Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 2552-2

Gledajući čašu napola punom konstatirat ću da Hrvatska zaista ima sreće zbog svoje zemljopisne pozicioniranosti na južnom dijelu starog kontinenta. Klima je ugodna, ljeti je toplo, zimi (još uvijek, barem na nekoliko dana) zasniježi, imamo krasnu obalu i turistički postajemo sve interesantniji, a susjedi, ili barem zemlje koje nisu toliko udaljene od nas da se ne bi za nekoliko sati vožnje moglo doći do njih, povijesno, a i danas, vrlo su atraktivne i razvikane zemlje. Zašto to naglašavam? Upravo iz činjenice što Hrvatska nikada nije držala konstantu, u ovome slučaju, koncertno bitne destinacije, a velike svjetske produkcije koje bi nas posjetile više su imale karakter iznimke nego pravila. Upravo zato i naglašavam atraktivnost pozicije Hrvatske prema, primjerice, Italiji, Austriji i Njemačkoj gdje sve, ali doslovno sve najveće koncertne karavane imaju svoje stanice i to ponekad s čitavim turnejama unutar samo jedne od tih država. Italija, primjerice, ove godine u jednom danu ima dva divovska koncerta glazbenih veterana (David Gilmour u Rimu nastupa isti dan kada i Bruce Springsteen u Milanu), a samo zahvaljujući inozemnom kapitalu imali smo jednoga od njih prilike gledati prošle godine. Austrija je, pak, zemlja u kojoj se iz Hrvatske dešavaju najveće koncertne migracije, a imena kao što su The Rolling Stones, AC/DC, Bruce Springsteen, Foo Fighters, Coldplay, Rihanna, Pearl Jam, U2, .. gotovo tradicionalno dolaze austrijsku prijestolnicu i omogućavaju domaćim fanovima da ove glazbene godzile dožive u živo u svoj svojoj raskoši i snazi.

IMG 2295

Da su '90-e godine prošloga stoljeća na ovoj listi bi se s pravom našla jedna od najvećih diva glazbene industrije, za čiji je prvih hit singl ugledni magazin Rolling Stone napisao da je utjecao na gotovo svaku R&B pjevačicu od '90-ih na dalje, a rekordi koje je postavila stoje još i danas. Iako njezina zvijezda ne sjaji tolikim sjajem, Mariah Carey je brojnim uspješnim pjesmama, albumima, suradnjama, a napose nevjerojatnim glasom, zaslužila ugled i poštovanje glazbene industrije i ljubav svojih fanova.

Dakako da je i Mariah nastupila u Beču, u nezaobilaznoj gradskoj dvorani, prostoru toliko poznatom hrvatskim ljubiteljima glazbe da se u njemu već osjećaju kao, barem oni stariji, u zagrebačkom Domu sportova.

IMG 2652

Zašto je ova turneja i baš ovaj koncert važan hrvatskim fanovima? Naime, ovo je prva turneja u posljednjih 13 godina u kojoj je Mariah Carey posjetila Europski kontinent. Posljednji put bilo je to u sklopu svjetske Charmbracelet turneje iz 2003. pa bi, ako će se držati ovoga obrasca, fanovi mogli uživati u njezinoj glazbi uživo tek tamo 2029.

Setlista na koncertima turneje nije se mijenjala, a svoj doprinos u njezinom sastavljanju dali su fanovi. Stoga i ne čudi količina nostalgije i emocija kojima je bila prožeta. Sama setlista bečkog koncerta se, nažalost, od ostalih setlista s turneje razlikovala po tome što nije izvedena obrada Collinsove „Against All Odds (Take a Look at Me Now“) i hit „Loverboy“, a razlog je taj što je sam koncert kasnio zbog problema s dolaskom Careyeve s bečkog aerodroma u prostor Stadhallea. Ostatak setliste uključivao je stvarno najveće hitove („Emotions“, „My All“, „Always Be My Baby“, „One Sweet Day“, „Hero“, „We Belong Together“, „Without You“, …) tako da su i fanovi, ali i ljubitelji sigurno bili zadovoljni odslušanim i doživljenim.

IMG 2401-2

Vokal Careyeve i dalje je impresivan, toliko snažan da prosto ne vjerujete da s takvom lakoćom pjeva jednako moćno kao i na početcima svoje karijere. Onaj emotivni segment bio je naglašen u obradi hita grupe The Jacksons 5 „I'll Be There“, gdje se na samom kraju pjevanju kroz video spot uključio Michael Jackson, a svoj je vrhunac dosegao u pjesmi „When You Believe“ koji je otpjevan u virtualnom duetu s Whitney Houston, još jednom velikom i nikad prežaljenom divom R&B glazbe. Baš kao i s Jacksonom, i ovdje je na velikom video zidu prikazan spot za pjesmu s kojeg smo slušali dio Houstonove, dok je Mariah, dakako, svoj dio pjevala u živo s kirurški preciznom usklađenošću Careyeve s platna i Careyeve pred nama.

Nakon nešto više od 70 minuta koncert je zaključen s Without You. I ako bi tražili zamjerku možda ju možemo tu naći, ali nećemo tražiti zamjerke. Bilo je lijepo, veselo, emotivno, zabavno, nostalgično.

 

SoundGuardian.com zahvaljuje se agenciji SviKoncerti.eu na odlično i profesionalno organiziranom prijevozu na koncert. Hvala!

 

Setlista

Fantasy
Emotions
My All
Always Be My Baby
I'll Be There (The Jackson 5 cover)
Rock With You (Michael Jackson cover)
Touch My Body
I Know What You Want (Busta Rhymes cover)
Obsessed
It's Like That
Shake It Off
Heartbreaker
One Sweet Day (Mariah Carey & Boyz II Men cover)
When You Believe (Mariah Carey & Whitney Houston cover)
Hero
We Belong Together

BIS
Without You (Badfinger cover)
Butterfly Reprise

IMG_2295.jpg IMG_2328.jpg IMG_2367.jpg

IMG_2370.jpg IMG_2401-2.jpg IMG_2420.jpg

IMG_2424.jpg IMG_2452-2.jpg IMG_2475.jpg

IMG_2484.jpg IMG_2497.jpg IMG_2503.jpg

IMG_2518.jpg IMG_2533.jpg IMG_2551.jpg

IMG_2552-2.jpg IMG_2566.jpg IMG_2572.jpg

IMG_2577.jpg IMG_2642.jpg IMG_2652.jpg

IMG_2686.jpg IMG_2728.jpg IMG_2732.jpg