Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Porin

Zašto je Split po treći put zaredom domaćin hrvatskom ekvivalentu Brit awardsima ili Grammyju možemo samo nagađati, obzirom da su sva politička, gospodarska, financijska pa i estradna događanja uobičajeno rezervirana za Zagreb.

Davanje mrvica, predizborne smicalice, političke odluke – de facto i nisu važne, Splitu kronično nedostaju ovakvi događaji, stoga su Grad Split i Splitsko–Dalmatinska županija kao poslovično dobri domaćini ugostili brojne uzvanike ove glazbene manifestacije kojoj se očito pridodaje veliki značaj. Tu činjenicu je u startu potvrdila i velebna pozornica koja je na momente odavala i osjećaj trodimenzionalnosti uz brojna rasvjetna tijela.

Porin

Svojevrsni sajam taštine i skromnosti poznatih i manje poznatih faca, modno osviještenih, ali i onih otkačenih, nestereotipnih prezentacija (Let 3) bio je raspoređen za okruglim stolovima razvrstanim oko zmijolike bine. Dragi uredniče odoh ti ja nakon ovog u modne kritičare, isplativije je, hahaha.

Porin bend, oformljen za ovu priliku bio je zastupljen sa zaista velikim brojem glazbenika i raznovrsnim instrumentima. I zvučali su zaista dobro i profesionalno, kao uostalom i voditeljski par (Iva Šulentić, Ivan Vukušić) koji je tečno vodio konverzacijski dio programa.

Porin

Glazbeni dio otvorili su Zsa Zsa i Damir Kedžo u sasvim dobrom duetu, da bi se u one song nastupima redali Jacques Houdek, Nina Badrić, Gibonni, Oliver, Let 3, simpatične Singrlice (lauerati za najbolji etno album), Antonela Doko (Porin za najboljeg debitanta), Jelena Rozga, Detour s njihovom zaista catchy pjesmom godine i prezgodnom vokalisticom...

Ono što mi se svidjelo kod ovakvog formata zabave u odnosu na američke u kojima se prolijevaju krokodilske suze, a zahvale traju kao i čitanje Rata i Mira, domaći event je protekao tečno i brzo.
Bilo je nekoliko zgodnih izjava poput Mrline da je glazba brod, a pjesma sidro; ili Oliverova da će Gibo i dalje skladati, a on će i dalje pjevati, pa i Gibina kada je pozvao cjelokupni auditorij da oda zasluženu počast pokojnom Draženu Vrdoljaku koji je svojim entuzijazmom uveliko pomogao ostvarenju hrvatskog glazbenog Oscara. Mrle se iskazao kao pravi gentleman kada je kleknuo pred ikonom domaće glazbe Terezom, te je otpratio do bine.

Porin

Najveće aplauze, očekivano i zasluženo (bez obzira na domaći teren) dobili su konstante hrvatske glazbe – Oliver i Gibonni, pa i već ostarjeli članovi klape Lučica.

Ne mogu ne primijetiti činjenicu da je većina izvođača ujedno i bila nominirana za neke od brojnih nagrada te da su te nagrade i osvojili. Teoretičarima zavjere ovo je nedvojbeno dobar štof za njihove priče, no poznata je ona stara narodna – gdje ima dima ima i vatre.
Priznajem da nisam pobornik ovakvih događaja, no objektivno je ovo bila sasvim korektna glazbena večer u ugodno popunjenoj Spaladium areni.