Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852

Iako se za MDC mjesecima unaprijed znalo da dolaze, na dan koncerta, kako to obično bude, svi su imali neke druge i važnije obaveze nego dočekati taj legendarni, stari hc punk bend.

Ipak nisam htjela riskirati da ih ne čujem kad je u njihovim godinama svaki koncert možda zadnji. Nakon što mi je u zadnji tren kolega fotograf, pod izlikom da uči neke bakterije za kolokvij, rekao da ne može ići, tog posla se s oduševljenjem primila frendica koja ih je već gledala kada su prije desetak godina svirali u Puli.

Iako sam, kao i uvijek, krenula na vrijeme, uspjela sam zakasniti dovoljno da Mađare niti ne čujem niti ne vidim.

Barackca, kojoj i dalje ne znam izgovoriti ime, počela je oko pola deset i svirala dosta kratko i nedojmljivo, kako kažu oni koji su ih čuli. Inače, Barackca je mađarski punk hardcore bend koji su početkom devedesetih osnovala dva brata i prvih deset godina svirala samo unutar granica Mađarske, dok su poslije toga počeli svirati i skvotirati po cijeloj Europi, nešto i u Aziji, te se tako upoznali sa drugim scenama, ljudima i bendovima i surađivali sa poprilično velikim i značajnim imenima kao što su Extreme Noise Terror, Oi Polloi, Propagandhi, GBH, The Exploited, Inerdzia, Los Fastidios, La Fraction, Aktivna propaganda i tako dalje.

U počecima su nailazili na dosta problema kod traženja članova bendova, jer većini koja je prošla kroz bend, oni su se činili previše politički orijentirani. Danas postavu čine Jãnos, Krisztiãn, Andrew i Hoschi. Na njihov današnji stil su utjecali Bad Religion, Conflict, Crass, Dead Kennedy, Doom i njima srodni.

Nakon njih, nešto prije jedanaest, Mochvara se napokon popunila svim onim ljudima koji su vjerno ispred u parkiću čekali da se MDC popne na pozornicu. Stvar kojom je koncert počeo bila je No More Cops. U publici se moglo vidjeti više starije nego mlađe ekipe, vjerojatno zato što se radi o bendu koji postoji već više od 25 godina. Millions of Dead Cops, More Dead Cops, Millions of Deformed Children, Multi Death Corprations, Millions of Damn Christians, Male Dominated Culture ili Magnus Dominus Corpus neki su od naziva akronima MDC. Zajedno sa The Dicks i Big Boysima, MDC su 80-ih predvodili hardcore punk u Texasu. Do preseljenja u San Francisco, 1982., prvotni naziv bio im je The Stains.
Danas još uvijek ostaju vjerni svojoj politici i kao takvi žestoki su protivnici policije, kapitalizma, Amerike, autoriteta, homofobije, korporacija i skinheadsa.


Iako su njihove godine dovele do samo pola sata svirke, publika im ipak nije toliko zamjerila s obzirom na to što su se još dva puta na kratko vraćali i ponovno zahuktavali atmosferu. U kratkom, ali žestokom nastupu, počastili su nazočne pjesama kao što su Going No Where Faster Then You, Nazi Shouldn´t Drive, Born To Die, Dead Cops, naravno bez Johna Waynea, bilo bi kao da koncerta nije ni bilo. Bilo je dosta novih stvari koje su bile dobro primljene.

Oko pola dvanaest, više ih ništa nije moglo vratiti natrag i tu koncert završava. Hoćemo li ih imati prilike još koji put vidjeti ili ne, pokazat će se s vremenom, samo se nadam da se s istim tim vremenom trajanje koncerta neće još smanjivati, jer neke se stvari ne mogu niti legendama tolerirati. Ovaj put je prošlo dobro, burno, žestoko i brzo, ali za drugi put, može i bolje.