Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Justin Bieber u Areni Zagreb 3

Od Beatlesa i Elvisa pa na dalje, djevojke obožavaju histerično vrištati na spomen pop idola svoje generacije. Trenutno aktualani Justin Bieber, mladi kanadski pjevač kojeg je na Youtubeu otkrio Usher i napravio od njega seznaciju veću od samog sebe. S petnaestak godina postao je nova svjetska teen zvijezda, a sa dvadeset i dvije svratio je do Zagreba i rasprodao Arenu.

More oduševljenih djevojčica tako je sinoć željno iščekivalo svog heroja, zajedno s roditeljima čije oduševljenje bilo jednako Justinovom, no o tome kasnije.

Sam ulazak u Arenu odmah je impresionirao, još jedan je to u nizu giganta glazbene produkcije koji se koristi najnaprednijim tehnologijama današnjice. Ogromni video zid, pokretna sporedna bina (sličan princip koji je koristio i Rammstein, na istom mjestu, točno pet godina ranije), a konstrukcije reflektora protezale su se do polovice dvorane.

Justin Bieber u Areni Zagreb 1

Sve je to mirovalo kada su na bini bilo Mic Lowry i The Knocks. Mic Lowry je tipičan boy bend netipična zvuka (uspoređujući s boy bendovima moje generacije - NSYNC i Backstreet Boys). Pet vokalista od kojih jedan svira akustičnu gitaru te tako predstavljaju svoj lagani r'n'b s pretjerano puno vokalnih ukrasa. Zahvalno je kao predgrupa nastupiti pred Justinovom publikom - ekstremno snažan vrisak na samom se početku zaorio dvoranom, a za vrijeme samog nastupa s njima je surađivao su surađivali svi - i parter, i donje tribine i gornje tribine. No taj vrisak...toliko sam koncerata dosad posjetila, malih i velikih bendova, no ovakvo što još nisam doživjela. Kao iz horor filma, ali se ne očekuje strava već slatki mladi dečko.

Lowry glazbeno i nisu nešto pretjerano zanimljivi, ali su u svoj set ubacili obradu Phila Collinsa. Malo glazbe i za roditelje.
Justin Bieber u Areni Zagreb 5

Puno su zanimljiviji The Knocks, duo koji je basom dobro prodrmao ekipu i probudio svakog koga su prethodnici uspjeli usporiti. Elektronski bubnjevi davali su poseban štimung dok je pjevač animirao publiku. Dobili su nešto više prostora i pokazali svoje kvalitete. Odlično funkcioniraju zajedno i rade dobru glazbu, bila je to stepenica više glazbene ozbiljnosti za tu ludu večer.
Između nastupa predgrupa na video zidu se prikazivala reklama za donje rublje u kojoj je Justin centar marketinške strategije. Projekcija je to koja je izazvala veliko, veliko oduševljenje, a takav pristup uz flasheve fotografija Bieberovog mercha na prodaju dala su nam do znanja da bi nam Justinovi producenti prodali i zrak da mogu.

Justin Bieber u Areni Zagreb 7

Brzo preslagivanje bine dovelo je Biebera na stage oko 20 i kusur sati. Reakcije publike? Bile su to rijeke suza i vrisak koji je nadmašio sve prethodne vriskove. Veliki je izlazak najavila video projekcija na centralnom zidu u HD kvaliteti, raspad digitalnog koloseuma uz Justinov spoken word. Ubrzo nakon digitalnog nabrijavanja, na bini se pojavio sami pjevač u staklenoj kutiji u kojoj je izveo "Mark My Words" zapisivajući markerom stihove. Izuzetno teatralno, sve je tehnički prolazilo toliko glatko da je bilo teško za povjerovati. Iz nekog razloga me izvedba podsjetila na legendaran nastup Britney Spears na dodjeli MTV-evih VMA nagrada s pjesmom "Oops... I Did It Again". Sa promotivnom majicom s vlastite turneje i naočalama, Justin je odradio prvu pjesmu kao da i nije bio svjestan publike. Iznimno je talentiran plesač, njegovi su plesni koraci dovedeni do savršenstva tako da ne zaostaje za vrhunskim pjevačima koji su u pratnji. Na "I'll Show You" novi se kavez spustio na binu, ovog puta se radilo o još jednom video zidu. Bio je to Faradayev kavez koji ga je djelomično uspio odvojiti i izolirati od stalnih konstantnih vriskova koji su dolazili iz publike, premda je već vidljivo stekao mogućnost ignoriranja. Svjetlosni show i pokoji pirotehnički efekt dodatno je uveličao spektakl koji je pomno isplaniran od prve do zadnje milisekunde.

