Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Hong Kong bendTuristički sam se našla u Hong Kongu, i na moju sreću, taman sam naletila na hardcore koncert u nedjelju, 17. siječnja. I to ne bilo kakvih bendova, svirali su bendovi koje znam i čiji rad pratim: nizozemski All for Nothing i domaći bend King Ly Chee.

Nizozemce sam gledala već nekoliko puta, no dosada nisam imala priliku gledati King Ly Chee. Na Facebook eventu je pisalo da koncert počinje u 20:30 i da je upad na vratima kluba 280 hongkongških dolara (oko 255 kuna). Takve su cijene, čak i za bendove koji nisu bas poznati. Radi se o tome da ovaj ogroman grad koji broji oko osam milijuna stanovnika, nema baš veliku hardcore punk scenu.

Tome sigurno ide u prilog i to što su tek nedavno američki i europski hardcore bendovi počeli dolaziti na turneje po Aziji koje ukljucuju i Hong Kong. Koncert je bio u klubu koji se zove Hidden Agenda, i da me do tamo nisu dovezli, nema šanse da bih uspjela naći klub, stvarno je dobro sakriven.

Klub se nalazi u nekadašnjoj industrijskoj četvrti, u jednoj maloj ulici u kojoj su uglavnom garaže i automehaničarske radionice. Klub se i nalazi na jednoj takvoj adresi, nigdje nema apsolutno nikakvog natpisa, nikakve naznake da je klub tu negdje. No eto nas, ulazimo kroz vrata jedne garaže, prolazimo kroz veliku garažu koja čak ima i cuvara i ulazimo u lift. Penjemo se na drugi kat. Izlazimo i prolazimo pored praonice veša, te ulazimo kroz crna vrata na kojima se nalazi pokoja naljepnica te nam je to jedina naznaka da smo napokon na pravom mjestu.

Klub je nešto izmedju Močvare i Medike, a u njega stane oko 400 ljudi. U pola 9 kada sam došla nije bilo doslovno nikoga, a oko 9 se je skupilo nesto ljudi. I to je zapravo bilo to, tridesetak ljudi. Ono što me je također začudilo je natpis na šanku da ne prodaju alkohol. Mislila sam si, ok, valjda im je takva politika, neka straightedge ekipa to vodi i to je to. Kasnije sam vidjela ljude da imaju pive pa sam shvatila da je zapravo moguce kupiti pivu, ali to nigdje ne piše jer klub nema dozvolu za prodaju alkohola.

Novac se ne daje direktno nikome u ruke već se odredjeni iznos (20 HK dolara za sokove i pivu) stavlja u kutiju za donacije. Oko 9 na scenu su se popeli King Ly Chee, prvi bend s područja Hong Konga, osnovan 1999. Definitivno začetnici hardcore koncerata na ovom području, iza sebe osim mnogobrojnih turneja po Aziji imaju i turneju po Europi. Svirali su oko četrdesetak minuta, puni energije i dobro rasploženi napravili su odličnu atmosferu. Barem polovica prisutnih bili su njihovi fanovi koji su se penjali na binu i pjevali pjesme zajedno s pjevačem.

Za kraj su ostavili stvar "Lost in a World", s njihovog posljednjeg albuma ("CNHC") za koju su snimili i spot, a na kojoj im je gostujući vokal i Lou Koller iz benda Sick of it all. Pjevac Riz Farooqi nije izostavio spomenuti i web stranicu Unite Asia, ciji je osnivač, a koja je pokrenuta upravo iz želje da se promoviraju bendovi iz svih strana Azije, neovisno o glazbenom žanru. Kao veliki ljubitelj glazbe, Riz je odlučio ostvariti ideju o kojoj je razmišljao godinama, te je u travnju 2015. godine nastala stranica Unite Asia.

Na njoj Riz svakodnevno ažurira informacije vezane uz azijske bendove, od datuma izdavanja novih albuma, video spotova, nadolazećih turneja, te intervjua. Da se vratim na koncert, King Ly Chee su zvučali super, nakon njih se spremaju nastupiti All for Nothing. Trebalo im je dosta vremena da se naštimaju za koncert, a ja sam morala ići dosta rano tako da sam uspjela pogledati samo prvu stvar. Ono sto mi je bilo zanimljivo je da je dio ekipe otišao, a neki novi ljudi su se pojavili, tako da je i dalje bilo oko tridesetak ljudi. Pocetak nastupa od All for Nothing bio je energičan i pun pozitive, ali pošto sam morala ići mogu samo pretpostavljati da su tako i nastavili. Za nedjelju navečer prilicno dobro je i ispalo.

www.facebook.com/allfornothinghc
www.facebook.com/kinglychee/
www.kinglychee.com
www.uniteasia.org

www.hiddenagenda.hk