Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

E26A7865

Siguran sam da vam je poznat „stogodišnji rat“ koji se u Velikoj Britaniji vodio između poklonika dvaju možda najvećih bendova svih vremena, Beatlesa i Stonesa.

Nekad davno imali smo sličnu situaciju i na domaćoj sceni između poklonika Miše Kovača i Arsena Dedića. Nešto mlađi „dvoboji“ vodili su se i još se vode između poklonika dvaju najpoznatijih zagrebačkih bendova – Parnog valjka i Prljavog kazališta.

I dok je Valjak redovan (uvijek drag i dobro primljen) gost splitske publike, Prljavci su opasno reducirali svoje posjete drugom gradu u Hrvata unatoč uvijek primjerenim reakcijama publike, stoga im ovaj koncert povodom 40 godina rada treba biti svojevrsno iskupljenje. A kako se najbolje iskupiti nego po mom skromnom mišljenju odsvirati best off sadržaj iz svog bogatog repertoara.

E26A7257-4

Vaša želja nama zapovijed, kao da su Prljavci pročitali moje misli i iz prve žestoko opalili po uvodnim numerama („Radio Dubrava“; „Pisma ljubavna“; „Sve je lako kad si mlad“) kojima su trenutno podigli na noge gotovo cjelokupno, gotovo do vrha popunjeno gledalište (vjerojatno preko 10.000 duša).

A ruku na srce sam uvod u koncert i nije bio baš pretjerano originalan, odbrojavanje digitalnog sata do početka koncerta već se viđalo na koncertima U2, zvuk helikoptera u niskom letu pamtimo sa The Wall koncerata, a glazbeni intro je umnogome podsjećao na Coldplay. Nadam se da ih ipak nitko neće optužiti za neovlašteno posezanje za tuđim idejama.

E26A8028

Za nastavak dobrog raspoloženja publici je servirana ska poslastica, njihov proboj na glazbenu scenu koju je ovom prilikom otpjevao Davorin Bogović. Naravno, riječ je o „Crno – bijelom svijetu“ nakon koje Prljavci nastavljaju u prvoj brzini sa „Kiše jesenje“; „Djevojka od milion dolara“.
Odlično raspoloženje na trenutak je reducirano laganim setom u kojem su nam odsvirali poznate balade „Ma kog me Boga za tebe pitaju“, „Tu noć kad si se udavala“; „Moj bijeli labude“; „S vremena na vrijeme“.

Razbijanje dobre atmosfere nakratko je uslijedilo Jasenkovom najavom da će član benda, basist, Dubravko Vorih „okušati“ u novom TV šou Nikad nije prekasno, pa smo tako čuli sasvim korektno otpjevanu „Stand by me“.

E26A7991

Koncert je opet dobio na akceleraciji posebno emotivnim izvođenjem njihovog klasika „Heroj ulice“ na kojeg se nadovezala „Devedeseta“ nakon koje je uslijedio nedvojbeno jedan od vrhunaca kako koncerta, tako i njihovog cjelokupnog opusa – „Mojoj majci“ koju je s ponosom otpjevala cijela arena. Nastavak domoljubne atmosfere nije mogao pripasti nikome drugome osim himničkoj „Lupi petama“.

Na trenutak gase se sva svijetla, činilo se da je prvi dio koncerta završen, no primjetno je bilo da Prljavci nisu napustili pozornicu. Bilo je to dramatsko građenje napetosti za nastavak (pa i logičan završetak) koncerta. Čuli smo tako „Što sad ljubav ima s tim“; „Previše suza u mom pivu“; „Marinu“ kojom prilikom se na pozornicu popela grupa djevojaka (valjda su se sve zvale tim imenom), a za očekivan završetak koncerta izvedena je „Mi plešemo“ kojom prilikom je refren izmijenjen u sasvim logičan i aktualan mladima – „mi pijemo“.

E26A8360 1

Narednih 20-tak minuta Jasenko je animirao razdraganu publiku na populističko zborno pjevanje - ajmo lijeva strana tribina, pa desna, pa sredina, pa tko će glasnije muški ili ženski dio publike. Za publiku nedvojbena zabava (uostalom i to je dio rock cirkusa), ali ako pri tome pozovemo matematiku u pomoć koja nam kaže da je od ukupnog trajanja koncerta od nekih 2 sat i 15 minuta, više od pola sata proteklo u verbalnom animiranju, onda ostaje gola činjenica da smo se njihove glazbe naslušali svega nešto preko sata i četrdeset minuta, što otvara vrata raznoraznim spekulacijama i u dvojbu dovodi natpis članka iz Slobodne Dalmacije da je tulum mogao trajati do zore.

 No pustimo sada sve to, nedvojbeno je da su Prljavci splitskoj publici priuštili kruha i igara u sasvim pristojnim količinama.

I na samom kraju, kao šlag na torti, Mladen je otpjevao „Uzalud vam trud svirači“ s čim je jedna ugodna i zabavna večer privedena svom kraju.