Justin Bieber u klubu The Best 1

Svjetska slava i naporan rad odradili su svoje i očigledno su nanjeli štetu ovom mladiću. Zasićen od svega, njegov je izraz lica bio cijelo vrijeme isti, djelovao je izuzetno nezainteresino i nezadovoljno, na trenutke ljutito, a na trenutke očajno. Umoran od svega, sjeo je na sofu te odradio akustični set na kojem je pokazao kako je on više od marketinške figure, pokazao je kako je on glazbenik koji i sam zna odsvirati svoje stvari na gitari, premda se i nije trudio da to vokalno ispadne dobro jer su pojedini stihovi više bili mrmljanje nego pjevanje. Sva ta silna ljubav histeričnih fanova na njemu je ostavila velike posljedice. Uspoređujući ga s masivnom produkcijom koja je prštala od zanimljivih detalja, impresivne scenografije i dramaturgije, Justin je djelovao nezainteresirano i u dvorani od osamnaest tisuća ljudi jako usamljeno. Pokretna sporedna bina koja se iz visina spustila bliže publici zapravo je bila veliki trampolin, pa su mu vratolomije koje je izveo na trenutak popravile raspoloženje.
Justin Bieber u Areni Zagreb 10U drugom je dijelu koncerta pokazao svoj bubnjarski talent i porazgovarao s publikom. Zamolio ih je da mu postave pitanja od kojih je ga je jedna obožavateljica zamolila da je zagrli. On joj je zagrljaj poslao zrakom... "skur" neviđenih razmjera.
Jedino što je Justinu izmamilo osmijeh na umorno i tužno lice bila su djeca koja su s njim otplesala pjesmu "Children". Predstavio ih je publici i zagrlio ih. "Life Is Worth Living" balada je koju je izveo uživo i podijelio sa svima svoja razmišljanja o smislu života. Većina koncerta odvijala se na playback, što je sasvim razumljivo, no loše je što mu je mikrofon cijelo vrijeme bio u ruci pa je često zaboravio ga "iskoristiti" za vrijeme trajanja pjesme. Opet se vraćamo na Britney i NSYNC, oni su taj problem rješavali fiksnim mikrofnom.

Nakon spektakularne izvedbe velikih hitova "Baby" i "Purpose", održao je klišejevski govor kako će ovu noć zasigurno pamtiti zauvijek, kako je to najbolja publika ikad te da se sigurno vraća. Roditeljima i nama novinarima izuzetno neuvjerljiv, no djevojčicama od životne važnosti.

Na samom kraju izveo je "Sorry". Je li se tom pjesmom uspio ispričati za vlastitu nezainteresiranost - nije mu to ni bila namjera. Vjerujem da su se sve djevojke tamo u deliriju jako dobro provele s obzirom na manjak povratnih emocija s bine te da nisu uspjele primjetiti melankoliju koja se skriva iza fantastične produkcije u kakvoj je bio veliki gušt uživati.

Justin Bieber u klubu The Best 2Justin Bieber korača sada dalje, kao robot slomljenog srca, kao mali princ u potrazi za srećom, u potrazi za smislom života. Došlo je vrijeme da glazbeno sazrije, potrebno mu je dati prostora i dopustiti da iskoristi svoj glazbeni talent i izrazi se pomoću kvalitetnije glazbe te da sljedeći put svira pred prepunom Arenom Zagreb sa srećom u očima. Srećom što je pronašao smisao i što ga iskreno može podijeliti sa svima nama.

Koncert je na najbolji mogući način prezentirao moderno idolopoklonstvo. Skupe ulaznice za skupi show, njih čak 100 u godini dana, što neminovno ostavlja traga na marijoneti inicijala J.B. Čini se da Bieber trenutno živi od hrane za svoj ego, jer svakodnevni vrisak 15 i više tisuća djevojaka koje bi vjerojatno dale sve za bilo što sa svojim idolom stvaraju nužno iskrivljenu sliku o njemu samom. Kad sagledamo nastup bez ovog umovanja, radilo se o vrhunskoj produkciji koja je pokrila indiferentnog Biebera. Krenemo li umovati, koncert postaje tužna slika i prilika moderne glazbene industrije. Karavana ide dalje, a već sutra će Justinu jesti iz ruke curice u Krakowu.

Setlista

Mark My Words
Where Are Ü Now (Jack Ü cover)
Get Used to It
I'll Show You
The Feeling
Boyfriend
Cold Water (Major Lazer cover)
Home to Mama
Love Yourself
Been You
Company
No Sense
Hold Tight
No Pressure
As Long As You Love Me
Children
Let Me Love You (DJ Snake cover)
Life Is Worth Living
What Do You Mean?
Baby
Purpose

BIS
Sorry