Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

belankoncert 1 of 16Već tradicionalno, svake godine u veljači, Neno Belan napravi koncertni spektakl u Zagrebu. Po istoj toj tradiciji, ti su koncerti odlično posjećeni i jamče super provod za sve prisutne.

Ove se godine Neno Belan vratio u Dom sportova i pod motom slavimo 30 godina karijere, prvog koncerta u Zagrebu i prvog albuma Đavola, publici pružio skoro tri i pol sata jako dobrog koncerta.

Već je najavljeno da će koncert imati kazališni prosede. Prvi čin, u kojem se prisjećamo albuma Đavola; „Ljubav i Moda“, potom akustični čin u kojem zvuk Belanovih pjesama obogaćuje za tu priliku ponovo okupljen Mediteranski orkestar, i na kraju finale koncerta kroz presjek karijere velikih hitova Belana i Fiumensa uz obol velikih i malih gostiju.

belankoncert 6 of 16Kako je i obećano, predstava je započela u 21 sat, uz voditeljsko festivalski pristup najavljivača Marija Petrekovića. Na scenu potom stupaju Neno i ekipa, odjeveni u retro odijela, onakva kakve su nekada Đavoli furali sredinom osamdesetih. Kako su tada Đavoli prizivali šezdesete i Shadowse, ovo je zapravo bio nekakav dvostruki retro. Dok su se na zidu iza glazbenika prikazivali važni filmovi nostalgične mladosti kao što su Američki grafiti, Dan velikih valova, Do posljednjeg daha i Praznik u Rimu, retro Đavoli otprašili su set „Ljubav i moda“ trideset godina poslije. Samoj publici nije trebalo dugo da prihvati pozitivnu vibru što se slijevala s pozornice. Pun Dom sportova bio je spreman na ples i dobro poznate pjesme. Iako je taj album relativno kratak, prvi čin je proletio još i brže, tako da se zapitate jesu li odsvirali baš sve pjesme. Svejedno, čekalo nas je još puno poznatih pjesama.

belankoncert 14 of 16U pauzi nam se ponovo obratio Petreković i najavio Mediteranski orkestar. Iako je nazočnost voditelja ceremonije zgodno osmišljena, a i Petreković je tu zahvalan meštar, nekako je on u cijelom tom showu bio najslabija karika uz manjak inspiracije i višak improvizacije.

Sam Mediteranski orkestar je nastupio uz gudački kvartet „Prelude“ i klapu „More“. Najavljeno je kako će ih na sceni u tim trenucima biti čak sedamnaest, a vrhunski glazbenici nastavili su proslavljati Belanovu rođendansku feštu uz publiku koja im je jela iz ruke i poslušno odgovarala na svaki mig s pozornice. Cijeli čin je odrađen u akustičnim aranžmanima u kojima smo već znali čuti znane nam pjesme. I dok većina pjesama ne gubi na svojoj draži, zbog nekog mirnijeg tempa kojim je drugi čin bio graniran, možda je „Rijeka snova“ ipak bila za onaj posljednji.

belankoncert 3 of 16A taj posljednji, „električni“ čin počinje uz Maju Posavec, i prošlogodišnji Belanov hit „Tvoj glas“. Potom Maja Posavec ostaje još malo s bendom, a na binu dolazi dječji zbor iz Šibenika s kojima je Belan radio dječji mjuzikl „Matilda“. Malo je neobično bilo vidjeti gomilu djece na pozornici nekog rock koncerta, no ako je Belan autor za sve generacije, onda publici ostaje samo da prihvati ponuđeno.

U nastavku koncerta se istakla i „Rock galama“, koja je aranžmanom izvedena i kao reggae galama i kao punk galama. Zorica Kondža je čestitala Belanu rođendan i zajedno su otpjevali „Do posljednjeg daha“. A kako nije bilo Massima, njegove dionice pjesme „Zar više nema nas“ otpjevao je bubnjar Leo Rumora. I to kako! Publika je u tom trenutku bila potpuno oduševljena. Oduševljenje je još više naraslo ukazom Josipe Lisac s kojom je izvedena „Vino noći“. Takva vokalna izvedba jedne odlične pjesme naelektirzirala je publiku do krajnjih granica. Kapa do poda! Potom slijedi omaž Dini Dvorniku uz njegovu „Ella e“, a treći čin završava s Bajanovom „Sunny day“.

belankoncert 7 of 16Planirani prvi bis nam daruje „Ja volim je“, s „Hallo Lulu 22“ i maštovitu izvedbu „Ludo zaljubljen“ uz beat box. I naravno, ništa bez „Stojin na kantunu“, ovaj put uz ranije spomenuti dječji zbor. A nakon što su se za drugi bis ponovo vratili na binu, ekipa nam je izvela fenomenalnu a capella „Bambinu“, uz full cool beat box. Premaštovito i pregenijano.

Za konačni oproštaj i treći bis odabrana je „Dugo toplo ljeto“. Odrastanje uz Belanove pjesme možda sublimirano upravo u naslovu te pjesme. Život s njima je zapravo dugo toplo ljeto.

Teško je naći nezadovoljnika nakon ovakve predstave. Ništa ne umanjuje sjajan koncert i veličinu Belana kod kojeg je ljubav uvijek u modi. Ni sitni tehnički problemi ni pjesme koje nam nije izveo. Pred ovakvom publikom sve mu je dozvoljeno.