Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Marcy Gray  Tvornica 2017  4

Njena je europska turneja na samom početku. Prije Zagreba, odradila je četiri koncerta, od kojih su dva službeno rasprodana. Pred njom je još nekoliko rasprodanih koncertnih dvorana, no, iza nje je i rasprodana Tvornica. Prepuna, bez mjesta za ikakve manevre. Gdje si se našao tu si morao ostati do samog kraja koncerta jer je guranje kroz publiku bila naprosto nemoguća misija. Srećom (ili nažalost), sam kraj koncerta nije bilo teško dočekati.

Bila je to ženska večer, woman power vibra bila je u zraku, a započela ju je Sara Renar. Hvaljena kantautorica zaradila je nominaciju za Porin, ali i za Impala nagradu za najbolji europski nezavisni album godine. S razlogom? Pa da, s razlogom. Zanimljiva je scenska pojava, persona koja svoj divlji karakter prigušuje raznoraznim tehničkim efektima. Dobro da je zaokupljena time za vrijeme cijelog nastupa jer bi inače to bila žestoka rokerica koja bi vrištala i tresla prostor sve dok ne bi oborila i faktor sigurnosti objekta u kojem se nalazi. Ovako je ostala dama, inteligentna mudrica zauzeta eksperimentiranjem, igranjem sa zvučnim efektima. Ostavimo strojarske fore na arhitektonski način na stranu, vratimo se ženskim stvarima jer joj je i stajling za svaku pohvalu.

Sara Renar  Tvornica 2017 6

Mnoge su se žene baš dotjerale za ovaj poseban događaj, jer ipak će pred njih stati velika kraljica soul scene. Macy Gray stigla je na binu s dvadesetak minuta zakašnjenja što jest zbog prenatrpanosti pomalo izazvalo nervozu publike, no tko joj ne bi oprostio kada se pojavila s velikim osmijehom na licu? Premda predstavlja novi album "Stripped" koji stvara velo intimnu i smirujuću atmosferu, koncert je počeo čvrsto i energično, što je publika nagradila gromoglasnim aplauzom. Oduševljenje nije silazilo s lica okupljenih dok je diva nesebično dijelila zvukove svojih najvećih hitova, ali i nekoliko obrada koje je uvrstila na set listu. Svjetska je zvijezda iza sebe okupila bend izuzetno kvalitetnih glazbenika koji su također plijenili pažnju svojim sviračkim sposobnostima. Scenografija koja je uz svjetiljke stvarala dojam intimnijeg jazz kluba bila je u suprotnosti s količinom energije koja je trebala vrištati dvoranom.

Marcy Gray  Tvornica 2017  9

Tvornica je idealno mjesto za ovakvu vrstu koncerta, no znatiželjnika i zaljubljenika u kraljicu soula je više od samog kapaciteta dvorane. Ugođaj je osim toga kvarilo i relativno loše ozvučenje zbog kojeg se na rubnim mjestima dvorane nije čulo baš ništa, samo se moglo osjetiti lupanje basa. Unatoč mnoštvu koncerata koji se u zadnje vrijeme nude, poseban je osjećaj doživjeti pjevačicu njenog kalibra i vidjeti je kako se trudi odraditi standardan koncert, a usput uživa u izvođenju. Nažalost takva je razina koncerata rezervirana za neke druge destinacije jer kod nas svi kao da dođu na odmor pa usprkos produkciji i entuzijazmu publike stvar na kraju često zakaže. Kako Mariah Carey u svom najnovijem reality pokušaju u svakoj epizodi ističe da je ona uvijek za sve kriva, možda bi bilo nepravedno svaki nedostatak pripisati Macy Gray. Da će doći ovdje i dati sve od sebe isto je teško za očekivati, očito joj nije bio dan. Trudila se, ali kako se koncert bližio kraju, sve je polako počelo labaviti.