Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Vlatko Stefanovski-1

Vlatko Stefanovski, jedan od nesumnjivo najboljih gitarista na ovim prostorima, a usudila bih se reći i na svjetskoj razini sinoć je nastupio u Tvornici kulture praćen basistom Đokom Maksimovskim i bubnjarom Deanom Dinom Mirosavljevićem.

Gospodin dolazi iz zemlje dobrih emocija, dobre muzike i hrane, točnije iz Makedonije. Ulaskom u Tvornicu mogla se primijetiti napetost publike u iščekivanju ove poznate legende. Tvornica se dupkom napunila i publika ih je dozivala da se pojave na pozornici i započnu koncert.

Vlatko Stefanovski-2

Oko 21:45 Vlatko je izašao na pozornicu kao i inače u svom prepoznatljivom stilu sa šiltericom na glavi, zauzeo je svoje mjesto i započeo koncert laganim ritmom akustične gitare u makedonskom ritmu pozdravljajući publiku i predstavljajući svoj trio. Nakon pola sata lagane svirke u makedonskom stilu, rekao je kako ne bi pomislili da je ovo folklorni ansambl, ustao je, maknuo stolicu, uzeo u ruke električnu gitaru i počeo svima poznate hitove „Leb i sol“.

Promatrajući publiku moglo se vidjeti oduševljenje na licima kako starije populacije tako i mlađe. Svi su se toliko unijeli u ritam i ton koji je ovaj trio proizvodio te slobodno mogu reći kako je vladala romantična atmosfera, posebice u prvom dijelu koncerta.

Vlatko Stefanovski-3

Nastup se sastojao od makedonskog melosa što je tipično za kraj od kuda dolazi, odsvirao je „Makedonsko devojče“, „Čuvam noć od budnih“, „Uči me, majko, karaj me“, „Bistra voda“ i još mnogo drugih poznatih hitova. Koncertom je demonstrirao svoju snagu, dokazao je da ga najviše zanima rock, što i samom triu koliko sam shvatila, najviše odgovara.

Sam koncert sam doživjela kao više izvedbi, jedna donese čaroliju, folklorni dio sa kojim je započeo koncert, rock koji je bio angažiran, a dio „Leba i soli“ je bio visoko profesionalno odrađen. Svaki član je imao solo izvedbu kako bi se dokazala profesionalnost svakoga od njih.

Vlatko Stefanovski-4

Ovakvoj izvedbi nije zaštitni znak samo Vlatkova gitara već i osebujan način pisanja tekstova. Zanimljivo je kako Stefanovski doživljava svoj instrument kao neku vrstu svog ega, pa je jednom prilikom naveo: Za mene je gitarski vrat kao pista avionska za uzletanje u neke visine duha. Posvetio sam jednu skladbu gitari jer je ona meni kao obrana ili štit, kao pancir košulja, ona je moj psihijatar, čuje me, s njom učim o samom sebi.
Jasno mi je otkuda toliko slobodno igranje pedalama gitare.

Dva puta se vraćao na binu, te drugi put nakon što se vratio rekao je kako će odsvirati stvar poslije koje više ne vrijedi svirati, a to je „Bistra voda“. Koncert je trajao puna dva i pol sata, do 00:15.
Koncepcijom svega po malo Stefanovski je nastojao svima udovoljiti kako bi svi otišli doma zadovoljni, te je u tome i uspio.