Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Letz Zep Zagreb 2017 5

Definicija licentie poetice glasi otprilike ovako: to je generalno prisutna i prihvaćena praksa svjesnog odvajanja od uobičajenih načina izražavanja zbog postizanja pjesničkog efekta, naročito kada je podržana velikim aklamacijama. Ujedno je to i vrlo sklizak teren s kojeg možeš izići sa štitom ili na njemu. Ako je kompozitor otac svoje pjesme, njezina majka mogla bi biti njezina izvedba.

Jednu zaista lošu izvedbu odslušao sam prošlog ljeta u Puli kada je na jednoj od najljepših pozornica na svijetu gostovao antialkemičar Robert Plant. Dotičnom gospodinu uspjela je inverzibilna verzija osnove alkemičarskog zanata, naime on je plemeniti materijal pretvorio u običan (ovo je isključivo moje mišljenje) kojom prilikom je uspješno (nažalost) masakrirao neke od stožernih svjetskih rock pjesama kojima je on ujedno i otac i majka. Licentia poetica, možeš mislit.

Letz Zep Zagreb 2017 4

Nadao sam se da će mi to još uvijek neugodno iskustvo poništiti jedan od najboljih (neki za njih kažu i da su najbolji) tribute bend nesumnjivih heroja rock n' rolla.

Nedvojbenu kvalitetu Letz Zepa potvrdio je Plant sljedećim riječima: I walked in, I saw me - što mu ovog puta moram vjerovati.

I bio je u pravu. Ovo je bio zaista pravi, rasni rock koncert. Činjenice:
Billy Kulke (vokal), Andy Gray (gitara), Shaun Herd (bas i klavijature) te Pete Tulloch (bubnjevi) su nam kroz dva i pol sata evocirali sjećanja na uvijek inspirativne, kako za publiku tako i za izvođače, rado slušane klasike rock glazbe.
Trenutno je uspostavljena poželjna interakcija s publikom koju nije bilo teško nagovoriti na zborno pjevanje i konstantno aktivno učešće.

Ekipa iz Liverpoola nedvojbeno predstavlja skupinu odličnih glazbenika, čvrsta, uigrana svirka cijelog benda nije nikoga ostavila ravnodušnim, oni nisu puki copy paste tribute bend, improvizacija i to odlično interpoliranih u originale bilo je napretek (klavijature u No Quarter, bas u Ramble On, bubnjevi u Moby Dick, dok je cijeli bend briljirao u Whole Lotta Love i Baby I'm Gonna Leave You.

Komunikacija s publikom nije bila usiljena, našli su vremena i za zafrkanciju vezanu uz grad iz kojeg dolaze (Liverpool) pa su u par navrata uz malu pomoć publike evocirali neke od pjesama svojih poznatijih sugrađana.

Letz Zep Zagreb 2017 7

Billy Kulke zaista likom i glasom podsjeća na Planta, čak je u par navrata skinuo njegove pokrete i grimase. U cilju što vjernije prezentacije vremena kada su pravi divovi hodali po rock sceni, razglas je bio Marshallov (i nije crko), a gitara Pageova omiljena Les Paul.

Koncert je urnebesno započeo s Good Times Bad Times, čuli smo odlične izvedbe Dazed And Confused, Kashmir, Since I've Been Loving You. Trenutak istine i ne samo za mene, već i za većinu prisutnih bila je izvedba možda najljepše pjesme rock glazbe svih vremena - Stairway To Heaven kojom prilikom su vokalnu podršku dali gotovo svi prisutni, a ja sam se iskreno dobrano naježio.

Bila je ovo zaista večer prepuna dobrih vibracija, uvijek poželjne interakcije između publike i benda, odlične svirke zbog čega se bend uslijed intezivnih aklamacija dva puta vraćao na pozornicu. A vidjelo se iz njihovih reakcija da i oni guštaju, pa su uz iskrene zahvale obećali još koji put svratiti do Zagreba. I neka dođu, vjerujte oni garantiraju odličan provod kojeg s ne smije propustiti unatoč činjenici da su ipak tribute bend.   
I na samom kraju hvala im što im nije na pamet pala nikakva Licentia poetica.