Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 8344Jesse Hughes često će izjaviti da želi biti smatran čarobnjakom, a ne mađioničarom. Koliko ovaj crvenovrati napaljenko ima kredita za takve izjave, provjerio sam sinoć u Tvornici kulture kad su Eagles of Death Metal došli vratiti dug odgođenog koncerta koji se trebao odžati 1. prosinca.

Tek tri mjeseca nakon tragedije u Parizu kad je za vrijeme njihovog nastupa ubijeno 89 prisutnih (uključujući i člana njihovog crewa), bend se vratio u Europu završiti tek započetu turneju ususret izlasku zadnjeg studijskog albuma “Zipper Down”. S obzirom na emocionalno breme i neudobnu medijsku pažnju, skidam kapu za takav hrabar potez. No, je li isti bio stvarno potreban i dovoljno promišljen, u pitanje dolazi kad neki dan na vidjelo izlaze Hughesovi tvrdi stavovi o zagovaranju prava na nošenje oružja kao i otvorena podrška Donaldu Trumpu, favoritu za republikanskog predstavnika u nadolazećim predsjedničkim izborima. Na činjenicu koju su fanovi godinama znali, šira je javnost podigla obrvu i svalila još jedan težak kamen na leđa benda koji je donedavno bio tek sinonim za neopterećenu rokenrol zabavu.

IMG 8625Determiniran do kostiju, Jesse Hughes od svakog koncerta želi napraviti nezaboravan party. Oprostit ćete mu očito robovanje rokenrol klišejima kad kao J Devil prolije doslovno zadnju kap znoja da bi sve prisutne ne doveo u stanje kompletnog delirija. Ali kad ih pogledaš osam puta, naučiš sve te trikove napamet. Svirački, koncert je odrađen šlampavo, što iskreno i nije neko iznenađenje kad su Eagles of Death Metal u pitanju, ali je u rokenrolu dovoljno šarmantno. Doduše, sinoć je falš na “Save a Prayer” Duran Durana bio poprilično velik neugodnjak. Svejedno, ma da je set posvećen aktualnom albumu, uz nezaobilazne “I Want You So Hard (Boy’s Bad News)”, “Cherry Cola”, “Whorehoppin’ (Shit, Goddam)” i “Speaking in Tongues” koncert drži potrebnu tenziju, a katalog od četiri dugosvirajuća albuma im daje za pravo da ne moraju živjeti u sjeni tate Josha. Sumnjam da je itko sinoć iz Tvornice otišao nezadovoljan.

IMG 8271Ostaje pitanje koliko nastupi EODM-a nadilaze pop-kulturni moment i imaju snagu mijenjanja kolektivne svijesti što si trenutno imputiraju. Bez obzira što će vas ušlagirani Jesse dva sata pokušati uvjeriti u drugačije, glavnina publike su oćelavljeli muškarci zgužvanih lica koji svoju muškost ugodno masiraju isključivo distorziranim gitarama. Toliko prozivane curice o kojima slušamo iz doba američkog glama ili još više unatrag do vremena Beatlesa i Elvisa, danas su na nekom drugom partyju. Vjerojatno pogledima gutaju golobradog nizozemskog DJ-a koji više vremena provodi u teretani nego baveći se glazbom.
Okupljeni su s oduševljenjem prihvatili svirku i s osmijesima na licu, željni još više rock'n'rolla zaključili hrabri povratnički koncert ove zanimljive grupe.