i "Avalon", s najboljeg albuma Roxy Musica "Flesh + Blood", onako elegantne u svojoj glazbi i tekstovima bile su daleko od avangardnog popa koji se protezao kroz većinu koncerta, i naravno, prvi pravi vrhunac večeri.

Bis nije trebalo dugo čekati. Bryan Ferry rasplesao je cijelu dvoranu izvodeći "Let's Stick Together", nitko više nije sjedio i svi su nahrupili u prve redove.

Nikako se ne mogu oteti dojmu da je koncert bio pomalo ziheraški, ali s obzirom na njegove godine, improvizaciji vjerojatno nije bilo mjesta. Rezervirani i zavodljivi romantizam savršeno odgovara Bryanu Ferryju. Bio je to jedan lijepi koncert za sve fanove art rocka.