Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 8241Nakon deset mjeseci od svog posljednjeg nastupa u Močvari, Tricky (manje poznat pod svojim imenom i prezimenom Adrian Thaws) se sa svojim glazbenim projektom "Skilled Mechanics" vratio u Hrvatsku. Prvi je nastup održao u Zagrebu, dok je drugi koncert bio samo dan poslije, u Rijeci.

Moram priznati da se, s obzirom na kritike s posljednjeg Trickyjevog koncerta u Močvari (iako na istome nisam bila), kroz iskustva drugih, zrnce sumnje usadilo u mene. S druge strane, željno sam iščekivala osjetiti Trickyjev projekt "Skilled Mechanics" uživo.

Veliki pogon Tvornice nije bio pun, ali je u njemu i dalje bilo više poklonika ovog britanskog trip hop kralja nego što sam očekivala.

IMG 8264Tricky, Paul Noels (gitara) i Luke Harris (bubnjevi), izašli su na pozornicu nešto prije 22 sata te pomalo skeptičnu publiku naveli na gotovo nepomično njihanje instrumentalnom "You Don't Wanna", za koju se na trenutak činilo da će odrediti tijek cijele večeri. Nakon toga uslijedile su "I'm Not Going" i "Hero" s posljednjeg materijala "Skilled Mechanics". Iako se činilo da je publiku nemoguće snažnije pokrenuti, nalet energije počeo se provlačiti Velikim pogonom kod izvedbe fenomenalne "Overcome" s Trickyjevog epohalnog albuma “Maxinquaye”, a koja je i uz nasnimljeni ženski vokal zvučala izvrsno. U tom trenutku na publiku kao da je bačena čarolija koja ih je natjerala da se s užitkom upuste na mračno, gotovo ritualno putovanje.

Trio ispred nas, na početku nam se nastupa mogao učiniti kao potpuno ogoljen kolektiv. Međutim, do kraja večeri njihova je snaga, koja se materijalizirala kroz masivne beatove, izvrsne Noelsove gitarske rafale, Harrisov razorni bubanj i Trickyjevu hipnotičnost, pokazala da je riječ o vrlo moćnom zvučnom projektu, ali i izvrsnom performansu. IMG 8315Naravno, bilo je i onih kojima se ideja Trickyjevog playbacka na nasnimljene vokale nikako nije svidjela. Ipak, razoran ritam, Trickyjeva karizma, urlici i tama, vodili su veći dio publike sve dublje u stanje ekstaze.  

Prvi bis počeo je s "When You Go", a nakon toga je snažnu reakciju publike izazvala sjajna izvedba emotivne "Boy". Zvuk je razarao, a Tricky u tom trenutku kao da se u potpunosti ogolio pred publikom.

Uslijedila su još dva bisa, u kojima je publika pokazala da im dva sata hipnotičnog ritma nikako nisu previše te da je "Skilled Mechanics", projekt u kojemu je Tricky ponovno izumio nekog novog sebe, vrijedan njihove pažnje.

U konačnici, iako je naziv samog nastupa "Tricky presents Skilled Mechanics", te je naglasak bio na kolektivnom projektu, u ovoj je večeri Trickyja bilo puno više nego u prošlosti, kada je većinu koncerta znao provoditi okrenutih leđa, pušeći joint za jointom, ne mareći što se u publici događa. Ovaj je put, pronoseći svoje emocije po cijeloj pozornici i dijeleći ih s publikom, neočekivano, Tricky gotovo cijele večeri bio "tu".
IMG 8142
"Skilled Mechanics" pokazao se kao izvrstan glazbeni projekt, a Tricky kao umjetnik koji u vama (ako mu dopustite) oslobađa energiju gigantskih razmjera. Na nekom sljedećem predstavljanju ove fenomenalne glazbene suradnje zasigurno nećemo vidjeti one kojima smetaju nasnimljeni vokali i Trickyjev playback na iste, no ja s nestrpljenjem očekujem novu priliku doživjeti i osjetiti "Skilled Mechanics". Iz Velikog pogona Tvornice kulture izašla sam zadovoljna i mirna, znajući da je Tricky u dobroj formi. Nadajmo se da njegova želja za novim glazbenim projektima neće prestati u skorije vrijeme.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima